22 Февруари, 2022 11:30 2 653 5

Моловете отново са пълни

  • мол-
  • търговки център-
  • заетост

Ръст от 30% в заетостта в София

Моловете отново са пълни - 1
Снимка: М. Богданова ©

През втората година в условията на пандемия, пазара на модерни търговски площи започна да се стабилизира. В последния доклад на Colliers, проследяващ развитието му, са отразени промените по основните пазарни индикатори, наблюдавани в четирите големи града на България – София, Пловдив, Варна и Бургас. Предлагането на модерни търговски площи в търговски центрове в четирите града остава стабилно. Усвоените площи в столицата са 9,500 кв.м., а за цялата 2021 г. - почти 20,000 кв.м., което е 30% ръст на годишна база и дава сигнал за възстановяване на търговските центрове.

Общият обем площи в търговски паркове в края на 2021 г. достигна 237,000 кв.м., концентрирано в 25 проекта. На годишната база се регистрира ръст от 24%.

Главните търговските улици в четирите големи града отчитат стабилни нива на заетост. Промени се наблюдават по бул. “Витоша“, където движението на наематели от 8% в края на 2020 г. спада до едва 1% в края на 2021 г. За първи път категориите мода и заведения изравниха своя дял като присъствие на бул. „Витоша“ (по 28%). За същият период свободните площи по булеварда отбелязват лек ръст и достигат 10%.

Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове, така и на главните търговски улици в четирите големи града остават непроменени.

Colliers прогнозира, че2022 г. ще мине под знака на развитието на търговските паркове в страната. Планирани за реализиране в следващите 2 години има над 20 проекта. Предвид реализацията на тези паркове, за инвеститорите ще бъде важно да прецизират избора си на локации за развитие и анализ на потенциала им.

Оператори от сектора забавления за свободното време ще навлязат по-активно в сегмента на търговските паркове. Най-активни по отношение на експанзия ще са дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и специализирани магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове.

Започналата трансформация в ритейл сектора ще продължи, големите биг бокс оператори ще продължават адаптирането на формата си към актуалните пазарни характеристики и потребителски нужди – все повече хибридни магазини от типа „click & collect” се очакват на главните търговски улици и в търговските центрове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    9 10 Отговор
    Ковид приключи.Копейките да се саморазпускат.Или да намерят нещо ново да се присламчат към него.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баламите ходят да пълнят гушите на мутри

    5 0 Отговор
    Като купуват ненужни неща
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    алибръков ще спре ли да реве, най-после?