Last news in Fakti

16 Април, 2022 12:23 6 468 15

Ръст от 30% при продажбите на нови жилища

  • русия-
  • москва-
  • санкт петербург-
  • цени-
  • сделки-
  • ново строителство

С 8% са поскъпнали този вид имоти в Москва

Ръст от 30% при продажбите на нови жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на сделките с жилища от първичния пазар в Москва през първото тримесечие на 2022 г. се е увеличил с близо 30% в сравнение със същия период на 2021 г. и достигна над 2000. „През първото тримесечие на първичния пазар в Москва са регистрирани 2044 сделки с апартаменти с физически лица – това е само с 30% повече в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., когато техният брой е бил 1568. Броят на сделките на първичния пазар в руската столица чупи рекорди през първото тримесечие на 2022 г. Никога досега не са правени толкова много сделки през първите три календарни месеца“, казва Алексей Попов, ръководител на CIAN Analytics.

Обемът на предлагане на апартаменти в нови сгради в столицата към днешна дата достига 6900, което е с 3% повече в сравнение с месец по-рано. По данни от първото тримесечие по-малко нови апартаменти са били пуснати в продажба от обикновено. Като цяло делът на апартаментите на пазара на московските нови сгради през март 2022 г. достига 7%.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ, като се изключи луксозни сегмент, е нараснала с 8% през първото тримесечие на текущата година спрямо предходното и с 18% на годишна база. „За сравнение, апартаментите са поскъпнали съответно с 3% и 25%. Изпреварващият ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е доста необичаен. Такава динамика може да се свърже с отмиването на най-достъпните опции от пазара. “, каза Попов.

Пазар на Санкт Петербург

В същото време обемът на сделките с апартаменти в нови сгради в Санкт Петербург за първите три месеца намаля със 7%, до 1300 транзакции. Делът на общия пазар на нови сгради през март в Санкт Петербург достигна 6%.

Цената на квадратен метър на първичния пазар е нараснала с 20% през първото тримесечие на текущата година спрямо предходното и със 71% на годишна база.

Според Попов в близко бъдеще популярността на придобиването на апартаменти може да намалее, тъй като този тип недвижими имоти не са обхванати от преференциалната ипотечна програма, а пазарните лихви остават високи. „Сделки ще се реализират или от тези, които имат пълната сума за закупуване, или от тези, които могат да продадат предишните си жилища, или от тези, които попадат в преференциални програми. Динамиката на цените при жилищата до голяма степен ще зависи от текущото търсене и предлагане“, смята експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 логично

    8 13 Отговор
    То това си е логичен ход , при тази зверска обезценка на рублата , по добре е спестяванията да са под формата на бетон , тухли и керемиди ,отколкото в хартия. ПП. То и с другите валути става същото , затова и тук квадратният метър в София стана вече 2000 Евро.
  • 2 Инвестиции

    9 16 Отговор
    Който има пари да купува
    Който няма пари да тегли кредит
    Задава се чудовищно поскъпване в стоителството
    Говорим догодина за 3000 Евро
    След 2 години 4000 Евро

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 оня с коня

    6 9 Отговор
    Като Идея на паникьосаните от ОПУСТОШИТЕЛНАТА ИНФЛАЦИЯ на рублата Руснаци запазване ПОНЕ ЧАСТИЧНО на Спестяванията си чрез влагането им в Жилища не е зле.Лошото е че Русия ПРОГРЕСИВНО се Обезлюдява вследствие на Емиграция на Запад и въпросните новозакупени жилища НИКОГА няма да си върнат Стойността.

    Коментиран от #12

  • 5 8448

    2 4 Отговор
    Дърта помпа долна. Кога, ще те разкарат ?
  • 6 Хиии

    17 4 Отговор
    Алооо журналистите що не пишете че в Софето спрямо изминалото тримесечие има 30% спад на продажбите? А да не говорим, че от месец и кредитните и.д.и.о.т.и изчезнаха.
  • 7 Дърво

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Инвестиции":

    Задава се вдигане на ипотечните лихви след два месеца. Подвеждаш народа.
  • 8 Лъжливо броки

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Инвестиции":

    Очаква се глобална рецесия през 2022г. която ще срине цените. Само брокери и продавачи със застояли комптори пишат такива глупости като теб.
  • 9 Язък

    3 6 Отговор
    Русофилите сега къде ще си купят..
  • 10 Гост

    4 1 Отговор
    Да отгатна ли колко от нашите брокери искат да се преместят в Москва?
  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Инвестиции":

    Кой ще купува и какво ще ги прави?
  • 12 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Май си спал и днес. Рублата към доларът е 80/1, което е много същата стойност отпреди войната. Извод: санкциите нямат никакъв ефект над руската икономика. Виж, за доларът и еврото не може да се каже същото. В САЩ крадат бензин организирано с десетки тонове за една нощ. В ЕС държавниците приканват народите си да пестят яко ресурси, че дефицитът ги мори здраво. В същото време руснаците пълнят курортите в Дубай.

    Коментиран от #14

  • 13 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Тези как лъжат.
  • 14 Баща ти

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Вярваш ли си бе клоун?!
  • 15 Еххх

    0 2 Отговор
    Пуснали са скоростно новопостроените блокове да съберат парата, че не се знае коя ракета ще ги свали.