16 Юли, 2009 00:00 561 0

Малките градове се оказаха по-гостоприемни за бизнеса

  • място-
  • проблеми-
  • ниски-
  • градове-
  • фирмите
По-лесно е да се прави бизнес в малките градове на България, отколкото в големите. Това е изводът от мащабно изследване на Института за пазарна икономика. То сравнява и класира най-големите градове в 28-те области по 6 показателя - размери на местните данъци и такси, ниво на услугите, тежест на бюрокрацията и корупцията и др. Според тази класация столицата е сред по-враждебните за фирмите места - заема едва 19-а позиция, а Търговище, без да има нито едно първо място по различните показатели, събира висока обща оценка, която го изстрелва на първо място.

Лошото представяне на София се дължи най-вече на два индикатора - лошо административно обслужване и ширеща се корупция. Подобни лоши оценки по тези критерии, както и високите местни данъци завличат Варна на 24-то място.

Картината по отделните показатели е много пъстра. Габрово например е първенец по ниски налози. Там данъкът върху превозните средства е минималният, допустим по закон. Патентните налози и облагането на недвижимите имоти също са сред най-ниските в страната. Пазарджик, Ботевград и Монтана също се представят добре по този показател. На другия полюс е Хасково, където общинският съвет е гласувал да се прилагат таваните на данъка върху недвижимите имоти и на данъците за златари, фризьори, обущари и т.н. В същото време обаче Хасково е №1 по ниски местни такси. Фирмите там плащат най-ниски суми за сметосъбиране и за ползване на тържища. Пловдив е на второ място. Най-скъпо излиза такса "смет" на пазарджиклии, а за сергии най-дълбоко се бъркат търговците в Сливен.

Отново Габрово, но заедно с Добрич, е отличник по модерно обслужване на фирми и граждани. Администрациите на двете общини работят на принципа "едно гише", публичните регистри са достъпни чрез интернет и повечето услуги могат да се извършват по електронен път. На опашката по този критерий са Смолян, Ботевград, Перник и Пловдив.

Неволи

Проучване на "Витоша рисърч" показва, че 46% от компаниите са имали трудности с издаване на строителните разрешителни. Най-тежък е режимът в Благоевград, а най-лек във Враца. Фирмите в отделните градове имат различни проблеми със строителните разрешителни, показва още проучването. В Бургас например се оплакват от неясните правила, а в Силистра - от липсата на сътрудничество на общинските чиновници.

Всяка четвърта фирма в изследването пък е имала проблеми с издаването на ОВОС или знае за подобни проблеми на други фирми. За 53% от компаниите местната администрация не спазва сроковете на процедурата. За 44% от тях изискванията са неясни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА