Last news in Fakti

8 Януари, 2003 00:00 1 094 0

Седем са кандидатите за кметове на столицата 10 месеца преди местните избори

  • софиянски-
  • андрей-
  • михайлова-
  • обаче-
  • кандидат-
  • избори-
  • гюрковски-
  • според-
  • тодоров-
  • нейков-
  • костов-
  • източници-
  • шефът-
  • “монитор”-
  • преди-
  • младенов-
  • премиер-
  • иван костов
,Седем са засега основните играчи за местните избори в столицата, сочат предварителните проучвания на “Монитор”. 10 месеца преди старта на предизборната надпревара се спрягат имената на Стефан Софиянски, Иван Нейков, Андрей Гюрковски, Андрей Станков, Чавдар Младенов, Андрей Пръмов и Вени Марковски. Единствените официални кандидатури засега са шефът на “Интернет общество” Марковски и Чавдар Младенов, бивш дипломат от кариерата, уволнен от Външно през 1992 г., сега в продуцентския и рекламен бизнес.
В момента за син кандидат с едни гърди напред излиза бившият социален министър Иван Нейков. “За първи път откакто е лидер, Надежда Михайлова залага на правилната кандидатура”, коментираха в аванс СДС-активисти. Нейков е човек, подкрепян от всичките крилца в синята партия, включително и от бившия премиер Иван Костов. Знае се обаче, че в НИС се обсъждат поне десетина имена за кандидат-кмет на София. “Залогът е много голям, защото за нас това е най-важната надпревара”, каза член на НИС. След обсъжданите са били имената на бившия премиер и лидер Иван Костов, както и на предшественика му Филип Димитров. В спесъка са и членовете на НИС Владимир Кисьов, Николай Младенов и Пламен Орешарски. Интерес към поста проявява и председателят на софийското СДС и ексминистър на екологията Евдокия Манева и председателят на СОС Антоан Николов. Синьото политбюро е обсъждало и предложения за кандидатирането на самата Надежда Михайлова. “Може и да предложим и майка є ­ Николина Динева , която си е кореняк-софиянка и има имот в центъра на столицата”, обясниха източници от НИС, явно намеквайки за владението на парцела с минералната вода до Централна баня.
Според активисти от “Раковски” 134 обаче Нейков е човекът, който освен, че има шанса да спечели една предизборна надпревара, със сигурност ще удължи престоя на Михайлова на лидерския пост.
Кандидатурата на СДС ще бъде окончателно определена през март, когато ще стане ясно дали ще има национална конференция за местния вот или Националният съвет ще реши кой ще е столичният избрнник на сините.
По същото време партията на Стефан Софиянски предвижда да инициира първични избори за кмет на София за дясното политическо пространство. За тогава е насрочена конференцията на ССД и тогава Софиянски смятал да обяви официално виждането си дали ще участва в състезанието през октомври.
Не е редно да водя общинска листа, след като съм бил кмет, така лидерът на свободните демократи отговори на офертата на Н.Михайлова , че ще вкара Софиянски в сините листи, ако се откаже от трети мандат. Софиянски дори доразви предложението на Михайлова, като заяви, че е готов не само да подкрепи СДС-кандидата, но и да стане синият състезател.
В играта на Софиянски и Михайлова със сигурност ще се включи и НДСВ, твърдят жълти депутати. Парламентарният шеф Огнян Герджиков е категоричен, че НДСВ трябва да подкрепи Софиянски. На същото мнение е и шефът на външната комисия Станимир Илчев и на комисията по вероизповеданията Кирил Милчев. Според запознати основното лоби в НДСВ на което разчита сегашният кмет, е групата на юристите начело с Пламен Панайотов. Дори според източници на “Монитор” Панайтов и Даниел Вълчев са били на разговор с премиера Симеон Сакскобургготски по повод местните избори и ребром са поставили въпроса за подкрепата, която НДСВ трябва да даде на Софиянски. Премиерът обаче предпочитал партията му да излезе със своя кандидатура и от няколко дни усилено сондира министрите си за предложения. Царски депутати прогнозираха, че ако Симеон не натисне за Софиянски и НДСВ се яви с Андрей Гюрковски, каквато информация се появи, новата партия ще приключи своето съществуване година след като бе учредена.
За Гюрковски се заговори преди месец. Той е един от съветниците в сянка на премиера и е известен като един от създателите на царското движение.. Пред “Монитор” Гюрковски не отрече, че ще става кмет, но нарече информацията “неофициална”. Брат му Моимир Гюрковски е директорът на Агенцията по кадастър.
Когато в червените редици се заговори за избори или служебен премиер, веднага се появява името на финансиста Андрей Пръмов, който е съпруг на евроминистърката Меглена Кунева. Според соцдепутати обаче, това е несериозно. За тях реалната кандидатура е тази на Андрей Станков Тодоров, син на висшата номенклатура от комунистическо време Станко Тодоров. Младият Тодоров се ползва с подкрепата на соцлидера Сергей Станишев. Двамата са водили предварителни разговори за формулата, по която да бъде издигната кандидатурата на Андрей Тодоров. Според наши източници и шефът на столичната организация на БСП Румен Овчаров отново е готов да се кандидатира за поста, който не успя да спечели на предишните избори през 1999 г.
Покрай ексенергийния мнистър Овчаров в оборот влезе и името на неуспешния кандидат-президент Богомил Бонев. Говори се, че този път обаче бившият министър от кабинета на Иван Костов може да се състезава като близък до левицата. Самият бивш шеф на МВР обаче категорично отрече преди около месец да се кандидатира за кмет. А негови приближени твърдят, че е немислимо от кандидат за президент да се приземи на кандидат за кмет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА