24 Май, 2013 17:41 15 825 18

Защо в САЩ няма жилищни комплекси като Люлин

  • жилищен квартал-
  • pruitt igoe-
  • сащ

Това, което не се получи в САЩ, стана реалност в страните от Източна Европа. Единственият квартал с типови жилища, подобен на столичния Люлин и Младост, живя едва 20 години и беше разрушен поради липсата на нормални условия за живот. Какво се случи и защо в САЩ няма почва за подобни жилищни комплекси?

В средата на 50-те години на миналия век в Сейнт Луис (Мисури, САЩ) е построен жилищен комплекс, подобен на някои квартали в София. Pruitt Igoe е окачествен като най-амбициозния проект в жилищното строителство в Щатите за онези времена. Той се е състоял от 33 сгради всяка, от които с по 11 етажа с възможност за обитаване от 12 000 души. Автор на проекта е Менору Ямасаки, които по-късно ще стане баща на новите кули на Световния търговски център.

Целта на проекта е била да се построят домове за млади семейства от средната класа – 50% бели и 50% чернокожи. Стойността на Pruitt Igoe е 36 млн. USD. Прерязването на лентата на новия комплекс е през 1956 г. Плановете са били и на други места в САЩ да бъдат изградени подобни комплекси. Това обаче не се случва. Едва година след пускането в експлоатация на Pruitt Igoe, кварталът започва да се превръща в гето, а собствениците на апартаменти (предимно бели) от средната класа започват да се местят в други райони на Сейнт Луис, тъй като Pruitt Igoe се населява от все по-бедни и бедни хора (предимно чернокожи).

Ето и историята на квартала в снимки:

1. 1956 г. - Pruitt Igoe вече е напълно завършен.

 

2. В него са живели 50% бели и 50% чернокожи.

 

3. В първите години кварталът процъфтява и наемите се плащат редовно. Апартаментите са малки, но затова пък всяко сеемйство има собствен дом.

 

4. В началото на 60-те години Pruitt Igoe се превръща в гето. Боклукът не се извозва, както и никой не подменя изпочупените стъкла, не ремонтира развалените асансьори, не подменя спуканите ВиК тръби.

 

5. През 1969 г. заради високите разходи по поддръжка на комплекса градските власти увеличават тройно наемите.

 

6. През 1970 г. обявяват квартала за „зона на бедствие”, тъй като никой не иска да плаща наем и сградите започват да се рушат. Властите преценяват, че е по-евтино хората да бъдат изселени, отколкото да се ремонтира инфраструктурата. Изоставените сгради се превръщат в убежище за наркомани и бездомни.

 

7. През 1972 г. са разрушени първите три сгради.

 

8. Разрушаването на Pruitt Igoe завършва през 1974 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армагедон

    1 0 Отговор
    Ми то и тука е така ! Стигнали сме ги американците! В Ямбол по същия начин се самонаселиха в цял блок м....ли и бяха станали огромна заплаха за епидемии и вируси. Затова кмета на Ямбол се принуди да събори тоя блок и да изрине после до основи боклука . Пък м...лите да се спасяват - откъдето дошли ,там да си отиват!
  • 2 Vladimir Yosifov

    0 1 Отговор
    Някои нации знаят какво е

    КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

    В България чак преди 2-3 години Гугъл прочете ключовите думи :
    качество на живот ...
  • 3 Руснака Руския

    2 0 Отговор
    в москва строят подобни комплекси, само че не за "средна класа", а за богаташи - и комплексите процъфтяват. Всичко е въпрос на менажиране
  • 4 Vladimir Pavlov

    4 1 Отговор
    От много време пиша за панелните квартали, но разни хора тук твърдят, че много били хубави и т.н.
  • 5 Kuku Kukov

    4 1 Отговор
    Aмерика е огромна страна с огромен капацитет. Могат да ги построят и съборят (съответно?) още поне десет пъти? Това преценили-това направили. Няма абсолютно нищо общо с българската действителност.
  • 6 Иван Петров

    2 2 Отговор
    Еха, при това техните блокове са били само 11 етражни! Чудя се кога ще съборим нашите панелки, толкова загрозяват и подтискат.
  • 7 galaxy

    2 0 Отговор
    Мога да ви кажа, че нашето строителство е несравнимо по-добро от бараките, които ги строят в САЩ. Живял съм в един подобен комплекс , които с течение на времето се понапълни с негри и белите хора го напуснаха и комплекса беше от типични американски бараки/не от масивни жилищни блокове/. Разбира се с появата на негрите или на латиноси в даден комплекс престъпността и простотийте нарастват и ти става притиснено за семейството и неприятно да останеш да живееш там. Това може да се случи от една страна, ако комплекса не се менажира добре и наемите паднат, но и от друга страна, ако комплекса е много уреден, като наличието на магазини, детски градини, училища, т.е хората които са бедни имат всички удобства на едно място и по този начин спестяват от покупката на кола, гориво и застраховки и ремонти. От друга страна, бараките струват евтино да се построят и понеже горят като факли то непременно трябва да се застраховат, могат да бъдат наводнени, да изхвърчат във въздуха от торнадо, или да бъдат изядени от термити или катерици. От бараките печелят и строители и застрахователи. При нас много от блоковете са занемарени поради липса на поддръжка, поради нежелание, незаинтересованост или финансова невъзможност на живущите да ги поддържат. Но като здравина на строителството нашето е несравнимо по-добро, независимо дали е панелно или монолитно. Така, че автор
  • 8 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор
    В САЩ нямат комплекси като Люлин,но пък си имат квартали като южен Бронкс,кварталите на Детройт и други престижни местенца,където за да се придвижваш по улиците привечер си е като в сървайвър.Стрелят по теб и трябва само да внимаваш да не те уцелят.А ако се прибереш въпреки всичко у дома може да се почерпиш по едно уиски и да заспиш след това сладко.

    Коментиран от #9

  • 9 galaxy

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Veselin Stanoev":

    Мога да добавя към твоя коментар , че като се прибереш и в къщи пак не си на сигурно място. Много често се случва от улична престрелка между гангстери да бъдат убити предимно деца и жени в домовете си, защото куршумите минават през стените на американските бараки. А пък аз лично съм брал страх в апартамента си, когато комшийте се караха и комшията заплашваше, че ще застреля жена си. Защото ако не я уцели или гръмне настрани само да я уплаши то може да гръмне мен или член на семейството ми. Да не говорим, че съм бил ограбван от дрогиран негър с пистолет и съм бил два пъти в банка по време на обир. "Голям живот е в САЩ!" Който си мисли че е много хубаво в САЩ да заминава за да се нахрани с качествени ГМО и да бачка в трудово-изправителния им лагер.

    Коментиран от #10

  • 10 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "galaxy":

    А случайно дали не си срещал снежният човек Йети? Не, че ме интересува кой знае колко....ама просто питам?

    Коментиран от #11

  • 11 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Kuku Kukov":

    Да не питаш за брат ти? Аз във вашите семейни дела не се бъркам и не ме интересуват. Но със сигурност имате и други генно-модифицирани и хранени с хормони роднини там и ако им отидеш на
    гости със сигурно ще ги видиш навсякъде.

    Коментиран от #12

  • 12 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "galaxy":

    Само попитах бе човек, нищо лично? А ти веднага: Баба ти,брат ти,леля ти.... Защо така? Ето примерно аз съм виждал как огняра на парен локомотив хвърля в пеща чувал с царевица и когато машиниста натисне свирката от комина излитат пуканки......
  • 13 galaxy

    1 0 Отговор
    Явно представата ти за САЩ е че като се возиш на влак от комина на локомотива ще хвърчат пуканки и ти ще ядеж, ядеж, ядеж......Радвам ти се, че си далече от реалноста и не осъзнаваш света около теб и си живееш в твоя свят щастливо.
  • 14 Kuku Kukov

    1 1 Отговор
    Явно ти нямаш елементарни допири и впечатления от САЩ? Америка е полицейска държава и Бронкс отдавна е само легенда и почва за холивудски продукции.....Отиди и виж, вместо да дрънкаш глупости по-форумите

    Коментиран от #15

  • 15 galaxy

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Kuku Kukov":

    САЩ наистина е полицейска държава и е държавна политика да се бъркат в личния живот на гражданите си. Но престъпността там се формира от системата на капитализъм, от безработица, от масовата продажба на оръжие,от това , че са събрани хора от кол и въже. Дори и локалните им новинарски програми съдържат само криминална хроника, времето и спорт. Не е нужно да живееш в Бронкс за да усетиш престъпността. Аз САЩ съм ги виждал цели 10 години, но ти не си ги виждал. Пък може и да си платен драскач по форумите и затова да се опитваш да заблуждаваш потенциални мераклии за зелени карти. Само, кото види човек, как ветерани от войните им просят на кръстовищата за пари и спят под мостовете ще разбере за какво става въпрос. Ако не беше военната мощ на САЩ, то отдавна да са фалирали държавата. Не може списание Форбс да се радва, че броя на милионерите и милярдерите и тяното богатство разсте, като това става за сметка на бедните американци. Но ако мислиш, че САЩ е страната на благоденствието, то заминавай веднага за там и не си губи времето по форумите.
  • 16 galaxy

    1 1 Отговор
    САЩ , както се вижда и от горните снимки не могат да контролират много хора, които живеят на едно място и това работи против властта. Хората живеещи в такива блокове и комплекси се социализират, започват да контактуват помежду си и решават да не плащат високите наеми. Следващата стъпка е разпространение на неплащане на сметките и на други места в страната. От там напрежението ескалира навсякъде и идва социалистическа революция и богатите си губят тази част от богатството която не могат да изнесат, както и бъдещи приходи.
  • 17 Kuku Kukov

    3 1 Отговор
    Много "соц" го даваш, браво! Дрънкаш пълни глупости-познавам САЩ и дори съм пребивавал около 2 години в щата Делъуер....Мда, приятелю там в градчето,където живеех хората си оставяха ключовете от колите на таблото,къщите нямат огради и не се заключваха......Къде по света няма престъпност? Япония,Русия та дори Швеция. Но ти си дрънкай "соц-революционните" глупости
  • 18 пламен петров

    0 1 Отговор
    подминава се акцента на статията
    цитат
    а собствениците на апартаменти (предимно бели) от средната класа започват да се местят в други райони на Сейнт Луис, тъй като Pruitt Igoe се населява от все по-бедни и бедни хора

    Според мен това предстои тук.
    Справка - демографската статистика на България за изминалите 20 г.