Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 14:21 5 140 15

Нови проекти на изключителна локация в български град

  • пловдив-
  • река марица-
  • строителство-
  • проект-
  • инвестиция

Застрояването покрай река „Марица“ в Пловдив продължава

Пловдив е един от атрактивните градове за чуждестранните инвеститори. Годишно там се откриват много на брой производствени мощности. Това неминуемо привлича и нови жители на града. Само в Тракия икономическа зона работят 40 000 души. По думите на специалисти, на година в Града на тепетата трябва да се пускат в експлоатация между 6000-7000 жилищни единици. За 2020 г. техният брой е едва около 4000. Проблемът с липсата на парцели за застрояване обаче, става все по-голям. Пример за това е, че около река „Марица“ като гъби никнат нови сгради, дори цели комплекси.

Най-новият ще се казва „Кристал Тауър“. Той ще бъде разположен на северния бряг на реката върху терен от 65 декара, на мястото на бившата Захарна фабрика. Ще се състои от 8 сграда, всяка от които ще е с височина 75 метра.

Архитектурата е дело на пловдивския архитект Веселин Русев. Това е и първият жилищен комплекс, който се развива във вертикална линия, оставяйки масово разпространения модел на плътно застрояване в хоризонтална линия. Причината е именно дефицитът на парцели в града.

На последните етажи на сградите ще има пентхауси. Всеки ще е с разгъната застроена площ от 600 кв.м. До тях ще се стига с панорамен асансьор. На партерните етажи ще има ресторанти, клубове, спортни зали, магазини, обслужващи обекти. Детските площадки, зоните за отдих и велоалеите ще бъдат разположени в целените зони. В комплекса няма да бъдат допускани автомобили. За целта ще бъдат изградени надземни и подземни паркинги. Предвижда се и създаването на „зелена връзка“ между два централни булеварда – „България“ и „Марица“.

Проектът, който ще се изгражда на три етапа. Първият започна през декември 2021 г. и ще бъде завършен до две години и половина. В този период ще бъдат построени три сгради, както и прилежащите подземни и наземни паркинги, използваем зелен покрив и необходимите технически съоръжения за обезпечаване на сградите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    32 0 Отговор
    От Пловдив съм и мога да кажа че той става все по лошо място за живеене,благодарение на лошото управление. А колкото до западните инвеститори , молете се да не стигат до тях...

    Коментиран от #15

  • 2 доц Мангъров

    21 0 Отговор
    Прилича на някакъв китайски проект
  • 3 Запознат

    26 1 Отговор
    Застрояването на Пловдив вместо да е навън, то просто се застрояват всички свободни площи, като не остава незастроено място, което ще доведе града до това, че ще се превърне в едно застроено Гето.
    От Пловдив бягат пловдивчани по околните села, а на тяхно място идват с хиляди от Смолянско, Кърджалийско, Хасковско и...
    Официално Пловдив се води с около 350-380 хиляди жители но неофициално се знае и е населен от наближаващите вече 800 000 хиляди жители и продължава да расте... навътре като гето.

    Коментиран от #7

  • 4 Винкело

    21 0 Отговор
    Ако вместо "локация" напишат "място", много провинциално и селско изглежда.
  • 5 30% от жилищата в Пловдив са необитаеми

    21 3 Отговор
    30% от жилищата в Пловдив са необитаеми

    Коментиран от #9

  • 6 Пловдив 1912

    22 1 Отговор
    Поредното гето , вече на никой не му прави впечатление...пришълците са доволни , че са купили жилище в Пловдив, строителите не са и сънували такъв интерес...На комплексите, на Пещерско шосе не може да се види пловдивски номер на кола ...СТ , РА , К , Х , У , СМ , А .....скоро разбрах от един малък инвеститор ,че кооперацията , която строи е купена вече от хора от Бургас...Скоро и Асеновград ще стане квартал на Пловдив...поне да се прави инфраструктурата, след като се строи толкова ...
  • 7 Кадир

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Че те смолянки са хубави, какво се оплакваш?
  • 8 Стани Богат

    13 3 Отговор
    И нека бетонирането започне, СЕГА! Нищо че положението е евакуейт особено след управлението на Канадеца
  • 9 Пловдивчанин

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "30% от жилищата в Пловдив са необитаеми":

    Не знам дали са необитаеми, но миналата седмица продадох жилище до Панаира, на втория ден от обявата , дойдоха 6 клиента едновременно да го гледат , още първите го купиха , хора от Нова Загора и търсеха още едно да купят !!! Сделка на табела, без пазарлък !

    Коментиран от #14

  • 10 Кики

    19 0 Отговор
    България е държавата на бетона , всичко е залято с бетон , строи се вандалски след изградена нова сграда няма тротоар , няма трева , няма дървета, няма цветя, няма въздух само кал и прах и трупове на умрели/ премазани кучета и котки
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ръст, РЪСТ, рЪст, ръсТ, РъСт,

    9 1 Отговор
    Останах разочарован, в заглавието на статията не фигурира думичката ръст. Помислих, че това няма да е обичайната платена статия, но зачитам и то реклама на конкретен жилищен проект. Браво Милена, статиите ти трябва да в графа платена реклама.
  • 14 Продавай

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдивчанин":

    Който е умен продава сега, който е глупав купува.
  • 15 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "САНДОКАН":

    Индустриална зона "Тракия със средна работна заплата от 700,00 лв. Пълни смешници. Бегайте надалеч от там направо за чужбина и оставете политиците да се хвалят, че са обезлюдили селата и са натъпкали жителите им да работят по индустриалните зони почти за без пари!