Last news in Fakti

5 Юли, 2022 09:10 3 138 4

Изсветляват приходите от отдаването под наем на този тип имоти

  • airbnb-
  • наем-
  • доход-
  • данък-
  • промяна-
  • закон

Новите правила трябва да влязат в сила до края на текущата година

Изсветляват приходите от отдаването под наем на този тип имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Нови регулации в туризма за изсветляване приходите на имотите, отдавани за краткосрочен наем, са на дневен ред. Очаква се нови правила да влязат в сила до края на годината. Целта е равнопоставеност и деклариране на приходите. Към момента от над 2100 подобни имота в София, само 590 са законни отбелязват от Асоциацията за туристически имоти и иновации.

Идеята е контролът на обектите да се извършва от самите платформи, като в тях ще се допускат само регистрирани имоти. Те ще могат да присъстват в туристическите сайтове само със своя уникален идентификационен номер, даден им от съответните общини.

"Процедурата за регистрация е много лесна. После имаме задължения като плащане на патентен данък и регистрация на гостите в единната система за туристическа информация, плащане на ДДС. Нещо, което е много важно, а много малко хора знаят", заяви Борис Павлов - председател на Асоциацията за туристически имоти и иновации, цитиран от БНТ.

Според решение на Европейския съд сайтовете не са туристически агент и не предлагат туристическа услуга, а само информационна. Затова, за да стане факт по-стриктната регулация, държавата трябва да сключи меморандум с интернет платформите.

От над 2100 подобни имота в София, обаче, само 590 са законни. Процентът регистрирани или категоризирани по стария закон апартаменти за гости в страната варира между 25 и 40% в различните общини.

"Тези, които не плащат данъци, могат да си позволят да отдават жилищата си на по-ниска цена и по този начин това изкривява пазара. В интерес на всички е всички да играем по едни и същи правила. Напълно нормално, хотелиерите, които управляват по-големи обекти е да искат да има равнопоставеност на пазара", заяви Борис Павлов.

Собственикът на няколко имота в Гърция, отдавани под наем Сузана Караиску, обяви, че глобите за недекларирана нощувка на туристи в южната ни съседка е 100 евро. Дори и закъснението за невписването им се наказва. "В рамките на една седмица, след като напуснат апартаментите ни, ние сме длъжни да ги декларираме в специална интернет платформа за плащане на данъци. Върху декларираната сума накрая на годината заплащаме много голям данък - 15%. Това ни накара да повишим цените", обясни Сузана Караиску - собственик на апартаменти, отдавани за краткросрочен наем в Солун.

В световен мащаб тенденцията в търсенето на подобни апартаменти за туризъм се увеличава. Те са предпочитани за по-дългосрочни престои. "Аз даже не мога да си спомня последния път, когато сме наемали хотели. Обикновено се пътува с наемането на апартаменти, защото се чувстваш някак си по домашно, по-уютно, по-свободен си. Не си вързан с часове за закуска, обяд и вечеря", коментира Виолета Коцева – турист в Солун.

У нас за 2022 година, бизнесът на имоти за краткоскочен наем преживява истински ренесанс. По данни на Асоциацията за туристически имоти и иновации за второто тримесечие на тази година, сравнен с миналата, е регистриран сериозен ръст от над 60% на туристите.

През месец март бумът е бил с 80 на сто, заради украинските бежанци, част от които са били настанени в частни имоти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    😀😀😀
    "... закъснението за невписването ..."
    😀😀😀
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Как ли точно закъсняваш ЗА ДА НЕ НАПРАВИШ нещо 🤔
  • 3 За протокола

    6 1 Отговор
    Ударът ще е върху платформи като Booking Airbnb. Там хората ще пускат обявите на по-високи цени, за да си избият данъците, което ще намали резервациите и съответно приходите на тези платформи. Същевременно, с пълна сила ще продължи отдаването под наем чрез познати, Фейсбук, обяви и всякакви сайтове.
    Управлението на държавата днес, всячески се стреми да помага на хотелите, които се владеят и контролират предимно от мафията.
  • 4 Сузан4о

    4 0 Отговор
    Нема лошо да има отчетност. Не може някои да печелят на гърба на трудещите се хорица.