Last news in Fakti

4 Декември, 2009 00:00 834 0

Строителни фирми няма да начисляват ДДС

  • които-
  • фирми-
  • бюджета-
  • фирмите-
  • държавата-
  • дължи-
  • задължения-
  • различни-
  • проекти-
  • държавата дължи
Данъчната амнистия, която бе обявена преди дни от правителството като мярка да си изчисти дъговете към строителните фирми, ще се изразява в насрещно приспадане на ДДС, което компаниите пък дължат на бюджета. Премиерът Бойко Борисов е потвърдил преди ден, че по този начин ще се помогне на фирмите, които чакат пари от бюджета за извършена работа по различни проекти, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Повече срещи между Камарата на строителите в България и премиера по този въпрос не се предвиждат.

Дългове

По данни на строителната камара държавата дължи на строителни фирми общо 800 млн. лв. по проекти, възлагани от различни министерства и агенции. За много от поръчките предишното правителство не е планирало средства от бюджета, но ги е възлагало.

Има и друг проблем, заради който на практика сумите, които държавата дължи на строителните фирми, са по-големи от официалните разчети, коментира Иван Бойков. Така от 800 млн. лв. задълженията може да нараснат на 1-1.5 млрд. лв. Става въпрос за това, че различни ведомства не са приемали фактури на фирмите за цялата свършена от тях работа. Подобна схема съществуваше в Национална агенция Пътна инфраструктура. Агенцията приемаше фактури от фирмите само за тези месеци, за които евентуално имаше възможност да се разплаща. Фактурирането ставаше месец за месец. Компаниите се принуждаваха да го правят, за да не загубят поръчките за следващата година.

Разплащане

Все още не е напълно ясно каква точно сума ще бъде приспадната заради ДДС от общите задължения на държавата. Министър Плевнелиев посочи около 20-30 млн. лв.

Борисов обеща строителите да си получат парите до февруари 2010 г. Представители на бизнеса, присъствали на срещата с него, твърдят, че той е обещал да покрие неразплатени 100 млн. лв. още през декември. Това ще са средства основно по проекти за рехабилитация и поддържане на пътната инфраструктура, като се цели фирмите, които ще почистват пътищата, да са мотивирани да сключат договорите за поддръжка на републиканската мрежа за тази зима. Само за тази дейност държавата дължи над 130 млн. лв. на компании за зимно почистване през предишния сезон.

Правителството обсъжда най-напред да се разплати и с фирми, които са били коректни и нямат публични задължения, поясни Иван Бойков. По този начин донякъде те ще бъдат компенсирани за това, че няма да им бъде приспаднат ДДС. Тези, които не са фактурирали извършени дейности, нямат шанс да се възползват от приспадане на ДДС, каза той. Още не е ясно дали кабинетът няма да реши да приложи тази схема и за други задължения на бизнеса към бюджета, като осигуровки или други данъци, коментира шефът на строителната камара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА