Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2022 09:27 1 793 19

Да бъдат анулирани „златните паспорти и визи“ на руснаци

  • русия-
  • украйна-
  • ес

Искането е на Европейската комисия

Да бъдат анулирани „златните паспорти и визи“ на руснаци - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия публикува препоръка, в която призовава държавите-членки на ЕС да лишат от „златните паспорти“ и „златни визи“ (тоест гражданство и разрешение за пребиваване за инвестиция) на граждани от Русия и Беларус, които попадат по санкциите на Запада.

„Някои граждани на тези две държави, които са под санкции или активно подкрепят специалната операция в Украйна, биха могли да получат гражданство на ЕС или привилегирован достъп до ЕС, включително за свободно движение в рамките на Шенгенското пространство по тези схеми. За да се ограничат тези непосредствени рискове, Комисията препоръчва на държавите-членки да преценят дали гражданството, предоставено по схемата „Златен паспорт“, трябва да бъде отнето на руски или беларуски граждани в списъка със санкции на ЕС във връзка със специална военна операция в Украйна.

Още новини от Украйна

Разрешенията, издадени по схемата за пребиваване на инвеститора на граждани на Русия или Беларус, които са обект на санкции, трябва незабавно да бъдат отменени след индивидуална оценка и в съответствие с принципа на пропорционалност, основните права и националното законодателство на държавите-членки“, се казва в препоръката.

ЕК също така призовава за незабавно премахване на всички съществуващи схеми за инвестиционно гражданство и за строг контрол за справяне с рисковете, свързани със схемите за пребиваване на инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яяяяяя

    23 19 Отговор
    ЕК е смъртен враг на всички европейци!
  • 2 ....

    24 22 Отговор
    Май скоро всички ще кандидатстваме за руски паспорти ако тези продължават ....

    Коментиран от #11

  • 3 Българка

    21 28 Отговор
    Подкрепям. Всички български златни паспорти на руснаци и беларуси да бъдат анулирани. Военнопрестъпници и олигарси на терористични държави нямат място в България

    Коментиран от #7

  • 4 Ще им

    11 13 Отговор
    Накривите шапката !
  • 5 Сър Пичук

    16 11 Отговор
    Освен анулирането на "златните паспорти", да се конфискува и руското имущество. Замите около устието на Камчия са продадени в нарушение и сделката трябва да се анулира!
  • 6 Информиран

    12 4 Отговор
    ЕС буквално махна този тип паспорти за когото и да е, не само за руснаци.

    Аргументите им разкриват брутална неподготвеност по темата (да, прочетох всичките 200 страници).

    И имат повече общо с идеите на Маркс за класовата борба, отколкото от оповестеното желание да борят престъпността (накратко: откъде накъде някой успял с малко повече пари ще има право да се ползва от същите привилегии, които ние имаме по рождение)... Грозна картинка.

    А иначе натиск от САЩ за премахването на тези визи конркетно за руснаци има, и също от вчера Антигуа, Сейнт Китс и още 3 островни държави, които биха фалирали без подобни програми, просто вече не ги предоставят на руснаци.

    Това също е безобразие, защото никой руснак не е виновен за това къде се е родил. А конкретно за програмата на Сейнт Китс мога да гарантирам, че тези 25 хиляди долара административни разходи които се плащат не отиват в нечий джоб, а се прави изключително професионално подробна проверка. Няма начин някой "олигарх" да я заобиколи.
  • 7 Информиран

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Българке, достъп до същите привилегии, които дава златният паспорт, може да се добие просто когато някой фиктивно се запише да учи в Нов Български / УНСС.

    Еврокомисията е силно неадекватна в този случай.
  • 8 Ал Тъпоне

    15 4 Отговор
    Не знам дали има нещо общо между "зелената сделка" на ЕС и Президентът на Украйна Зеленски, но и двете явно ще се окажат съвършенно неуспешен проект.

    Коментиран от #14

  • 9 НазиДве

    9 3 Отговор
    Аз да питам: това, че определена нация пречи на други не го ли игра вече стария немски мислител, сътворил 2 войни. Сега май пак играем по същата свирка и никой не се усеща, че обявяваш нация за нежелана, реално правиш същото като преди 80 години.... но по-важно е да се гледат соц. мрежи отколкото да се говори за история.

    Коментиран от #13

  • 10 Сократ

    6 0 Отговор
    А парите ще връщате ли?
  • 11 българин

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "....":

    Ко чакаш взимай и марш в сибир!
  • 12 Дългият

    5 2 Отговор
    Задължително...режи в корен...да боли много....
  • 13 Руснаков

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "НазиДве":

    Що не говориш с Путин да спре тази братоубийствена война и няма да има санкции...Или да го оставим да трепе и Ние да ръкопляскаме...Ще има преговори,Той бомби като за последно....Такъв трудно взема акъл...
  • 14 Герги

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ал Тъпоне":

    От.. никнейма ли си ги вадиш тези бисери....
  • 15 йух

    5 0 Отговор
    А на другата измет която също си е купила ще ги вземат ли ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 George

    1 0 Отговор
    Също и на израелци които изнасят капитали от България през офшорки.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Жужо

    1 1 Отговор
    Идеята на Европейския парламент е да ни покаже че не трябва да инвестираме. Не се знае кое от "демократичните" им закони утре ще бъдат нарушени и ще ни оберът имущество под някакъв си предлог както в Куба.