Last news in Fakti

2 Април, 2022 11:51 7 475 32

Ето колко българи се върнаха да живеят на село

  • къщи-
  • недвижими имоти-
  • цени

Над 200 000 за 2 години

Пандемията промени из основи нашия живот. Навиците станаха други, засили се и желанието да търсим по-свободен и здравословен живот. Затова и в последните 2 години 200 000 българи са се преместили на село или поне са си купили имот, далеч от големия град. В някои райони като Пловдив и Стара Загора търсенето на къщи надхвърля 10 пъти предлагането им, стана ясно от изследване на Асоциацията на българските села.

Търсят се предимно готови за настаняване къщи, такива с двор от минимум един декар, както и къщи в нови жилищни комплекси. Пловдивското село Марково е едно от най-развиващите се в региона. По издадени разрешителни за строеж то се нарежда на второ място у нас след Община София.

Семейството на Иван Генчев е едно от новорегистрираните в Марково. От година той, съпругата му и двете им деца живеят тук, след като си закупили двуетажна къща с малък двор. Прибрали се след 12 години гурбет в Германия.

„Избрахме село Марково, защото е буквално като квартал на Пловдив. Тук е тихо, спокойно, зелено. Селото дава всичко, което дава градът”, казва Иван, цитиран от Нова Телевизия.

Децата посещават местната детска градина, а двамата със съпругата му работят от вкъщи. Той е брокер на недвижими имоти, а тя е служител в онлайн център за обслужване на клиенти. И като хората от село се научили да отглеждат зеленчуци и плодове в градината.

В село Марково, известно като пловдивския Бевърли Хилс, с лоша инфраструктура и липса на канализация, бележат истински рекорд по новорегистрирани – 1300 души само за последните две години.

„Това, разбира се, ни радва много, но води до някои проблеми като например липса на места в детската градина и в училището”, коментира Десислава Терзиева, кмет на селото.

Напливът на желаещи да се заселят в селото е довел и до бум на строителството. 686 разрешителни са издадени за една година.

В селата около Пловдив в момента е почти невъзможно да се намери и закупи къща, обясняват брокерите. „Имаме поне 25% ръст на продажбите на имоти в селата, но цените вече доста се доближават до тези, които са в града.Тоест, в периметъра на около 5-7 километра около Пловдив, ако искате да закупите къща, която да е в добро състояние, пригодна за живеене с двор до 700 декара, трябва да си приготвите над 100 000 евро”, обясни Александър Ушев, управител на агенция за недвижими имоти.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и скок в цените на къщите по селата заради голямото търсене. Повишението е средно между 20 и 30%.

По данни на Асоциацията на българските села само за миналата година общият брой на новорегистрираните в селата е 108 550 души. Прогнозата за тази година е те да се увеличат с още 90 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 То хубу

    30 1 Отговор
    Но трябва да имаш торба евраци-да купиш къща,да я поддържаш,канализация,ток,и да припечелваш по нещо отстрани-я овчар,я козар,щото готова пара бързо се харчи..

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сега съм на село и ми е добре

    39 2 Отговор
    Живял съм 20години на Цариградско Шосе и съм отровен с какво ли не шум въздух но чак сега се чувствам добре и да млад човек съм
  • 5 Идеологъ🔖❤️🔖

    31 9 Отговор
    Време е да възродим селата, да върнем младите там, за съжаление 33-годишната демоНОкрация умишлено затри селското стопанство и ни направи последната дупка на кавала на Европата, разчитайки почти изцяло на вноса и на милостинята на Западните хипермаркети, които с едната ръка дават, а с четири взимат.

    Коментиран от #12, #32

  • 6 Алиен

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "То хубу":

    Не е така даже парите които ти трябват са много по малко и има много начини да изкараш ако не те мързи

    Коментиран от #10

  • 7 Бачкам и бързо бягам

    21 2 Отговор
    В града не е за живот Там е само за работа и събота неделя да направиш някой бар
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чук и Гек

    30 5 Отговор
    Ха така! Украинците по курортите и големите градове, вие по селата! Поне натиснете това вашето правителство да дава пари за провинцията, а не да ги усвоява София! Училището изоставено, покрива на здравната служба падна, читалището не е боядисвано от Априлския пленум.
  • 10 Тук си прав

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Алиен":

    Аз имам къща с осем ара двор - домати,краставици,картофи/основната благина/ фасул,ягоди,три круши,ябълки,2 ореха,кладенец двуметров и още зарзаватчета + асмалък,малък рай,но ми е много далеч от града а пенсията ми е още далечко,но не съвсем..Прав си,друже..

    Коментиран от #11

  • 11 Чук и Гек

    6 19 Отговор

    До коментар #10 от "Тук си прав":

    Говори човешки, бе! Колко са това 8 ара? Колкото площад, стадион, ферма или детска градина! Аз знам само дециметър, хектар и декар!?

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Я па ти

    26 11 Отговор

    До коментар #5 от "Идеологъ🔖❤️🔖":

    Не демокрацията, а комунягите навремето унищожиха селото, и домъкнаха селяните в града. Направиха им заводи, произвеждащи боклуци и панелни блокчета.
  • 13 Те Така

    24 1 Отговор
    Аз съм един от тях.....Преместих се на село преди 4 години,купих една стара къща на изгодна цена,постегнах я през годините по малко. Купих кокошки,зайци,два кошера и се чувствам превъзходно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чук и шпек

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "Чук и Гек":

    Виж друже, ти какво знаеш е без значение. Ако знеше какво е декар щеше да знаеш какво е ар. Но явно толкова си знаеш.
  • 16 Щом няма канализация има яма

    11 1 Отговор
    И почвата отдолу е пълна с хубави неща! Доматите и краставиците имат вкуса на комшията, а студената бира от кладенеца се измива преди употреба с вода от чешмата! Освен това има разлика между берач на ягоди и брокер! Едната работа я ра ботиш в къщи, а другата много далеч от къщи!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антонн

    22 2 Отговор
    Много от софиянците не е нужно да купуват а просто да се върнат по родните си места,на което казват вила .
    Направо се чудя как дават над 150 евра за кутия в София която ще изплащат над 30г.

    Коментиран от #20

  • 19 Пъци

    8 1 Отговор
    Доста българи продължават да си живеят"на село",даже второ поколение да са уж излезли от там,даже и в центъра на столицата.Манталитета си остава,когато няма върху какво да се развие друг

    Коментиран от #29

  • 20 Кореняк

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Антонн":

    Нямам вила, нито къща, нито каквото и да е в провинцията. Нито пък изплащам кредит. По тази причина реших да потърся голямо жилище из областните градове с население около 100 хиляди души - читавите апартаменти са около 200к евра и се броят на пръстите на едната ръка. При това положение оставам в София.
  • 21 Гост

    5 0 Отговор
    В същото време Котел е превзет от по-тъмнозелените.
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чук и Гек":

    800 квадрата са. Повечето вилни места са по 500 или по 600 кв.
  • 23 Пловдив

    7 0 Отговор
    Марково отдавна е квартал на Пловдив, нищо, че чисто формално се води в община Родопи. Същото е положението с останалите села на първа линия в Родопската яка около Пловдив и релевантните в полите на Витоша до София. Така че ситуацията в тези села няма как да е представителна за селата в България като цяло...

    Коментиран от #24

  • 24 Селянин от соца

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пловдив":

    Ураа!! Връщаме ТКЗС-то!! Ще произвеждаме в изобилие селскостопанска продукция!! Няма да внасяме зеленчуци,плодове и т.н,а картофи от Полша!! Не ще има внос от Турция, Македония, Гърция и т.н.!! Ура!!
  • 25 оня с коня

    5 2 Отговор
    Недоумявам защо според Автора на статията има "връщане на село",след като може да се живее ЕДНОВРЕМЕННО и в Града,и На село?Лично моята Етаж и половина Къща/Вила/ с прилежащият й 850 кв. двор е на 5км от Табелата на Окръжния ми град в Бивше село,понастоящем "Мини град",а пътят ми до там е 10-15 мин. И да - мога да пребивавам и там,мога и в Града където ми е основното Жилище - няма проблем,след като пътят ми с Колата е както споменах 15 мин изключително по Асфалт!
  • 26 Е ми...

    6 0 Отговор
    Хората не харесват това което имат и искат това което нямат.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    3 2 Отговор
    Какъв брокер на недвижими имоти може да има в едно село. Това е смешно! Личи си, че хората идват от чужбина и още не са в курса!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 броки

    2 0 Отговор
    Просто се подменя населението, едни отиват по селата, други по чужбина, чужденци се заселват. След десетина години даже българския език ще бъде екзотика . Все повече по градовете се чува чужда реч, само не и българска. Свиквайте.
  • 31 гумата

    0 0 Отговор
    Ами политиката на Столична община е точно такава.
  • 32 гумата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Идеологъ🔖❤️🔖":

    Пълен лъжец!
    Комунистите взеха земята и животните на хората, те ги накараха да идат в градивете, а след демокрацията хората като си получиха нивите не могат да ги обработват и ги продадоха. През цялото време жсп саботираше връщането на земята и така много малко хора се върнаха да я обработват, като само местните партийни секретари в апк взеха колкото докопат.