Last news in Fakti

13 Декември, 2002 00:00 819 0

Отделна офиссграда, съградена върху старо дере

  • сградата-
  • много-
  • стомана-
  • всички-
  • предната
, По проект стъклата на фасадата е трябвало да бъдат с блясък на злато, но това не е било изпълненоОт няколко години на ъгъла на софийските улици “Бачо Киро” и “Екзарх Йосиф” кипи усилена работа. В процес на изграждане е комплексът от офис-сгради, известен още и като “Platinium plaza”. Инвеститор на проекта е “Bulgaria Platinium Group Ltd”.
Вече е готова основната сграда на комплекса. Разгънатата й застроена площ е 4 500 кв. м. Подземните нива са две и в тях ще са гаражите с капацитет от около 65 места. Строителството протича при много трудни геоложки условия на терена. Подземните води са на високо ниво, а почвата е с ниска носимоспособност. Някога, до края на 19-ти век, теренът е бил част от крайградско дере, където обикновено са се намирали градските сметища. Фирмата-изпълнител на строежа “Станилов” ЕООД има опит в хидротехническото строителство и благодарение на това те успяват да приложат евтина, но ефективна технология за фундиране на импозантната сграда. Автор на архитектурния проект е Архитектурно студио ИТАРХ с ръководител арх. Иван Тончев.
Приземното ниво на зданието е предвидено за магазини, а етажите над него са отделени за офисни помещения. В предната част на първия етаж (откъм ул. “Бачо Киро”) има кафе с тераси.
Конструкцията на сградата е монолитна безгредова. С приземния етаж нивата са общо 8 с конструктивна височина по 2,80 м. Височината на постройката над терена е близо 23 м. Поредният бизнес-център, построен в сърцето на българската столица е типична офиссграда

с централно ядро,състоящо се от стълбище
два асансьора и тоалетен възел. Останалото пространство е изпълнено в отворен план за офиси. Те се предоставят на наемателите и площите се конфигурират в зависимост от техните предпочитания. Конструкцията и инсталациите в сградата са пригодени така че, всяка част от нея да може да се превърне в отделен офис.
Асансьорите, монтирани в зданието са от известната марка “Шиндлер”. Скоростта им на придвижване е 1,6 м/сек, нещо необичайно за нашите условия. Дори се е стигнало до там инвеститора и проектантите да убеждават доставчиците от швейцарската компания на въпросното съоръжение, че и в България е възможно да се използва подобна техника.
Климатизацията също е последна дума на техниката - английска система AIRDALE. Има възможност за регулиране на микроклимата в отделните зони. Интересно е изпълнението на електроинсталацията, монтирана от турската компания “Новатек”. Тя е в съответствие с изискванията на EIBA и с нея има възможност да се постигат много

гъвкави решения в захранването
на различните зони, без да има необходимост да се прокарват нови кабели. Преконфигурирането става по компютърен път.
Двата етажа, разположени в подпокривното пространство, също предвидени за офиси са панорамните зони на сградата. На самия покрив има голяма тераса. В предната й част е съградена кула, където се намира зала за конференции и съвещания с капацитет за 12 души. Оборудвана е с най-съвременни комуникационни системи, позволяващи осъществяване на връзка в реално време със всички точки на планетата. Най-характерното за тази зала е, че тя е изцяло от стъкло и има много хубав изглед към всички посоки.
Тоалетните възли на всички нива са изградени

по систематана сухия монтаж
По подобна технология са изпълени и офисните площи, което е позволило да се спести много време и едновременно качеството да е на необходимото ниво. Водопроводната и канализационната инсталация са оборудвани с тръби от полиетилен, производство на GEBERIT, Швейцария. Подът на фоайетата и стълбищата са направени от гранит, а стените са облицовани с полиран врачански варовик. Естествените материали са комбинирани с елементи от неръждаема стомана. Използването на повече естествени материали като камък, стъкло и стомана придават много по-естествено звучене на интериора на сградата.
Фасада е окачена-стъклена. За съжаление проектът не бил изпълнен изцяло. Предвидено е било стъклото да бъде метализирано със златен блясък. По ъглите на предната част на сградата има облицовка от черен гранит в комбинация с неръждаема стомана.
Покривите са с покритие от предварително патинирана цинкова ламарина със сиво-черен цвят, монтирана върху дъсчена обшивка. Материалът е доставен от Белгия.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА