Last news in Fakti

7 Януари, 2003 00:00 625 0

Под 1% компенсаторни инструменти станаха акции

  • инструменти-
  • брокери-
  • акции-
  • христов
За 4 месеца от старта на търговията с компенсаторни инструменти, под 1 процент са занулени в акции, каквато е крайната цел на борсовата търговия с тях. Това изчисли за “Монитор” Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти в България.
Той заяви, че от общия обем на компенсаторките, който възлиза на 847 броя, само 650 хиляди са били изтъргувани срещу акции. Другото са спекулативни покупко-продажби между брокерите или натрупване на запаси за клиенти, които се готвят да участват в раздържавяваването на предприятия от списъка на АП, които ще бъдат продавани срещу бонове и записи, обясни той.
Не е случайно, че през последните дни оборотът на компенсаторните инструменти на фондовата борса рязко пада, каза още Христов. За последните два дни на предходната седмица оборотът се свил до 300 хил. броя при цена от около 23% за 1 лев номинал. В петък бил регистриран рекордно малък оборот от около 100 хил. компенсаторки.
Всичко това говори, че държателите на подобни книжа не искат да се разделят с тях на подобни ниски цени, коментира шефът сдружението.
Другият проблем е, че те просто няма какво да купят. Държатели и брокери очакват до края на месеца най-после да бъдат пуснати 11.2% от пул “Златни пясъци” и мажоритарния пакет от 72% от “Св.Св. Константин и Елена”, каза още Христов.
Според брокери на борсата предложената минимална цена от 350 лв. за акция от “Св.Св. Константин и Елена”не предизвиквала интереса на инвеститорите. При една по-добра цена било възможно в акции да се трансформират не по-малко от 56 млн. бонове и запаси, смятат те.
Започна търговията на пул “Българска роза”, но той е от малките пулове и не може да окаже така желаното влияние за вдигане на цените на компенсаторните инструменти, казаха още брокери пред “Монитор”. Цените ще скочат рязко, когато бъде пуснат на борсата “пулът-мечта” - пакети от БТК, ДЗИ, БТ, БМФ и Плевенското “Нефт и газ”, както и предприятията от пул “Енергетика”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА