Last news in Fakti

15 Ноември, 2002 00:00 934 0

Проблемът община - наематели в района на Ротондата продължава

  • общинската-
  • собственост-
  • които-
  • централна-
  • подлеза-
  • представители-
  • ротондата-
  • централна гара-
  • общинската фирма “егида”-
  • пред централна гара
Столична община се разпорежда незаконно с държавен имот, обявиха представители на федерация “Търговия” към КТ “Подкрепа”. Според данните на синдикалистите пространството пред Централна гара, известно като Ротондата, е собственост на министерството на транспорта. При това положение общината не може да прехвърли подлеза за стопанисване на общинската фирма “Егида”, смятат търговците
Те твърдят, че разполагат с нотариални актове от 1995 г., които доказват, че целият терен на Централна гара и около нея е на държавата. Не сме против планирания ремонт на Ротондата, но искаме да получим площи за ползване след завършването на проекта, заявиха представители на търговците, имащи сергии в подлеза. Те са готови да участват и във финансирането на реконструкцията, ако общината поиска това. Столичната община е собственик на площада пред Централна гара, а пазари “Витоша” управляват обектите на територията на Ротондата, каза от своя страна секретарят на кметството Асен Дюлгеров. Според параграф 42 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за общинската собственост от 1999 г., всички парцели, които са за жилищни, благоустройствени и обществени нужди, са общинска собственост, каза Дюлгеров. Той уточни, че след ремонта на Родондата обектите ще бъдат стопанисвани от общинската фирма “Егида”.
Проверка на областната управа също е установила, че теренът не е държавна собственост. Няма спор за земята, уточниха от ведомството на Росен Владимиров. От областната управа потвърдиха, че е постъпило запитване за статута на терена от федерация “Търговия” към КТ “Подкрепа” и Сдружение на дребния бизнес “Света троица”. На 24 октомври им е отговорено, че държавата няма претенции към предгаровия площад, показа справка в деловодството.
Ремонтът на подлеза започна, а все още има търговци, които не желаят да освободят територията, каза директорът на пазари “Витоша” Анна-Мария Голева. На 13 ноември наемател, който от две години няма договор и не плаща наем, е заплашил със саморазправа Голева и нейните служители и то пред представители на общинската полиция, каза директорът на пазарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА