Last news in Fakti

19 Април, 2022 15:35 2 244 4

Архитектите настояват за промяна на основен закон

  • архитекти-
  • каб-
  • зут-
  • промени-
  • закони

Приоритет трябва да бъде електронизацията нa административните услуги в сектора

Архитектите настояват за промяна на основен закон - 1

Tpaнcфopмaциятa нa ЗУT и подзаконовите наредби, електронизацията нa административните услуги в сектора, засилване на строителния ĸoнтpoл, повишаване качеството на архитектурния продукт, пpeдeфиниpaнe нa oтгoвopнocтитe нa yчacтницитe в cтpoитeлния пpoцec. Това са ключовите приоритети, които очерта зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов по време на 21-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ). Тази година се навършват 85 години от създаването на професионалната организация.

Основен фокус на МРРБ през 2022 г. е проектът за изменение и допълнение на ЗУТ, който се подготвя от междуведомствена работна група с участието на представители на бранша. Специален акцент ще бъде поставен на изменението на Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. “За изпълнението на тази мисия е необходим диалог между държавните институции и представителите на архитектурния бранш”, изтъкна арх. Аспарухов.

МРРБ, Столична община и КАБ работят съвместно за електронизацията на административните услуги в сектора. В момента сайтът на Направление “Архитектура и градоустройство” към СО предоставя възможност за онлайн предаване на проекти само в областта на устройственото планиране. Очаква се през следващата година да стартира реален процес, свързан с електронното предаване на инвестиционни проекти, информира главният архитект на Столична община Здравко Здравков, който поздрави участниците в Общото събрание.

Най-важните решения на Общото събрание:

* Приоритетни задачи за 2022: промени в ЗУТ, ЗОП и подзаконови наредби; изработване на нов Кодекс; стартиране работата на Европейски информационен хъб за обучение по строително-информационно моделиране (СИМ); създаване на звено към КАБ за продължаващо обучение; финализиране на промените в Устава на КАБ; усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд в инвестиционното проектиране и устройственото планиране и други.

* Годишната вноска за проектантска правоспособност и членство в КАБ става 300 лв. (вместо досегашните 240 лв.).

* Приети бяха допълнения в Устава на КАБ, с които се създава възможност за ползване на електронни услуги от членовете през уеб сайта на КАБ; определя се редът за поддържане на регистъра на проектантите в електронна форма; прецизират се правилата за вземане на решения от Общото събрание.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗТСУ бе

    3 0 Отговор
    Много по-демократичен от ЗУТ! Сега, с поправките , ЗУТ, ще стане още по-недемократичен!
  • 2 И какво предлагате?

    3 0 Отговор
    Електронна кореспонденция с единствената цел по-бързо издаване разрешителните за строежи. Че между блоковете вече няма пространство да се диша от презастрояване, че строителите нямат задължението да осигурят места за паркиране поне по 1 място за апартамент не ви дреме. И гламаците си хвърлят парите за кафези и после пищят е другата тема. Бе типично по български - рИформи към дъното.
  • 3 Кога

    1 1 Отговор
    Кога ще приемат закон, който да казва, първо изградете инфраструктура, достатъчно широки улици и места за паркиране и след това стройте Жилища.?
  • 4 И какво

    1 0 Отговор
    съществено предлага?!