15 Ноември, 2002 00:00 1 768 0

Федерация води съдебни спорове за сграда в центъра, купена от „Овъргаз“

  • собственост-
  • имота-
  • сградата-
  • приятелство-
  • народите-
  • русия-
  • федерацията-
  • граждани-
  • година-
  • държавна-
  • върху-
  • актовите-
  • управител-
  • книги-
  • руските-
  • страна-
  • българия-
  • според-
  • всички-
  • интерес-
  • правото-
  • продажба-
  • административен-
  • подобно-
  • сграда-
  • дружеството-
  • с
Немалко големи и апетитни имоти в българската столица са с неустановен статут. Те са се превърнали в златка кокошка за много субекти, които вече повече от десетилетие ги “стопанисват” и си пълнят джобовете. Подобно бе и положението с имота, известен допреди 1991 г. като Дом на българо-съветската дружба. Импозантната сграда, облицована откъм външната си фасада с русенски камък, е с разгъната застроена площ от 2160 кв. м и дворно място от 3 600 квадрата. В нея има театрален салон с 556 места, 64 работни кабинети и стаи, библиотека, читалня, изложбена и физкултурна зала, кинокабина, асансьор и седем броя гаражни клетки, застроени в двора с площ 140 кв. м. Бившият дом на българо-съветската дружба е изграден с позволителен билет за строеж на културен дом, издаден на 21 април 1953 година на името на Съюза на съветските граждани в България. От множество документи в архивите става ясно, че строежът е осъществен с дарени средства на съветски граждани, живеещи на територията на нашата страна.
От началото до края на 90-те години на миналия век БСД-то, както е известно зданието сред живущите в квартала, се ползва от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. На 15 април 1998 г. Дружеството на руските граждани, наследник на Съюза на съветските граждани в България, подава молба до областния управител на столицата имотът, находящ се на бул. “Евлоги Георгиев” 169, да се отпише от актовите книги за държавна собственост. Почти година по-късно - на 22 февруари 1999 г., тогавашният управител на област София издава заповед N№15049, с която се отказва отписването на имота от актовите книги за държавна собственост.
По този повод преди време председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД проф. Захари Захариев заявява, че дори синият областен управител се е погрижил за държавната собственост, стопанисвана от организацията, оглавяна от професора. Това е станало, въпреки че двамата са от противостоящи политически сили (СДС и БСП), акцентира Захариев.
В последните дни на миналата година, на 28 декември новият управител на област София Росен Владимиров издава заповед РД 57382 за отписване на спорния имот от актовите книги за държавна собственост. Заповедта е издадена по искане на сдружението с нестопанска цел “Дружество на руските граждани в Република България”.
Придобивайки правата на собственост върху сградата, Дружеството на руските граждани в Република България продава сградата на фирмата “Дифенс индъстри груп”. В началото на 2002 година сградата за втори път е обявена за продажба и “Овъргаз Холдинг” я купува от “Дифенс индъстри груп”. Сделката е изповядана на 31 януари 2002 година, за което е съставен нотариален акт. “Овъргаз” е платил всички държавни данъци и такси и е започнал законно да стопанисва сградата. На всички наематели, които се намират в сградата, са изпратени писмени предложения за уреждане на отношенията с новия собственик.
Според проф. З. Захариев след повторната продажба на имота всички наематели в сградата на БСД-ето са подложени на тормоз от страна на “борчета”, наети на купувача. Те разбивали ключалки и врати. Професорът заяви още, че той е защитник на оставения на волята на съдбата държавен интерес. От Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД акцентираха и на друг смущаващ факт. Огромната сграда е била продадена само за 1,8 млн. лв. Според тях строителството на подобно здание сега би струвало поне 15 милиона. Подобно твърдение естествено трудно би било прието за чиста монета. Според експертите на в. “Софийски имоти” пазарната стойност на имота почти не се различава много от цената платена за него. За сградата с 2160 кв. м застроена площ е платено по около 416 долара за кв. м., което е много близо до пазарните стойности в момента. В крайна сметка всичко е въпрос на конюнктура и пазарлък.
Естествено на никой

не му се иска да изпуска контрола
над такава голяма сграда в центъра на българската столица. От Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД започват да атакуват различни инстанции във властта с жалби за отменяне на денационализацията на имота. Подалият наскоро оставка министър на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев предевява иск пред Софийски районен съд с правно основание чл. 108 от Закона за собствеността и чл. 26 от Закона за задълженията и договорите против Дружеството на руските граждани в Р. България и “Овергаз холдинг” АД - гр. Ямбол, за установяване правото на собственост в полза на държавата, предаване владението върху горепосочения имот и за обявяване нищожността на сключения договор за покупко-продажба на имота. Делото бе насрочено за 11 ноември, но бе отложено за 2 декември.
На 12 септември 2002 г. от МС изпращат отговор на писмото на председателя на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и изпратените подписки от въпросната организация. В отговора на правителствената информационна служба, подписан от нейната шефка Цветелина Узунова, между другото се казва: “... От разпоредената от нас проверка се установи, че понастоящем е налице висящ съдебен спор по същия въпрос. Бих пожелала да Ви напомня, че съгласно принципа на разделение на властите Министерският съвет не е упълномощен да упражнява контрол върху съдебните и прокурорските органи.”
Едно от последните писма, с които от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД искат да обърнат внимание на обществото, че имотът на бул. “Евлоги Георгиев” 169 е държавен, е изпратено до министъра на културата проф. Божидар Абрашев. То е по повод на заповедта на въпросния правителствен чиновник да се освободят помещенията, заемани от музея “България и славянския свят”, разположен в сградата на бившето БСД. В писмото се настоява да не се прибързва с изнасянето на музея, защото има съдебен спор дали сградата е държавна или не.

С част от епистоларната одисея
е ангажиран дори Върховния административен съд. В негово определение N№7502 от 25 юли 2002 г. се посочва, че: “... Управителят на обаст София е поискал оставянето на жалбата без разглеждане поради подаването й срещу вътрешнослужебен акт, който не засягал право или законен интерес на сдружението (Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД - б.а.). Върховният административен съд, като провери допустимостта на жалбата, намира, че следва да я остави без разглеждане. ... Актът е вътрешнослужебен, тъй като създава задължения на органи и длъжностни лица, подчинени на органа, който е негов издател. Актът не засяга право или законен интерес на подалото жалба сдружение “Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД”. От друга страна, с отписването на имота от актовите книги за държавна собственост, се прави декларативно изявление, че за вбъдеще държавата не счита имота за свой. Поради този характер на волеизявлението на натоварения с управлението на държавната собственост административен орган, то не действа правопораждащо или правопогасяващо, що се отнася до правото на други лица. ... В действителност правният спор не произлиза от разпореждането на административния орган, а от съществуващите претенции за правото на собственост и за други вещни права върху имота от страна на различни лица.”

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА