Last news in Fakti

29 Ноември, 2002 00:00 715 0

Парламентарно театро вместо заупокойна молитва за АЕЦ

  • години-
  • българия-
  • овчаров-
  • министър-
  • цената-
  • опозицията-
  • присъединяването-
  • цента-
  • реакторите-
  • реакторни-
  • освен-
  • ковачев-
  • остават-
  • енергетиката-
  • електроенергия-
  • реакторни години
, Депутатът Кошлуков се закани да влезе в ЕС заедно с царя, макар и без АЕЦВместо да се съсредоточат върху бъдещето на енергетиката след затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, в продължение на 5 часа в четвъртък министри и депутати се надпреварваха да се изявяват в пошлия водевил, наречен за благозвучие “вот на недоверие към правителството заради ядрената му политика”. Ставаше дума за съвест, морал, законност, тъмно минало, светло бъдеще и какви ли още не морални категории, нямащи нищо общо със същността на въпроса. В общи линии освен Милко Ковачев и Румен Овчаров никой не каза нищо съществено. Соломон Паси стигна дотам, че да поиска извинение от левицата, че през 1990 г. го е обвинила в държавна измяна, като е поискал България да влезе в НАТО?!?.
Ние ще унищожим една инвестиция, която, ако трябва сега да построим, ще струва

4 млрд. щатски долара
подчерта Румен Овчаров от левицата. “Първи блок на АЕЦ Козлодуй е с 23 години експлоатационен срок. Т. е. до изчерпване на реалния му ресурс остават 7 години. Втори блок е с проекта експлоатация 24 години, остават 6. Дотук стават 13 години. Трети и четвърти блок през 2006 г. ще бъдат съответно на 22-та и 21-та си гадина, тоест остават 17. Общият сбор е 30 реакторни години. Ако приемем факта, че няма страна в Европа, която да експлоатира ядрените си реактори с по-малко от 10-годишно увеличение на техния ресурс, а някои го правят и с 20 или 30-годишно, и добавим още 40 години, ще се лишим от 70 реакторни години експлоатация. Като умножим 70 реакторни години по 2,5 млрд. кВтч електроенергия от всеки един реактор, ще се получи 175 млрд. кВтч непроизведена електроенергия. Като се умножи тази цифра по 4 цента продажна цена, се получават 7 млрд. щатски долара!”, каза Овчаров.
Странно е, че не се коментира цената на еленергията, която неминуемо ще се увеличи, допълни той. Проста аритметика: няма как да се спре производството на 25 процента най-евтина електроенергия с цена около 1,5 цента и да се замени с друга, 3 пъти по-висока - около 4,5 цента, и цената на еленергията да не се увеличи поне с 25 процента.
Има план за развитие на енергетиката с минимални загуби, който е разработен от Световната банка. В него се предвижда след 2007 г. в България да се въведе 1600-мегавата нова мощност. Марица изток 1 не се знае кога ще тръгне, проектът за Марица изток 3 също не е известно къде е, АЕЦ Белене засега се строи само на думи. При това положение през 2007 г. България е изправена пред реалната угроза от режим на тока, обобщи Овчаров.
Енергийният министър Милко Ковачев категорично опроверга твърденията на опозицията, че със спирането на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй” България ще внася ток, и то на висока цена. Той определи като

спекулации
изказванията за увеличаване на цената на тока след спиране на блокове в централата. Освен това според него било пълен мит, че България е била крупен износител на ток.
Веселин Близнаков от НДСВ заподозря, че сините и червените са изготвили сценарий за дестабилизацията на страната. Въпреки че министър Ковачев обясняваше, че цените на тока няма да скачат, след като закрием реакторите в АЕЦ, Близнаков обясни, че цените трябва да се коригират, защото сега са изкуствени.

Болните, които ни управляват
Лидерката на СДС Надежда Михайлова обвини правителството, че погазва конституцията, като не се съобразява с решение на НС за затварянето на реакторите. Почти същото каза след нея и Георги Божинов от БСП. В дебата позициите на сини и червени често се препокриваха. Най-честите отговори на мнозинството бяха, че с исканата оставка се застрашава влизането ни в ЕС. Освен това България все пак била извоювала техническа проверка на реакторите, което си било голяма победа.
Има ново обединение на опозицията срещу присъединяването на България към ЕС, обвини вносителите на вота Пламен Панайотов. Той стигна дотам в словоблудството да декларира, че НДСВ е преборило корупцията и повишило жизнения стандарт. Юнал Лютфи пък, след като разкритикува опозицията, че се занимава с вота 2 седмици преди срещата в Копенхаген, заговори ни в клин, ни в ръкав за смелата позиция на ДПС по време на кризата в Косово, когато трябваше да дадем небето си на чужди самолети.
Външният министър Соломон Паси заяви на СДС и БСП, че не е трябвало да попарват европейската жътва на България, за да замъглят резултатите от Прага. И изчисли, че след присъединяването ни към ЕС ще станем 3 пъти по-богати.
В дълго и прочувствено слово вицепремиерът Николай Василев пък обяви, че истинският повод за двата вота на недоверие е ревността на СДС и БСП към успехите на управляващите във външната политика, икономиката и енергетиката. Тошо Пейков говори пет минути за борбата срещу комунизма и липсата на подобни борци в парламента.
Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече изказванията на министрите самовлюбени хвалби. Реално е да очакваме, че може да останем и без дата за членство в Евросъюза, и без атомна централа, каза той. И най-жалкото е, че има всички шансове да се окаже прав. Ако и преговорите по присъединяването ни се водят по същата схема, по която протече безсмисленият дебат.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА