3 Януари, 2003 00:00 7 505 0

Недвижим имот в Доминиканската република – добра инвестиция

  • република-
  • доминиканската-
  • имоти-
  • където-
  • могат-
  • недвижими-
  • които-
  • испански-
  • система-
  • електроснабдяване-
  • трябва-
  • много-
  • цената-
  • страна-
  • покупката-
  • доминиканската република-
  • 000 usd-
  • недвижими имоти-
  • доминиканската република привлича
,Желаете да посетите страна с мек климат, безкрайни плажове и искате да се потопите в лазурните води на Карибското море и Атлантика, където температурата на въздуха рядко падат под 15 и превишава 35 градуса по Целзий. Всички тези прелести може да откриете в една от най-красивите страни на западното полукълбо - Доминиканската република. Тя е истински

магнит за туристите.
През 2001 г. държавата с осем милионно население е била посетена от 5 милиона туристи. Със своята екзотика и комфорт, Доминиканската република привлича не само туристи, но и много бизнесмени.
В Европа не съществува държава, където инвестициите биха могли да донесат на притежателят им годишен доход повече от 25 на сто. Максимумът, на който те могат да разчитат е 12-15%, и то при благоприятно стечение на цял куп обстоятелства. Специалистите са на мнение, че влагането на пари в бизнес на територията на Европа, е равностойно на тяхното замразяване за няколко години, без каквито и да е гаранции за добра възвращаемост. Изходът - влагане на пари в страни, където подемът на икономиката тепърва започва, където инвеститорът се ползва със значителни права и привилегии и където съществува широко поле за инвестиционна дейност. Именно такава страна в момента се явява Доминиканската република. В момента тя заема първо място в света по ръст на вътрешния брутен продукт, а обемът на инвестиции е нараснал от 233 милиона долара през 1993 г. на 2 милиарда долара през 2000 г.
Интерес към Доминиканската република проявяват не само бизнесмени, но и хора далеч от тази сфера. Те са привлечени преди всичко от факта, че могат да вложат парите си

купувайкинедвижими имоти
в Карибската република. Това е единствената страна от района, където човек може да купи плажна ивица срещу 10 USD кв. м. Цената на средно жилище, тип „студио” до плажа е 30 000 USD. За сравнение аналогичен имот на Каймановите острови струва 130 000 USD. Двустайна квартира (много по-голяма площ от това, което в България се има предвид) с басейн, градина и охрана може да се купи срещу 40 000 USD. За собствено бунгало на брега на морето новият собственик ще трябва да отдели малко повече - 50 000 USD. Цената за вила в елитен квартал с игрище за голф е 100 000 USD. Според специалисти тези цени се явяват не ниски, а баснословно ниски за района на Карибския басейн.
В Доминиканската република могат да бъдат купени и къщи, чиято възраст е над 500 години. Но те са предимно за ценители.
Доминиканската република привлича и с факта, че

не се облагат с данъци
имотите и в същото време новият собственик има право на неограничен престой. Покупката на недвижим имот (или договор за работа) е задължително условие за всеки чужденец, който иска да остане за по-дълго време в това райско кътче на планетата. Важно е да се отбележи, че на доминиканска територия не съществуват никакви ограничения за наследяване на недвижим имот от чуждестранни роднини.
Днес правителството на Доминиканската република стимулира продажбата на имоти на чужденци. За съжаление държавната политика не е била винаги така либерална към чужденците, както сегашната. Преди е било необходимо лично президента на страната да разреши придобиването на земя над 2000 кв. м, за което е трябвало да се декларира произхода на средствата. Сегашният президент е отменил всички мерки, които биха ограничили покупката от чужденци на каквото и да било, в това число и недвижими имоти.
Независимо от очевидните преимущества при инвестирането в недвижими имоти в Доминиканската република, трябва да се отбележат и някои проблеми, които остават скрити за чужденеца. Една от неприятностите е

нередовнотоелектроснабдяване
Проблемът е в това, че почти половината от потребителите на ток са включени нелегално към електропреносната мрежа. Засега властите не могат да се похвалят с радикално решение на проблема, който дори се задълбочава. Нередовното електроснабдяване пречи на водоснабдителната система, която на много места в Доминиканската република зависи от електрическите помпи. Така, че чужденецът-новодомец не само има опасност да не може да гледа телевизия, но дори и да се измие (освен ако не го направи в морето). По-богатите решават проблема с тока, а оттам и с водоснабдяването, като си купуват система за автоматично електроснабдяване. Подобно съоръжение струва около 2000 USD.
Проблемът с тока класира недвижимите имоти при продажба в две категории - такива, които имат собствена система за електроснабдяване и такива, които не разполагат с нея. При първият случаи те са по-скъпи.
Друга, макар и странна на пръв поглед причина да не се купува имот в Доминиканската република, е липсата на каквито и да било

знания по испански език
Английска реч може да бъде чута само от отделни служители в банковия сектор и туристите. Общуването с представители на административните структури се осъществява на испански. Любопитно е да се отбележи, че “англоговорящите” агенции за недвижими имоти се възползват от това, че техните чуждестранни клиенти не знаят и дума испански и им предлагат имоти на завишени цени.
Голяма част от чужденците закупили имоти ги дават под наем на летовниците. А не трябва да се забравя, че туристическият сезон в републиката е 30 седмици в годината. Цената за наем на тристайна квартира за месец стига 650 USD.
По мнение на експерти, покупката на недвижими имоти в Доминиканската република днес е най-рентабилната легална инвестиция днес в света.

Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА