Last news in Fakti

16 Юни, 2022 22:36 35 603 15

Крадат земя

  • земеделска земя-
  • проблеми-
  • комасация

Земеделската земя у нас е раздробена на 900 000 парчета

Крадат земя - 1
Снимка: М. Богданова ©

Комасацията на земеделска земя така и не успя да се случи през последните 30 години. Към днешна дата тя е раздробена на 900 000 парчета и е с различни собственици. Това стана ясно по време на форума „Състояние, проблеми и перспективи пред селското стопанство през призмата на поземлените отношения“, организиран от Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България.

Напояването наред с раздробеността е друга пречка пред ефективното обработване на земеделска земя и затрудняват на подобна инвестиция да се гледа дългосрочно, а това, от своя страна, пречи на развитието на интензивно земеделие и влияят негативно върху почвеното опазване.

Не са редки случаите на кражба на земя и нейното незаконно ползване. „Недостатъчна защита на неприкосновената частна собственост. Продължават опитите, макар и в по-малък мащаб за кражба на земеделски имоти. Свидетели сме на случаи, в които съзнателно се избягва сключването на договори за ползване – наем или аренда на земеделска земя от страна на ползвателите“, каза председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България Стайко Стайков.

Комасацията продължава да е воденичен камък на врата на собствениците на обработваеми земи или т.нар. „бели петна“ (бел. ред. собственици които не обработват земята си и не са сключили договор за наем или аренда). Подобна картина не се наблюдава в никоя друга държава, заявиха участниците във форума. „Ако преди време годишно на това основание се обработваха близо 2 млн. декара, то към момента реалистично цифрата е не повече от 1.2 млн. декара и поради това смятам, че проблемът може да бъде решен“, коментира Стайков.

Според него, ключово за решаване на проблемите в сектора е обединяване на земеделците в Камара, чиято основна задача е да създаде изцяло ново поземлено законодателство. „Когато сме обединени, може да направим нов закон за земята и с него ще излезем със становище пред министерство на земеделието и няма да се връща после този закон и да се коментира в кулоарите на парламента, че „те земеделците не могат да се разбера. Искат от нас да им направим закон“. Смятам, че е задължително да се обединим в Камара и да няма няколкостотин браншови организации“.

Правоохранителните органи обаче също трябва да следят за неприкосновеността на частната собственост. „Белите петна намаляват, но фалшивите договори „на коляно“ се увеличават. Аз лично водя много дела, без резултат, защото определени хора си позволяват да подписват и да правят фалшиви договори. Този въпрос трябва да бъде решен, защото дали ще го кажем „бяло петно“ или „договор на коляно“ или „фалшив договор“, това пречи на младите хора, които искат да се върнат в България, да имат силна законодателна уредба“, казва Стайков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ала бала

    56 5 Отговор
    Камарата иска членски вноска, още една хранилка се появи
  • 2 безпартиен

    105 5 Отговор
    Преди повече от 12 години по селата бяха "оземлени" без имотни ;.гани с по 3-4 декара земеделска земя от държавен и общински фонд!За да станат собственици трябваше да платят само прехвърлянето при нотариус!Прехвърлиха земята и веднага я дадоха за обработване на арендаторите,като всъщност я продадоха "на зелено" без да имат право на това 10 години!Арендаторите си извадиха пълномощни за разпореждане със земята след изтичане на срока забраняващ продажбата и платиха по 250-300 лв.на декар!Сега вече земята е прехвърлена на "правилните хора" а ц.ганите отново са без имотни и чакащи на помощи!Знае ли някой от тези бивши и сегашни министри,както и този Стайков КОЛКО декара земеделска земя се приватизира по тази схема????Как не се намери поне един журналист от тези "разследващите" да се заеме с това!?Ще се получат интересни резултати!
  • 3 Бодже

    74 2 Отговор
    Сега ли се усетихте???....Няма кой да обърне внимание.рРазтрабиха България..
  • 4 Доко

    76 1 Отговор
    Държавата незабавно трябва да потърси истинските собственици на земи а не да разпорежда земята им на други по познати схеми.
  • 5 Недоклан

    72 8 Отговор
    Най -успешните зърнари се появиха при управлението на амуджите и тиквата.Крадене , мазане , лъжене с една крина зърно баламосват народа
  • 6 Сесесере

    90 3 Отговор
    ТКЗС ...... нашето земеделие е в плачевно състояние в ЛИДЛ продават картофи от ЕГИПЕТ пустинята а тук сме по зле и от пустинята жалко.....

    Коментиран от #7

  • 7 Хитлер

    50 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Добре ,че се сетиха да напишат и тази "новина" това от както няма ТКЗС - та само някакви частници разграбват държавните земи за жълти стотинки.Даже реклами по радио,телевизия и огромни плакати с надписи "изкупуваме земеделски земи" се пускат редовно. Докато властта е в частния сектор държавата ни няма да се оправи.
  • 8 Българка

    54 0 Отговор
    Години наред търсих наследствената ми земеделска земя. По друг повод посетих Съвета в гр. Драгоман. Докато казвах имената на баща ми Райко...в разговора се намеси служителка от друга служба, случайно намираща се при нейната колежка, с която разговарях. Тя ми каза: "Наследниците на този Райко ги издирваме от дълго време, защото през техен имот минава тръбата с газа за Сърбия. Той е Райко, а е записан като РАДКО."
    Сама видях фалшификацията на името. В документите, попълнени на ръка от родителите ми, много четливо е написано името "Райко". В компютъра на "Министерство на земеделието" е написано РаДко".
    Така изчезват земите!!!- от най-високо ниво!, с правописни грешки! ...И за нищожното обезщетение, че през земята ми (вече с тежести, без никой да иска съгласието ми), се борих повече от година.
    Крайно време е престъпниците от Министерството на земеделието и Съветите, които крадат земите от собствениците им,...да влязат в затвора! Ако има желаещ адвокат, който да заведе дело на тези от Драгоман, ще му предоставя всички доказателства, за да ги осъди.

    Коментиран от #9

  • 9 Фифа

    30 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ами трябва и ние да вдигаме дела до Европейския съд щом у нас не ни чуват и защитават от самите нас
  • 10 Възмутен

    34 1 Отговор
    Да се обединят и да откраднат земята, която не са успяли да откраднат. Те щели да създава закони ?! Кои сте вие бе, шепа така наречени зърнари. Мястото ви в една истинска държава щеше да е в затвора.
  • 11 Анджело

    19 9 Отговор
    СДС и Желю Желев са виновни
  • 12 ганю

    5 10 Отговор
    Умний ми народе дойде ли на мене си?
    Разделяй и владей да се сещате случайно
    я по една мотика и на нивата да покопате малко така всичко ще ви мине
  • 13 Христова

    24 1 Отговор
    Вместо обработваема земя, върнаха ни гора, дето човешки крак няма да стъпи. И по-малко декари. Общинските комисии си раздаваха на когото идкат хубавите ниви. Напълниха се с пари от рушвети. Защо никой не направи нищо да защити хората.
  • 14 Другият един

    14 0 Отговор
    Изключително належащо е да бъде гласуван закон Никой арендатори да няма право да дава рента по малко от една трета от добива Поради липса на такъв закон грабежът е огромен
  • 15 Селянин

    3 0 Отговор
    Най-големите далавери в държавата, в която унищожиха дребното земеделие. Откраднаха земите на нашите деди. Ядеме боклуци на нашите съседи. Да благодарим на ДЕМОКРАЦИЯТА.