28 Февруари, 2003 00:00 1 676 0

Банките изготвят нов кредитен регистър

  • регистър-
  • данни-
  • информация-
  • кредитен-
  • банки-
  • кредитния-
  • банките-
  • кредити-
  • регистъра-
  • които-
  • банксервиз-
  • кредитите-
  • задължения-
  • могат-
  • други-
  • бъдат-
  • дружество-
  • банковият-
  • данните-
  • всички-
  • погасяване-
  • клиента-
  • всеки-
  • където-
  • компании-
  • асоциацията-
  • лошите
От 2004 година банковият сектор ще има още едно "оръжие" срещу лошите кредити и опитите за измама при декларираните данни, когато се кандидатства за заем. Става дума за КРОС - Кредитен регистър за оперативни справки, който ще бъде разработен от "Банксервиз" АД - дружество със собственици 23 банки и БНБ, която има дял 40%. Асоциацията на търговските банки (АТБ) избра "Банксервиз" едновременно за изпълнител и за кредитно бюро. Новият регистър отново ще е само за вътрешно ползване на банките, тъй като законът за банковата тайна не позволява достъп на частни компании, митнически и данъчни органи.
Базата данни трябва да стане факт след осем месеца, като ще обхваща всички задължения, които субектите в България имат към банковия сектор. Целта е КРОС да обхване по-малките кредити на суми до 10 хил. лв., които вече надхвърлят 1 млрд. лв.
"Кредитният регистър ще подпомогне банките и ще се превърне в измерител на кредитоискателите, тъй като все повече нараства обемът на потребителските кредити и овърдрафта, където преобладават суми под 10 хил. лева", е мнението на Ваня Василева, председател на управителния съвет на АТБ.
Браншовата организация на кредитните институции изготви и разпрати до всички свои членове доклад, който описва механизмите и действието на регистъра "Създаването на кредитния регистър ще запълни още една празнота в информационната ниша", се казва в документа. Освен това се очаква чувствително да се намали рискът в системата. Като пример за това се посочва маркетингово проучване на Полското кредитно бюро - ако към момента процентът на лошите кредити, отпуснати от полските банки, е 20, в резултат на регистъра той ще спадне до 6-7%.
През 1998 г. беше създаден централен кредитен регистър в БНБ, но той има по-скоро надзорни и статистически цели. Няколко характеристики на двете системи обаче ги правят не конкурентни, а взаимно допълващи се. Най-съществената разлика между тях се изразява в това, че системата, поддържана от БНБ, включва единствено задължения над 10 хил. лв., докато КРОС ще поддържа данни и за кредитите под тази сума. Като разлика може да се посочи и това, че регистърът на централната банка се обновява веднъж месечно, при това данните от даден месец се обработват три-четири седмици преди да се публикуват официално в интернет сайта на БНБ http:///(www.bnb.bg). В същото време се предвижда данните в системата КРОС да се обновяват всеки ден с всички нововъзникнали задължения. Всеки месец пък ще се отразяват промените, настъпили във вече регистрираните задължения. Оторизираните банкови служители ще могат да внасят промени в регистъра онлайн.
Друга съществена разлика е, че в момента няма информация за кредитите на клиентите в други банки за предоставените обезпечения при други банки, както и информация за свързаните лица. Липсват и съвременни информационни решения за бърз достъп до централния кредитен регистър на БНБ, категорични са експертите на АТБ. Основният източник на данни за кредитния регистър ще бъдат информационните системи на банките, които и до този момент генерират такава информация за нуждите на централния кредитен регистър на БНБ, както и за другите отчети, които се подготвят от централната банка. "КРОС може да използва тези вече създадени потоци от данни. Според наша оценка не са необходими скъпоструващи промени в информационните системи на банките, за да създадат информация за КРОС", смятат в АТБ.
Регистърът задължително трябва да поддържа данни за размера на кредитите. Така банковият експерт най-точно би могъл да прецени кредитоспособността на клиента. Друг важен параметър е срокът на погасяване на кредитите, който отразява времетраенето на кредитния ангажимент и се преценява възможността за ново финансиране. Информацията за просрочията е важна за банковия служител - тя оказва съществено влияние върху решението му да разреши или откаже ново кредитиране. Дадените обезпечения са от съществено значение за всеки кредитен проект, за да се избегне повторно ипотекиране на един и същ имот пред няколко банки. Финансовото състояние на клиента дава сведение пък за възможността клиентът да си изплати задължението.
В регистъра ще се трупат още данни и за задлъжнялостта на кредитоискателите към данъчните органи лизингови компании, митници и други. Към този момент обаче тези външни за банките институции няма да бъдат включвани в КРОС и данни за задължения към тях ще могат да се събират единствено доброволно от клиентите. В регистъра ще могат да се намерят и данни за свързаните лица по смисъла на Закона за банките. Ще се поддържа и друга информация - коректност при погасяване на кредитите, имало ли е принудително събиране, преструктуриране и предоговаряне на кредитното задължение. При отпускане на потребителски кредити под внимание ще се взема семейното положение на кредитоискателя, доходите му, имотното му състояние и коректността при погасяване, склонността му към хазарт.
Предвижда се ползването на кредитния регистър да става бързо и лесно, което от своя страна би трябвало да съкрати и времето за отпускането на заем. Първата стъпка е подаването от страна на клиента на необходимите документи, с които се иска кредит. На базата на подадената информация банковият експерт ще формира заявка към регистъра, където данните ще бъдат обработени и като краен резултат ще се формира кредитен отчет. В него ще се съдържа информация какви други заеми има кандидатът и каква е общата му експозиция към всички банки. Ще има данни за остатъка по редовните главници, класификация на кредита (действащ, просрочен, приключен и т.н.) В кредитния отчет могат да бъдат открити и несъответствия в данните за лицето, което би предполагало измама.
На база на тази информация от кредитния регистър банковият служител по-лесно би могъл да вземе решение дали да отпусне, или да откаже заем. Експертите на АТБ са категорични, че чрез КРОС ще се улесни значително работата на банковите служители и ще се намалят възможностите за измами и обема на лошите кредити.
В доклада на асоциацията е посочено, че "Банксервиз" е избран, за да не се учредява ново акционерно дружество на банките, след като има вече такова действащо. Освен това в мотивите е посочено, че така няма да е необходимо да се изгражда нова инфраструктура (сгради, комуникации, да се назначава персонал и др.). Това е вторият опит на "Банксервиз" да изгради и пусне в експлоатация кредитен регистър за задлъжнялостта. Първият беше направен през периода 1994-1997 г., но тогава макар проектът да беше завършен и експериментиран, не влезе в употреба.
По проект за кредитен регистър работеха и от Института за пазарна икономика (И.П.И.) заедно с Българо-американската кредитна банка и частната консултантска къща "Финсис". След избора на "Банксервиз" от И.П.И. съобщиха, че продължават усилията си по разработването на проекта си. "Смятам, че рано или късно асоциацията ще се съгласи, че в подобен регистър е добре да има участие на чуждестранен инвеститор. Опитът на страните в преход показва, че където е направен опит да се създаде самостоятелно дружество, рано или късно се е стигало до купуване на опит от една от четирите големи чужди компании в тази област", обясни Красен Станчев, изпълнителен директор на И.П.И. Според него, за да не се получи смесване на функции и размиване на информация, е по-добре да се създаде специализирано дружество, което да се занимава само с кредитния регистър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА