11 Ноември, 2021 09:11 8 510 13

Защо германците се изнасят от големите градове?

  • германия-
  • жилища-
  • население-
  • миграция-
  • цени-
  • наем

Свръхвисоките наеми и цени на жилищата в големите градове карат хората да се местят в покрайнините

Защо германците се изнасят от големите градове? - 1
Снимка: Shutterstock

Катарина Курт не вярва на очите си: къщата в околностите на Кьолн, която нейната брокерска фирма е продала през 2014-а година за 250 000 евро, сега е препродадена за 420 000.

Недвижимите имоти в Германия са достигнали космически цени - включително извън големите градове. Брокерката казва, че заради пандемията хората все по-често търсят жилища в покрайнините или извън града. В Германия и в момента много хора работят от вкъщи, така че изведнъж градинката пред хоумофиса се оказва по-ценна от близостта до работното място в града. Но тенденцията се отнася само до определени населени места в околностите на големите градове и дори само за определени квартали. Купувачите са предимно хора, които искат да живеят в жилищата - не ги търсят като капиталовложение.

Да имаш своя градинка

Порталът за недвижими имоти immowelt.de всяко тримесечие публикува статистика за цените в 14-те най-големи града в Германия. Ян-Карл Мелес от immowelt.de казва по този повод, че търсенето на къщи в момента е достигнало небивали равнища, включително извън градовете. И той е на мнението, че пандемията играе важна роля в това отношение. "На много германци им се прииска да имат повече място и собствена градинка. А това допълнително увеличи цените."

Те вече са главозамайващи. В момента къща в Мюнхен струва средно 1,35 милиона евро, като само за три години цените са скочили с близо 25 процента. Имотите извън града принципно все още са по-изгодни, защото терените са по-евтини, но край големи градове като Мюнхен и Франкфурт цените вече се изравняват, казва Мелес. Според проучването на неговия портал, в цяла Германия най-скъпи са имотите именно в околностите на Мюнхен.

Сред най-скъпите градове са и Щутгарт и Хайделберг, където хората плащат средно по 900 000 евро за къща. "Картината в селскостопанските региони в Източна Германия е съвсем различна - там може да се купи къща и за под 100 000 евро. С важното уточнение обаче, че къщите в тази ценова категория обикновено се нуждаят от сериозен ремонт", обяснява Мелес.

Кредитите са изгодни, но строителните разходи растат

Съюзът на търговците с недвижими имоти в Германия също е установил, че търсенето на жилища извън големите градове нараства. Президентът на организацията Юрген Михаел Шик обяснява, че купувачите на имоти извън големите градове получават по-изгодни кредити, а и предлагането в по-външните пояси е по-разнообразно. Сериозният ръст на цените на недвижимите имоти през последните години се дължи най-вече на огромното търсене. А то пък се обяснява отчасти с трайно ниския лихвен процент, който прави жилищните кредити особено изгодни.

Цените обаче растат и в резултат от поскъпването на самото строителство, добавя Ян-Карл Мелес. "Дефицитът на суровини повишава цените на дървесината и на изолационните материали. Заплащането на майсторите също се увеличи, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането поради липсата на специализирани кадри", казва той.

Ще продължи ли миграцията от градовете?

Експертът смята, че цените ще продължат да растат и през следващите години. Особено в околностите на големите градове търсенето ще се увеличава и занапред, защото локдаунът и ограниченията прогониха много хора от метрополиите, обяснява той.

Брокерката Катарина Курт добавя, че хората, които искат да си купят къща, вече ще трябва да разширяват периметъра - все по-далеч от големите градове, а и от техните непосредствени околности. Същевременно трябва да се има предвид, че в бъдеще най-вероятно цените и по-далеч от центровете ще продължат да се увеличават, така че инвестицииите само ще повишават стойността си.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дилдо

    45 3 Отговор
    Една статия от Дойче Зеле която да не е за Ковид
  • 2 Адолф

    64 7 Отговор
    Защото обикновенният германец не може да търпи новата ваймарска република изградена от джендъри, араби, негри и евреи. Хубавото е, че германците имат богат опит, какво да правят, когато им дойде до гуша от наглите пришълци!

    Коментиран от #10

  • 3 Дроджера

    54 3 Отговор
    Не е заради пандемията.Подчовеците са налазили всички градове.Всекидневно ги изнасилват и колят.Обаче не дават гласност поради причината ,че всички в Европа ще скочат срещу тях.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Подчовеци

    21 21 Отговор

    До коментар #3 от "Дроджера":

    Вчера в една не джендърска България 15 годишен помля 15 коли и последствия няма да има. Е в джендърска Германия колкото и да ви е яд такива неща не се случват.
  • 6 kvy

    42 4 Отговор
    Че то около Варна едно празно място е 50 000 евро, а с къща отива 100 000+ А за София да не говоря, така че отдавна сме стигнали запада по цени...даже и сме го минали. АКо и по заплати беше така....
  • 7 Защото големите градове

    49 3 Отговор
    Са пълни с цигани мюсюлмани. Боклуци и престъпници
  • 8 Германците се изнасят защото........

    30 1 Отговор
    Бежанците идват
  • 9 щот там

    32 1 Отговор
    в големите градове ОСОБЕНО се напълни с НЕгрманци затуй бягат хората
  • 10 OMEGA

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Адолф":

    ТО И СВЕТА ИМА ОПИТ КАКВО ДА ПРАВИ С НАГЛИ НЕМЦИ !
  • 11 Курт Хуенщаин

    0 0 Отговор
    И защо сега се оплаква? Преди години е взела комисиона на 250 хиляди евра, а сега на 420 хиляди! Дето има една дума дай Боже всекиму подобни комисионни!
  • 12 От Германия

    0 1 Отговор
    За 100 000 € ще намериш може би в напълно откъснат район къща! Ама надали. Къщи под 250 000 € не можеш да намериш в Германия. Под тази цена са тотална щета!
  • 13 Имот

    0 0 Отговор
    Скоро ще има явно кофти срив там.