Публикувана: 10 Март, 2003 00:00
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 533
ШРИФТ ПЕЧАТ
Франция е автор на модела с концесиите във водоснабдяването, затова и най-големите транснационални водни компании са френските. В момента водоснабдителните концесии на частни компании обслужват: 80 на сто от водоснабдяването на Франция, 70 на сто в Англия, 33 на сто в Испания и само 7 на сто в Италия. Във всички останали страни в Европа, цялото население се обслужва от обществени водоснабдителни системи. По последни данни на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и Управлението за водни услуги на Аризона, обществените водоснабдителни системи обслужват 85 на сто от населението на САЩ и едва 15 на сто са частна собственост.Както се разбира, сега и за много години напред за Европа, Америка и страните от останалите континенти на света основният модел на водоснабдителното обслужване е обществената собственост. Останалото е тенденция на един утвърждаващ се модел. От общо 13 концесии в Централна и Източна Европа 11 са в Полша, Чехия и Унгария. В Чехия: Бърно - 39,1 на сто, Острава - 40 на сто, Северна Бохемия - 35,6 на сто, Южна Бохемия - 37 на сто, Южна Моравия - 34 на сто; в Полша: Гданск - 49 на сто; в Унгария: Капошвар - 35 на сто, Сегед - 49 на сто, Будапеща - 25 на сто.
Транснационалните компании нямат интерес и не инвестират собствени средства в проекти, свързани с водата. Обикновено използват заеми от МВФ, Световната инвестиционна банка, Европейската банка за развитие и внедряване, ЕИБ. Транснационалните компании изпълняват посредническа роля при нескрит стремеж за максимални печалби, при ограничаване на техните кредитни ангажименти и финансови гаранции.
Приватизацията на водоснабдяването в света при участие на транснационалните водни компании продължава с нарастващи политически, технически и финансови проблеми. Навсякъде, където са влезли транснационалните водни компании, се започва с рязко повишаване цената на водата и намаляване на персонала. Изключение не рави и концесията в София. Въпреки че по закон общините са тези, които определят цената на водата, на практика те нямат друга възможност, освен да приемат тази, предложена от водоснабдителната компания. Това се потвърждава от глобалния анализ на дейността на транснационалните водни компании в Аржентина, Индонезия, Филипините, Чехия, Унгария, Полша, Малайзия, Тайван, Турция и всички останали. Не са помогнали срещу ръста на цените и масовите уволнения нито протестите на обществеността, нито стачките на служителите от водоснабдителните компании.
През последните няколко години, в стремежа си за бързо уеднаквяване на стандартите във водоснабдяването и пречистването на водите към изискванията на ЕС, страните от Централна и Източна Европа видяха в концесията единственото средство за постигане на тези цели. Неслучайно концесиите навлязоха бързо в Чехия, Унгария и Полша. Еуфорията обаче свърши. Тези страни, както и други, търсят вече други пътища за решаването на проблемите си в този социален сектор. Навсякъде има тенденции за оттегляне от концесията като средство за излизане от състоянието, в което се намират водоснабдителните системи - Литва, Южна Бохемия, Лодз, Краков и други градове. Първоначално избраната форма за концесия в Лозд - Полша, се отхвърля след дискусия с населението и се избира друга форма - обществено финансиране на ВиК-дружеството и самостоятелно справяне с проблемите. Редица общини в Централна Европа правят успешни опити за самофинансиране, като вземат кредити от международни финансови институции. Така в момента правят общинските управи в градовета Варшава, Лодз, Краков, Острава, Братислава и др. На такова развитие на тенденциите Европейската банка гледа благосклонно. В редица градове на Централна Европа общините предлагат акции на населението, свързани с ВиК-системите. Имаме точна информация за стойностите на пуснатите акции в Лодз - 29 млн. злоти, в Краков - 12 млн. злоти, в Гданск - 31 млн. злоти. Подобна дейност за самофинансиране е в действие и в други централно-европейски страни.Виолета Стоева
Stoeva@sof.bg

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Елена Иванова
Коментар пред БНР на председателят на "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг Елена Иванова
Слънчев бряг е доста елитен курорт със заможна българска публика."

Още бисери