Last news in Fakti

8 Януари, 2003 00:00 772 0

Нов софтуер ще изчислява смеките за парно

  • шушулов-
  • фирмите-
  • енергетиката
,В новия закон за енергетиката е предвидено да бъде въвед един и същ софтуер за изчисляването на сметките за парното от фирмите за топлинно счетоводство. Това съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов.
Целта е да се въведе единна система за пресмятане на сумите за потребена топлоенергия. В момента всяка от фирмите за топлинно счетоводство в страната има собствена формула за изчисляване на сметките. Тя обаче не се обявява пред абонатите и така остават съмнения за шашми на топлинните счетоводители с пресмятането на потребената топлоенергия, припомни Шушулов. Той е на мнение, че няма смисъл фирмите от бранша да се лицензират от Министерството на енергетиката, ако бъдат задължени да работят с еднакъв софтуер. В новия закон за енергетиката е предвидена възможност посреднически фирми да поемат доставките на ток до крайните потребители. Това ще стане възможно едва след като електроразпределителните станат частни, обясниха от ДКЕР.
Обсъждаме варианти токът да поскъпне средно с 12,5% вместо предварително планираните 15 % от юли, каза шефът на комисията. Това обаче ще зависи от резервите за намаляване на себестойността на електричеството, както и на разходите на производителите, обясни Шушулов.
Така цената на ел. енергията за населението ще стане 4,9 цента в края на 2004 г. и ще е малко по-висока от тази за промишлеността.
Битовите абонати, които потребяват до 75 киловатчаса месечно, ще плащат по-малко. Причината е, че до този лимит до края на 2004 г. ще важат евтините тарифи от 9,8 ст./квтч. за дневната и 5,3 ст. за нощната тарифа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА