Last news in Fakti

8 Януари, 2003 00:00 946 0

Многократно поскъпват имотите край Маказа

  • кърджали-
  • участък-
  • имоти-
  • кирково-
  • които-
  • милиона-
  • частни-
  • отсечка-
  • милиона евро
Десет пъти се е увеличила цената на имотите в зоната край пътното трасе от втория участък към прохода “Маказа”. За първия участък - 17-километровата отсечка от бъдещия ГКПП до село Кирково, собствениците на имоти са получили от 120 до 400 лв. за декар. Сега сумата нараства до 1000 - 1100 лв., съобщи заместник-областният управител на Кърджали Хасан Азис.
Той обаче не уточнява кой изкупува земите и какви са бизнесплановете за тях. Раздвижването в последно време на проекта за граничния пункт, който ще съкрати многократно пътя до Гърция, вдига цените на имотите, тъй като перспективите вече са реални. Очаква се от двете страни на шосето бързо да изникнат търговски обекти, хотели и бензиностанции, разказват местните жители.
На 2 януари започна процедурата за отчуждаването на частни и общински имоти край втория участък от пътя. Той е дълъг 24 км и минава през 16 населени места на общините Кирково, Джебел и Момчилград. От терените 258 са частни, а общинските имоти са 256. До една седмица областната администрация в Кърджали ще подготви и изпрати уведомителни писма до собствениците и наследници на имоти. През февруари 2003 г. започва строителството на 17-километровата отсечка от Кирково до района на бъдещия гранично - пропускателен пункт, каза Калин Примов, областен управител на Кърджали. Държавата приключи в края на миналата година с изплащането на отчуждените частни земеделски земи край първия участък. В този район попадат 248 декара земи от четвърта до десета категория.
Турската компания “Киска-Туран” ще строи седемнадесеткилометровата отсечка до пункта “Маказа”. Договорите с дружеството и с германската компания “Диви консулт”, която ще бъде супервайзер на обекта, бяха подписани през 2002 г. с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изграждането на отсечката ще струва 18.6 милиона евро, от които програмата ФАР “Трансгранично сътрудничество с Гърция” ще отпусне 14.6 милиона евро, а държавният бюджет - 3.9 милиона евро. Пътят трябва да е готов до края на 2005 г., но желанието на българската страна е строителството да завърши до Олимпийските игри в Атина през 2004 г.
Гръцкият град Комотини е на 15 км от Кирково, а областният център Кърджали е на 65 км. В Комотини има десетки фабрики и селскостопански ферми, които търсят работна ръка. Мнозина от жителите на общината работят нелегално от другата страна на границата според данни на кърджалийската РДВР. Местното население, мнозинството от което е безработно, се надява новият път да оживи икономически района. Друг проблем на общината е изселването на хората, които търсят препитание във вътрешността на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА