Last news in Fakti

8 Юни, 2022 09:33 21 865 37

ЕЦБ с важна новина относно цените на жилищата

  • ецб-
  • цени-
  • жилища-
  • лихва

Тези имоти са средно с 15% надценени

ЕЦБ с важна новина относно цените на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да "потъне", ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо от инфлацията.

В своя преглед на финансовата стабилност, регулаторът също така предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите, ако икономическите перспективи се влошат в резултат на войната в Украйна или ако инфлацията се окаже по-висока от очакваната.

ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно с близо 15% по-скъпи и до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходи.

Тя предупреди, че цените на жилищата могат да паднат между 0,83% и 1,17% за всеки 10 базисни пункта увеличение на лихвите по ипотеките след коригиране на инфлацията. „Рязкото покачване на реалните лихвени проценти може да предизвика корекция в цените на жилищата в краткосрочен план, като сегашното ниско ниво на лихвените проценти прави по-вероятно значително движение в цените на жилищата“, се казва в двугодишен доклад на ЕЦБ.

Словакия, Естония и Литва показаха най-бърз ръст на цените както при жилищните имоти, така и при ипотечното кредитиране. Най-голям дълг на домакинствата спрямо БВП се наблюдава в Холандия, Кипър и Гърция.

ЕЦБ повтори призива си за ограничения, като например казване на банките да държат повече капитал, за да защитят собствеността си, но предупреди, че всяко действие трябва да се прецени спрямо геополитическите рискове, породени от конфликта между Русия и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бумммм

    38 11 Отговор
    И цените -30%

    Коментиран от #11

  • 2 Грозд-Ан

    63 7 Отговор
    На печелившите-набалукали се с кредити за по 30 години щото лихвата е само 2.3% - честито!
  • 3 Анонимен

    74 8 Отговор
    Българина не вярва все още че лихвите могат рязко да бъдат вдигнати ,но банката както говореше че инфлацията била временна така и сега смени плочата .
    Появиха се статии в сайта на Дневник отново от брокери и банки как балон нямало.
    Балона при жилищата е огромен и хората трябва да осъзнаят че в моменнта е жизнено важно да спрат да купуват жилища на тези цени в момента ,да не теглет ипотеки,
    Прекалено дълго политиката на ниски лихви и евтини пари беше провеждана и в резултата масата в момента не осъзнава какво се случва ,а то е че идва вълна от затягане и в кредитите и в лихвите .
    Банките,брокерите,строителите ,кредитните консултанти си плащат в медиите за да може да дезинформират и манипулират обществото ,така печелят и защитават безумните цени в момента .
    Просто не купувайте в момента ,не го правете ,изчакайте,ще загубите много повече ако купите жилище особено с кредит на този етап,защото банките до последно ще гледат да закопчаят колкото се може повече хора с дългосрочен кредит после с вдигането на лихвите бавно ще им изсмукват бюджетите .
    Най неизгодното е да кушиш жилище при тези ниски лихви защото цената му е максимално надута ,дори при по високи лихви е по изгодно защото тогава цената спрямо лихвата е по изгодна и на финала имаш и по малко дълг и връщаш по малко като крайна сума дълга + лихвата .
  • 4 5379

    46 7 Отговор
    В много стран, които вече започнаха повишаването на лихвите цените на имотите падат. ЕЦБ официално казва, че имотите са надценени със 60% и очаква спад. После да няма изненадани.
  • 5 ПАНИКА

    23 51 Отговор
    Чета тук, коментари и все разбирачи . Разни балони сънуват . А не ви ли хрумва, че след гладната и студена зима , ще настъпи такива инфлация, че с парите за едно жилище в момента, другото лято ще можете да си купите телефон с копчета.

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    50 7 Отговор

    До коментар #5 от "ПАНИКА":

    Инфлацията ще бъде смазана с цената на високи лихви и криза ,след инфлацията идва дефлация ,това спад в цените на всички активи .
    Пообразовай се малко поне

    Коментиран от #8

  • 7 Миро

    27 2 Отговор
    Войната в Украйна е виновна за инфлация и цени на имоти в еврозоната! Тия не са в ред изобщо.
  • 8 ПАНИКА

    23 18 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Много ми е чудно, с какви точно лихви ЕС ще "смачка" цените на петрола, газта , всички енергоносители и храните ??? Цените ще вървят само нагоре ! Защото ако в момента войната е за изкопаеми, скоро ще бъде за храна, а после и за вода.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПАНИКА":

    Хората не разбират и ти включително че за да паднат цените и инфлацията трябва търсенето на всичко от коли до жилища да бъде ограничено ,а това става само с поксъпване на парите/вдигане на лихвите/,ограничаване на активността ,на кредитите ,така самото търсене пада спрямо ограниченото предлагане насреща .
    Няма как в момена стоките и услугите да бъдат в големи количества заради Ковид,заради войната и други причини затова остава само търсенето ,изхода е само един преди нещата да излязат извън контрол и банката ще действа

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Другият един

    24 8 Отговор
    Войната е идеалното оправдание за потъващият запад и за това беше скова а от тях набеждаващи Путин за проваленият си модел Но сметките им излязоха криви и много скоро ще я ударят на молби и разбира се Зеленски ще стане виновен фашист Язък за Украйна
  • 13 Не съм брокер

    16 44 Отговор
    Нито вдигането на лихвения процент, нито евентуални съкращения в икономиката ще съборят ръста на цените. Имотите са най-сигурната инвестиция в тези несигурни времена. Горните коментиращи да изчакат още малко и ще се молят да купят на 3000 евро квадрата. Стойте и гледайте.

    Коментиран от #29, #34

  • 14 Мен

    46 2 Отговор
    Вижте, няма пазар който да върви винаги само в една посока. Като с краставици те и олиото е. Хората се шашнаха и купуваха на идиотски цени.
    Сега никой не се презапасява и цените паднаха. Същото е и с имотите. Ще купуват па ще спрат. После ще почнат да продават за да кешират. Но понеже търсенето ще сринати, ще разберат че и цените трябва да паднат, ако не ще си ги държат за тях. Това е пазара и той винаги се държи по един и същ начин
  • 15 ПАНИКА

    8 18 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    И как точно ще поскъпнат парите, като в момента се печатат повече от вестници?
    При тези раздути бюджети на ЕС, с които се стимулира войната в Украйна ,подпомагат се държави в Африка и какви ли не безмислени харчове , е илюзия че парите ще имат скоро стойност.
    Няма връщане назад , духа от бутилката е вече пуснат !

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коментар

    29 1 Отговор

    До коментар #15 от "ПАНИКА":

    Пак грешиш, не се печата вече. Точно обратното, прочети за Quantitative tightening (QT).Високите цени на горивата причинява същото като повишаването на лихвите- семейния бюджет изтънява. Всяка една рецесия е започнала поради висока инфлация, погледай малко статистика. Само за сравнение 2008г също имахме 12%инфлация в Бг, също имаше и разбирачи купуващи на върха на балона :)
  • 18 Тома

    28 5 Отговор
    Щом предупреждават балона скоро ще се пука 2008 г
  • 19 Бай Цомбо

    9 20 Отговор
    Бай Цомбо обича да падат цените на жилищата, вече има 8.
    Докато дървените философи тук обясняват как жилищата ще станат по 2 за лев кв мвтър гони 2000 евро в София за коптори по кварталите.
  • 20 Аз Кочо

    21 4 Отговор
    До бай цоно, знам че си купил на 1900 на м2 и чакаш да станат по 3000 на м2. Ще почакаш. Гладна коко9624шка просо сънува
  • 21 дам

    10 13 Отговор
    Аз също мислех да си продам сега апартамента, ама какво да правя с парите, като реалната инфлация е 20%, а лихвите по депозитите са две нули. Дори и да паднат имотите с 30%, те ще върнат на нивата от 2020 година.
  • 22 ааа

    12 17 Отговор
    Колко искате да струват жилищата в София при положение, че вчера ходих на автосалона и там е пълно с ламарини за по 100К, а ламарините на ток са по 200К . Както и да го погледна не може да се сравни дом с купчина ламарини. За 10 години колите се обезценяват на 90%, а при жилищата, който е купил преди 10 години сега може да го продаде двойно.
  • 23 МирО

    20 2 Отговор
    Горе, долу това е истината.
    Имотите са надценени с 30 до 60%, в зависимост от много фактори (локация, лукс и т.н.)
    За хоата, които говорят за инфлация - ще припомня, че 2008 инфлацияте беше около 12%,
    средната цената в южните квартали на София беше около 1500 евра/кв.м. През 2011 купих точно там,
    импотекитан апатамент за 800 евро/кв.м (собственика точно заради стегнацияте го беше закъсал).
    Приятел купи през 2011 в Люлин за 600 евро/кв.м, ново строителство от закъсал инвеститор.
    НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ стагфлацията която идва тя ще е по - кошмарна от стегнацията през 2008.
  • 24 Бруталише

    21 4 Отговор
    Какъв голям ви чака с тези имоти, просто ви е бедна фантазията. Още 2-3 месеца на яка спекула със строителните материали, които останаха последната брънка да движи цените нагоре и като намалят баланса си ФЕД и ЕЦБ, които все още оказват някаква подкрепа на дефакто фалиралия имотен пазар в Китай ще бъде брутално.
  • 25 Слона

    8 13 Отговор
    Погледнато в исторически план - не помня цени да са падали - да е и през 2008 година, когато така нареченият "балон" се спука в международен план имаше понижаване на някои имоти за година - две, но след това се навакса това понижаване и се задмина в пъти. Не говоря за България, където нямаше развит пазар и беше абсолютна спекула. Та с две думи за 50 години, не помня жилищата да са станали по-евтини. Същото се говори и в статия - говорят за краткосрочно поевтиняване евентуално - познайте какво ще се случи след това - цените ще се изстелят - пазарът не търпи празноти. Успех на всички чакащи понижение - даже и да има, ще е временно и за определени имоти - възползвайте се.
    Лек ден
  • 26 Слона

    3 5 Отговор
    Погледнато в исторически план - не помня цени да са падали - да е и през 2008 година, когато така нареченият "балон" се спука в международен план имаше понижаване на някои имоти за година - две, но след това се навакса това понижаване и се задмина в пъти. Не говоря за България, където нямаше развит пазар и беше абсолютна спекула. Та с две думи за 50 години, не помня жилищата да са станали по-евтини. Същото се говори и в статия - говорят за краткосрочно поевтиняване евентуално - познайте какво ще се случи след това - цените ще се изстелят - пазарът не търпи празноти. Успех на всички чакащи понижение - даже и да има, ще е временно и за определени имоти - възползвайте се.
    Лек ден

    Коментиран от #27

  • 27 Цикъл

    19 5 Отговор

    До коментар #26 от "Слона":

    Ти за цикли чувал ли си. Един цикъл е около 10 години. За имотофилите е важно, коя част от цикъла ще хванат. В България никога преди последния цикъл на растеж не е имало толкова евтини пари, затова и цените скочиха толкова много при намаляващо население. Само че, нещата се обръщат, идва времето на скъпите пари, високата инфлация и нулевия растеж. А стане ли продоволствена световна криза, догодина ще се молите на някой да си продадете апартамента, за да има какво да ядете.
  • 28 САЩ

    14 2 Отговор
    Търсенето на ипотечни кредити в САЩ падна до най-ниското си ниво от 22 г.08 юни 2022 | 17:55 197

    А лихвите скочиха само с 0.75% и все още продължават да печатат пари. След два месеца ще спрат да печатат, а до края на годината лихвите ще са 3%.
    Заредил съм се с пуканки да гледам мача.
  • 29 Така ли

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не съм брокер":

    Ако покупката на имот в Бг е най стабилната и изгодна инвестиция, защо я споделяш със всички. Защо тихичко не си купиш 10комтора задължително с кредит и на зелено ? Действай ..
  • 30 Гост

    7 1 Отговор
    Дерзайте гладиатори да паднът имотите ха ха ха
  • 31 Смях !

    1 3 Отговор
    В залата ...
  • 32 Язе

    3 5 Отговор
    И да поевтинеят ще е за година,две.След това в небесата.За тези които чакат да вземат два за лев,да потърсят жилище и да видят-няма свободни освен в кофти кварталите.Аз взех на 840€ преди три години,сега е близо 2000€.
  • 33 хихи

    2 0 Отговор
    За 7 години в един голям град в един квартал гледам табели на ново строителство няма покачване. Напротив лек спад. Друг е въпроса за качеството и състояноието.!? Трето пред очите ми се построиха толкова жилище, че да поемат още един квартал!?!? На кого ще ги продават?? Чужденци не се заселват, бягат. Българите намаляват.... Две години пред очите ми продаваха един апартамент??? Представяте ли си че ви трябват парите и чакате. Няма да поевтинеят, заплатите ще се покачват.....
    "Не можеш да спечелиш, не можеш да завършиш наравно, даже не можеш да излезнеш от играта"
  • 34 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не съм брокер":

    Ще стане когато, един швецарски франк започне да се търгува за 100 новонапечатани евро.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 билиту

    3 1 Отговор
    Цените на имотите ще паднат, когато всичко друго поевтинее. Откакто се помня, нищо не е станало по-евтино, няма и да стане. Каквито и балони да гърмят, цените на имотите отново ще се възстановят. Може да минат години, но всичко ще върви единствено и само нагоре. Свиквайте.
  • 37 Бивш софиянец

    2 0 Отговор
    Нека всеки се запита сам за себе си: при скок на лихвата от 1% при кредит от 100 000 евро вноската по кредита ще му се покачи с 83.33 евро на месец. Според вас това ще ме спре ли да си закупя жилище ако ми трябва (създал съм ново семейство и чакаме дете, отивам на работа в друг град или подобно). При повишение на лихва с 2 % вноската ми ще се оскъпи с 166.66 евро