Last news in Fakti

8 Април, 2003 00:00 581 0

Липсата на общ градоустройствен план унищожава архитектурно Варна

  • варна-
  • града-
  • обаче-
  • коментираха-
  • които
Липсата на общ градоустройствен план може да унищожи архитектурно Варна, стана ясно на дискусия в рамките на провеждащия се във Варна Архитектурен салон 2003. От доста време новите строителни решения в града са подчинени не на обща концепция, а на моментните приумици на различни инвеститори, коментираха още те. Поне два квартала на Варна бяха обявени за пълна недомислица, които обаче заемат сериозна свободна площ на града. Кв. Бриз, нарочен преди години за най-елитен във Варна, днес представлява хаотично застроени терени без необходимата инфраструктура. Много често баровски къщи се мъдрят до кокошкарници, коментира шефът на варненския клон на Съюза на българските архитекти арх. Енчо Димов за друга част на града - кв. Простор. Спешно планиране и създаване на правила за инвеститорите поиска и членът на управителния съвет на САБ арх. Димитър Стефанов. Заради липсата им в момента почти е унищожен обликът на централната част на града, коментира още той. Много хора с добри финансови възможности са успели да сменят статута на къщите паметници на културата, като на практика ги унищожават.
Варна има шанс да се развива в 2 посоки - на юг и към Варненското езеро, коментираха присъстващите. На юг все още теренът е слабо застроен. Там се намират кварталите Аспарухово, Галата, които се ползват предимно като вилни имоти и цените им не са така високи, както на вилните зони в посока северните курорти. Тепърва обаче там ще трябва да се мисли за изграждане на сериозна инфраструктура. Интересен е вариантът за излаз на Варна на езерото. В момента то е заобиколено от промишлени предприятия, 35% от които обаче не работят. Все още няма начин, по който заводите да се изместят в друга посока и да оставят терена за жилищни нужди, коментираха присъстващите.
Спешно трябва концепция и за подземното застрояване на Варна, заяви арх. Стефанов. Според него това е единственият начин да се задоволи нуждата от обществени паркинги. Има планове под земята да се изградят и луксозни търговски комплекси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА