Last news in Fakti

5 Ноември, 2002 00:00 4 122 0

Тапетите излизат от стандартите

  • тапети-
  • които-
  • разнообразие-
  • стени-
  • тапетите-
  • тапет-
  • върху-
  • подходящи-
  • поставянето-
  • любителите-
  • шарки-
  • предпочитат-
  • различни-
  • предлагат
Ако обичате разнообразието, лесно и с малко средства бихте могли да освежите дома си. В последните години на пазара се предлага разнообразие от тапети, в което има богат избор както за любителите на ексцентричното разнообразие и сложните шарки, така и за практиците, които предпочитат семплото и евтино обновяване на жилището си. Те са подходящо решение за наследеното старо строителство, където шпакловането на неравностите по стените излиза далеч по-скъпо от поставянето дори на луксозни тапети. За онези, които предпочитат честата промяна на интериора са леснопочистващите хартиени тапети. Поддържат се с влажна кърпа веднъж месечно. Голямо разнообразие се предлага за детските стаи. Има различни видове детски тапети с изображения на животни и герои от анимационни филми или други весели мотиви. Предлагат се и тапети с фосфоресциращи луни и звездички, както и различни цветни бордюри към някои от едноцветните тапети.
За любителите на лукса са немските тапети с копринени нишки. Предлагат се в съвременни и готически шарки предимно в пастелни цветове и издържат 40 - 50 години.
PVC тапетитене се захабяват и не променят качеството си при почистване. Те са устойчиви на прах и са подходящи за поставяне на стени с големи неравности и във влажни помещения. Вариант на тези тапети са и гладките сатенирани тапети, които се предлагат в пастелни цветове и ретро шарки. Подходящи са за по-елегантни помещения и имат същите характеристики. Все по-широко използвани са и тапетите за баня, които направо могат да се мият. Те са водоустойчиви, но можете да се застраховате срещу плесен и мухъл чрез използването на специалното антибактериално лепило Metylan. Производителите го препоръчват и заради лесното отстраняване на тапетите след време, когато решите да смените покритието.
В последно време много хора предпочитат
топлоизолационните тапети които осигуряват и шумоизолация. Тапетът с алуминиево фолио отразява до 90% от топлинния поток. Препоръчва се поставянето му зад радиатори и печки, за да предотврати поемането на топлината от стената. Некашираният тапет с дебелина 4 мм за топло и влагоизолация спестява разходи за отопление, скрива неравности и изолира шума. За любителите на естествените материали е корковият тапет на хартиена основа, който също има добри изолационни характеристики.
Тапетите от фибростъкло(декоративна материя, изтъкана от стъкловлакна) са предназначени за облицовка на стени, мебели, врати и други повърхности. Тъй като много добре покриват неравностите и пукнатините, могат да се поставят върху всякакви повърхности - бетонни или гипсфазерни стени, направо върху тухлите или върху топлоизолация от пенополистирол. Подходящи са за сгради с повишени изисквания за пожароустойчивост - хотели, офиссгради, магазини, театри, болници, детски градини и т. н. Предимство е и изключителната им износоустойчивост. Неорганичната материя, от която са направени, предотврятява развитието на мухъл, бактерии и акари. Затова консултантите ги препоръчват за жилища на хора с различни алергии и особено при проблеми с дихателната система. Произвеждат се в няколко декоративни структури - и тук има разнообразие от релефни изображения или гладка повърхност. Освен декоративния ефект, тези тапети подобряват механичната защита на стените. Поставянето им е лесно, но основно изискване е повърхността да е почистена и загладена предварително. Използва се специално лепило, а предварително отрязаният тапет се притиска с гумен валяк. Отгоре се нанася боя според предпочитанията - епоксидна, матова, лъскава и т. н. За дължина от 50-90 см от това покритие се плаща между 5 и 8 лв.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА