Last news in Fakti

3 Януари, 2003 00:00 479 0

2003 – по-ниски данъци към бюджета, по-високи общински налози

  • данъци-
  • доход-
  • напитки-
  • спиртните-
  • такса-
  • общините-
  • става-
  • акцизът-
  • облагат-
  • такси-
  • вноски-
  • данък-
  • облагаемия-
  • въвежда-
  • спиртните напитки-
  • облагаемия доход
От 1 януари 2003 г. са в сила по-ниски данъци върху доходите, но по-солени местни данъци и такси и по-високи акцизи.

Намаляват се ставките за ниските и средните доходи
през 2003 г. Необлагаемият минимум остава 110 лв. месечно. Ставката на данъка за доход между 110 и 150 лв. намалява от 18 на 15%. За средните доходи пада с 2%. Така за заплата от 200 лв. налогът ще бъде с 2,40 лв. по-нисък. За 130 лв. месечен доход данъкът обаче намалява едва с 19 ст.
Авансовите вноски за хората със свободни професии се снижават от 20 на 15%, за да се избегне надвнасянето на данък. Работещите на трудов договор ще си приспадат от облагаемия доход дарения до 10%. Подобна възможност досега имаше само за свободните професии, нотариусите, частните медици и др. Ограничават се различни схеми за освобождаване от данъци, разигравани от пенсионните фондове и застрахователите. Само при трайна неработоспособност няма да се облагат обезщетенията, изплатени от застрахователите. Въвежда се и лимит за приспадане от облагаемия доход на доброволните вноски за здраве, безработица и пенсия и на премиите по застраховки “Живот”. Ще могат да се приспадат осигурителните вноски в размер до 10% от облагаемия доход. Същият е и таванът за застрахователните премии.
По-ниски ще са редица

патентни данъци
Окончателният годишен данък за агенциите за недвижими имоти става 3 500 лева (при досегашни 6 600). Увеличение обаче има за стопанисващите платени паркинги. От обхвата на патентите излизат хотелите с над 20 стаи, заведенията с над 100 места, търговските обекти с над 100 кв. м площ, строителните услуги. Хотелите вече ще се облагат на стая, не на легло.
За сметка на подоходните данъци

се увеличава акцизътна бензина,
газьола и спиртните напитки. Премахва се акцизът за виното и задължението да се декларира домашното вино. Въвежда се пътна такса от 140 лв./т за пропан-бутана. Акцизът на бензина скача със 100 лв./т, на газьола - с 90 лв./т, а на спиртните напитки от 3,5 ст. за градус става 5 ст. От Министерството на финансите обещаха, че бензинът няма да поскъпва, защото имали споразумение за това с “ЛУКойл-Нефтохим” и “Петрол”, които държат 60% от пазара на дребно на горивата. Заради пътната такса газта може да скочи с 10 ст./л, но и това е спорно, коментират експерти.
Спиртните напитки поскъпват средно с 60 ст./л, сочат разчетите на специалистите.
От тази година се забранява продажбата на спиртни напитки в бутилки над 1,5 л, за да се пресече многократното използване на туби и бидони с един и същи бандерол. Само вносният алкохол ще се продава в по-големи бутилки със спецбандерол.
Нововъведение е, че вносните коли ще се облагат според мощността на двигателя, а не по митническа облагаема стойност. Така акцизът им ще падне до 3,5 пъти - най-много за новите коли. Масовите возила до 120 квт (163 к.с.) пак ще бъдат без налог. За коли от 120 до 150 квт ще се плащат по 35 лв./квт, а за тези над 150 квт - по 60 лв./квт.

Най-значителни са промените в Закона за местните данъци и такси
заради старта на фискалната децентрализация. Отпадат всички тавани на местните такси и общините свободно ще определят колко да се плаща за детски градини, сергии, павилиони, престой в отрезвителното, издаване на различни лицензии, разрешителни, скици, удостоверения и пр. При това размерът им трябва да покрива пълните разходи по предоставяне на услугата.
Отпадат и намаленията за общински услуги за социално слаби, пенсионери, сираци, многодетни родители, студенти, войници и пр. Общините сами трябва да решат кои групи граждани да получават облекчения.

Отпада таксата за кучетаи лицензията за търговияс вино
От 2004 г. такса смет ще се смята според количеството боклук. Ако той не може да се определи, общините ще определят сами основата - на човек, по показанията на водомера, електромера или по данъчната оценка на имота. Таксата ще се начислява на ползвател на услугата, но ще се плаща от собственика на имота. От 2005 г. тя ще се събира от самите общини. Ако те нямат капацитет, ще възлагат това на данъчните срещу заплащане.

Няма да има доброволнарегистрация по ДДС
Прагът за задължителната пък става от 75 000 на 50 000 лв. ДДС-сметката ще е задължителна за ползване за данък над 1000 лв. Бирниците ще правят ревизии на фирми при преместване на седалището им или при дерегистрация. Въвежда се глоба от минимум 50 лв. за невнасяне в срок на ДДС.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА