10 Февруари, 2003 00:00 745 0

От Българската стопанска камара предлагат общините да избират компаниите за газификация

  • според-
  • ядрено-
  • електроенергия-
  • бъдат-
  • възможностите-
  • година-
  • трябва-
  • гориво-
  • технологиите-
  • отработеното-
  • канду-
  • битовите-
  • булгаргаз-
  • овергаз-
  • компания-
  • държавната-
  • които-
  • реактор-
  • ядрено гориво-
  • *** ***-
  • тази година-
  • отработеното ядрено-
  • овергаз инк-
  • отр
Общините да провеждат конкурси за инвеститори в газо- и топлоразпределителната мрежа. Това предложи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на обществено обсъждане на проекта за нов енергиен закон. Проектът предвижда конкурсите да се правят от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), която ще издава лицензи на компаниите.

Предложението на БСК се подкрепя
от Българската петролна и газова асоциация и от БИБАОбявяването на конкурси за осемте региона на страната е блокирано от жалбите на "Овергаз инк" във Върховния административен съд. Компанията обжалва отказа на регулаторната комисия да издаде лицензи за газоразпределение в София, Бургас, Плевен, Сливен, Дупница и Русе. Стойността на проекта за регионите е над 1 млрд. долара. Интерес към него освен "Овергаз инк" са заявили италиански, гръцки, френски и американски компании.
Според идеята на БСК избраните от общините инвеститори ще се регистрират в ДКЕР и тя ще им издаде лиценз. Така
ще се намалят административните процедури
и процесът няма да оскъпи услугите, каза зам. изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов. Той смята, че комисията не трябва да регулира цените на газа, а тарифите за пренос трябва също да минат на регистрационен режим.
"Овергаз" предлага транзитната такса, която плаща руският "Газпром" на "Булгаргаз", да остава в държавната компания, която да инвестира в разпределителната мрежа. Това би означавало, че държавният монополист ще изгради отклоненията от магистралните газопроводи към абонатите. Сега "Булгаргаз" приспада инвестициите си и връща таксата в бюджета. За 2002 г. таксата бе 140 млн. лв. Предложението тя да остава в "Булгаргаз" бе направено миналата година от енергийното министерство, но финансовото отказа да го приеме. Според Кен Левковиц от ЕПИК новият закон ще насърчи инвестиции, но в него липсва усъвършенстван механизъм за работа на ДКЕР и местните власти. Левковиц смята, че на кандидатите трябва да бъде разрешено да преговарят по лиценза, който ще получат. По думите му положителен за инвеститорите е текстът, според който на територията на страната и на обособена територия ще се издава само един лиценз за пренос, управление на електроенергийната система и доставка на газ и електроенергия.
Според БСК в новия закон
остава нерешен проблемът за субсидирането
на битовите абонати на ток и парно от промишлените предприятия. ОТ ДКЕР обясниха, че до 2005 г. цените за битовите и промишлените потребители ще бъдат изравнени. От юли тази година ще има възможност привилегировани потребители на електроенергия да подписват договори за доставка с централите. Монополът на НЕК върху износа на електроенергия ще се запази до влизането на България в Европейския съюз.
ДКЕР ще постави изисквания към купувачите на седемте електроразпределителни дружества да намалят загубите до 17%. В договорите за продажбата ще се заложи график за намалението и това ще се обвърже с необходимите инвестиции. В момента загубите при преноса на мрежата ниско напрежение са около 25%, а за високо напрежение - 4-5%. През миналата седмица зам.-министърът на енергетиката Ангел Минев заяви, че цената и инвестициите няма да са водещи при приватизацията на дружествата, които трябва да бъдат продадени до края на тази година.
От 2004 г. топлофикационните дружества ще могат да въвеждат регионални цени на парното за битовите абонати, съобщи още Шушулов. Тези цени ще се отнасят за дружествата във Враца, Трявна, Ловеч, Ямбол, Самоков, Правец и Лозница, които предстоят да бъдат приватизирани.
*** *** *** *** *** ***
Себестойността на електроенергията от ще се увеличи с 50% след затварянето на трети и четвърти блок през 2006 г., прогнозира директорът на дирекция "Ядрена енергетика и безопасност" Йордан Георгиев. Председателят на ДКЕР Константин Шушулов отрече тези пресмятания. Според него увеличението ще е най-много с десет на сто. През тази година централата въпреки спирането на първи и втори реактор е заявила по-ниска продажна цена на електроенергията, подчерта той. Експертът Иван Хиновски предлага за строежа на нова ядрена мощност да бъде учредено дружество, в което да участват НЕК и седемте електроразпределителни компании.
Междувременно енергийният министър Милко Ковачев замина за Канада, където ще обсъжда регулирането на регионалния пазар на електроенергия и възможностите за двустранни отношения. С канадската компания Ай Си Ел ще разговаря за технологиите на отработеното ядрено гориво и горивото на реакторите "Канду". Това означава, че ще прави сондаж за възможностите отработеното ядрено гориво от българските реактори да се използва в реактори тип "Канду". Това е много важно при оценката на технологиите и типа реактор, които ще бъдат избрани при строежа на АЕЦ "Белене". Една от възможностите е да бъде избран реактор тип "Канду", който ще използва употребеното ядрено гориво от реакторите в АЕЦ "Козлодуй". Това може да става след суха преработка на отработеното ядрено гориво и няма да е необходима ядрено-химическа, която е по-скъпа. Ковачев ще проучва възможностите за изграждане на АЕЦ "Белене" и покани всички производители на ядрени съоръжения да изпратят до края на февруари информация за актуалното състояние на технологиите. Искането е отправено до английската "Биенефал", американската "Уестнигхаус", Арева (компания на "Сименс" и "Фраматом"), Ай Си Ел - Канада (държавната електрокомпания), "Мицубиши" и "Атоменергоекспорт" - Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА