Last news in Fakti

7 Април, 2003 00:00 483 0

Симеон дава на общините изоставени имоти

  • общините-
  • местните-
  • бъдат-
  • сдружението-
  • имоти-
  • април
На общините да се предоставят държавни имоти, които вече не се ползват. Чрез тяхната експлоатация те ще могат да покрият част от наследените от миналата година задължения за около 100 млн. лева. Затова са се разбрали председателят на Националното сдружение на общините Венелин Узунов и премиерът Симеон Сакскобургготски. Те се срещнали миналата сряда и Узунов е запознал премиера с актуалния проблем за неразплатените разходи на общините.
Общинските съвети са оценили кои държавни имоти искат да получат и сега изпращат тази информация в централата на сдружението. До края на април то ще подготви списък на обектите и ще го предаде в Министерския съвет. Премиерът е изразил готовност да съдейства тези имоти да се дадат на общините по ускорена процедура.
Според сдружението останалата част от стоте милиона лева дългове може да се покрие с финансова помощ от бюджета и с прилагане на схемата "дълг срещу собственост" в разплащането с електроразпределителните дружества. Най-вероятно всички общини ще се включат в символичния протест на 10 април, който националното сдружение организира заради нерешените финансови проблеми. Протестът ще се изрази в транспаранти и лентички по реверите, но иначе всеки ще си е на работното място и гражданите ще бъдат обслужвани от общинските администрации. Разчита се тези протести да ускорят действията на съвместната работна група на общините и финансовото министерство и тя по-бързо да реши проблема с дълговете. Засега сдружението на общините не е планирало следващи, по-сериозни стъпки. Неотдавна кметовете заплашиха, че ако наследените от 2002 година дългове не бъдат погасени от държавата до края на април, общините ще бъдат затворени на 1 май.
Ако натрупаните задължения се покрият от бюджета, може да се наложи промяната му, заяви царската депутатка Нина Радева на общински семинар в Пампорово. Според нея по-скоро трябва да се разпишат ясни процедури, които да осигуряват финансова дисциплина в централната и местните власти и да се усъвършенстват законите, за да получат общините по-голяма автономност в местните такси и в използването на местните активи.
picture:2,20030407_4.bmp,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА