25 Януари, 2003 00:00 947 0

Сглобяемите къщи – строителството на бъдещето

  • строителство-
  • които-
  • много-
  • материали-
  • изграждането-
  • стени-
  • монтират-
  • бързо-
  • всички-
  • европа-
  • елементи-
  • често
, Сглобяема къща в с. Владая Сглобяемото строителство има своите корени далеч в миналото, когато в страните, богати на дървесина - в Северна и Средна Европа, Далечния Изток и по-късно в Северна Америка за жилищното и общественото строителство са се използвали предимно дървени материали. Понятието за сглобяема къща по европейската класификация гласи, че това е сграда от стенни и таванни елементи, които се изработват в индустриални условия, транспортират се до мястото на строежа, където се сглобяват върху предварително подготвената основа.
Съвременното строителство на сглобяеми сгради започва да се използва през 50-те години на миналия век в Европа. Постоянно нараства делът на тези къщи на европейския строителен пазар. В Западна Европа до 30% от едно- и двуфамилните домове са от този тип. Производителите предлагат една сграда, където всички елементи за правилното й и дълготрайно функциониране са доведени до абсолютен синхрон. Става въпрос за енергоспестяващо и земетръсно устойчиво строителство.
В страни, в които природните катаклизми се случват много по-често, като Япония или САЩ, сглобяемото строителство е препоръчвано, а в определени райони и задължително. Дървената конструкция е по-лека и по-еластична и по-лесно

поема натоварванията при земетресение
без да се разруши. Друго предимство в това отношение е малкото тегло на тези сгради.
Материалите, от които е изградена сглобяемата къща, гарантират дългия й живот, а поддръжката зависи и от избора на фасадата -дървена обшивка, декоративна тухла, камък или мазилка. Удобството е, че винаги, когато решите да направите преустройство, това може да стане много по-бързо и лесно.
Тъй като става въпрос за сухо строителство, изграждането на стените, подовете и таваните е един вид наслагване на различни материали, общата цел на които е максимален комфорт. Дървесината може да бъде импрегнирана против развитието на гъби, плесени и насекоми, с антипирени и против пожар. Топло- и звукоизолацията се осъществява най-често от вата или полистирол в комбинация с различни фолиа и плочести материали, които имат и допълнителна укрепваща функция. За последните най-препоръчван от специалистите е гипсфазерът, който има много добри якостни параметри, подобрява звукоизолацията благодарение на високата си плътност - около 1200 кг/м3, не гори и представлява надеждна пожарозащита на дървената конструкция, а освен това е напълно беземисионен, дишащ материал, който поема излишната влага и я отдава при необходимост. За вътрешните и външните стени, подовете и таваните се използват гипсфазерните плоскости на КНАУФ - Vidiwall и Vidifloor. Те са подходящи за всички помещения и са универсална основа за всякакви покрития. Произвеждат се с размери 1245 х 2000мм; 2500мм; 2540мм; 2600мм; 2750мм; 2800мм; 3000 мм, с дебелина 10; 12.5; 15 и 18 мм.
Благодарение на всички компоненти, взависимост от подбраните дебелини или плътност и в комбинация с подходяща дограма, може да се построи

сграда, която няма нужда от отопление
т. н. пасивна къща. В конвенционалното строителство това е възможно при дебелини на стените от порядъка на метри, докато тук те не надхвърлят 30 см, обясняват специалистите.
Външните стени могат да бъдат едностранно или двустранно обшити с гипсфазер, като минималната дебелина е 12.5 мм. Външният слой трябва да бъде максимално защитен срещу атмосферни влияния. Изграждането на външна стена с термосистема не само подобрява изолацията, а и предотвратява появата на пукнатини по мазилката в резултат на резките температурни промени. Гипсфазерът и мазилката имат имат различна степен на линейно разширение и е необходим достатъчно еластичен слой, който да поеме възникващите напрежения. Най-подходящ е експандираният пенополистирол, покрит изцяло със стъклофазерна мрежа, върху която се нанася устойчива на атмосферни влияния благородна мазилка.
Строежът на сглобяемата къща, дори да е на няколко етажа, е много бърз. Има три основни начина на монтаж. Старият метод е изграждане на място, като се започне от носещата кострукция и към нея постепенно се монтират останалите материали, което може да отнеме 2 - 3 месеца. По-бързо е, ако предварително в промишлени условия са били подготвени сравнително малки като размер елементи (панели), които се монтират без нужда от голяма механизация на строителната площадка. Най-бързо обаче се изработват къщите от цели стени, подове, тавани и покриви, които

изцяло се изработватпредварително
в предприятието в рамките на 1 седмица, често дори заедно с дограмата, транспортират се до строежа и там за не повече от 12 часа се монтират, така че за новодомците остава да изчакат само още 1 седмица довършителни работи и могат да се нанесат. Това е широко разпространена практика в развитите страни.
Цената e близка до тази на традиционното строителство - около $300 - 400 за кв. м, но с предимствата на енергоефективността и бързината на изграждането, което дава повече възможности за кредитиране.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА