Last news in Fakti

23 Септември, 2022 14:41 2 386 4

Балканска държава ще издава "златни визи", въпреки критиката на ЕС

  • албания-
  • златна виза-
  • програма

Програмата може да попречи на Албания да се присъедини към Съюза

Балканска държава ще издава "златни визи", въпреки критиката на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Албания продължава напред с плана си да започне да продава паспорти на богати чужденци и инвеститори, въпреки многократните критики от страна на Европейския съюз (ЕС). Междувременно Брюксел предупреждава, че тези планове противоречат на ценностите на Съюза и че това може да попречи на Албания да се присъедини към Алианса.

Албанското правителство обмисля наемането на частни компании, които да рекламират схемата сред чужденци. Бледар Скендери, който ръководи Агенцията за разработване на специални програми за гражданство, създадена през 2020 г., обясни, че те само „проучват и планират да наемат международна компания, която ще популяризира албанските паспорти“. Самото предоставяне на гражданство и необходимите проверки за сигурност ще останат под юрисдикцията на държавата.

Към днешна дата правителствени служители отхвърлиха критиките на ЕС по въпроса като пристрастни, настоявайки, че програмата няма да съдържа корупция и ще има единствената цел да привлече инвеститори, а не само онези, които търсят албански паспорт.

Както Брюксел отбеляза в последния си доклад за 2021 г.: „По отношение на правата на гражданство, разпоредбата на Закона за гражданството, приет през юли 2020 г., все още може да доведе до създаването на схема за гражданство на инвеститорите. Такива схеми крият рискове по отношение на сигурността, прането на пари, укриването на данъци, финансирането на тероризма, корупцията и проникването на организираната престъпност и са несъвместими със законодателството на ЕС. Като страна кандидат Албания трябва да се въздържи от разработването на такава схема“.

Албанският премиер Еди Рама подкрепи инициативата от 2019 г., след като присъства на конференцията „Златен паспорт“ в Лондон. Той смята, че програмата за гражданство чрез инвестиции има "огромен потенциал" за страната.

През 2020 г. Албания прие закон за гражданството, който включва член, предвиждащ предоставянето на гражданство в „специални случаи“. Според първия, гражданство може да бъде предоставено на чужд гражданин, който е навършил 18 години, ако не представлява заплаха за обществения ред и националната сигурност, както и в случаите, когато Албания има национален интерес или интерес в областта на образованието, науката, изкуството, културата, икономиката и спорта. И във втория случай може да се получи чрез специални програми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европа да се притеснява

    9 1 Отговор
    Че скоро Албания ще анексира половината Северна Македония, което по принцип си е напълно закономерен процес!
  • 2 Цъцъ

    4 1 Отговор
    САЩ им направиха огромна услуга и започнаха война в Косово, като го отделиха от Сърбия, а те вместо са им благодарни, играят двойна игра с Русия.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рамата играе за сърбите,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цъцъ":

    Колко плю против БГ, шиптъра долен