Last news in Fakti

11 Април, 2003 00:00 1 064 0

Собствен остров? Няма проблеми!

  • остров-
  • цената-
  • острови-
  • подобна-
  • канада-
  • разположен-
  • замък-
  • острова-
  • срещу-
  • предлага-
  • намери-
  • между-
  • точно-
  • повече-
  • езера-
  • трудно-
  • млн usd
Уникално, неповторимо е усещането от това да притежаваш собствен остров, твърдят хората, предприели подобна покупка. Тихо, усамотено късче плаж, на което да се излежаваш далеч от шума и суетата, девствена горичка, от която лъха прохлада само за теб... Каква по-добра представа за личен рай от тази?
, В Канада един остров с площ между 5 и 10 дка се продава за 1/10 от цената на неговия карибски аналогПритежаването на частен остров вече не е непостижима мечта. И макар с оглед задълбочаващата се мизерия по нашите земи подобна стъпка да изглежда ексцентрична и прекалено скъпа приумица, нещата не стоят точно така.
Дните, когато частните острови бяха запазен знак за стила на живот на най-богатите и известните, отдавна са минали, твърдят брокери. Със сигурност размерът на средствата, с които хората разполагат, не е за пренебрегване от гледна точка на това, че дават възможност за по-широк избор, но с малко търсене спокойно може да се намери остров на цената на една луксозна вила в Бояна, категорични са те. И при частните острови важи основният принцип на пазарната икономика, че цените се определят от търсенето. В последните години на пазара са налице и търсене, и предлагане.
Тропическите острови
от сапунените сериали, осеяни с палми и девствени плажове, определено са по-привлекателни за купувачите с повече възможности (пък и не само за тях), отколкото островите край канадското крайбрежие или из Големите езера. Затова средната цена на късче земя в Карибите или Южния Пасифик е около 1 млн. USD. Въпреки високата цена острови в района на тропиците трудно се намират.В същото време
островите в северните ширини
струват доста по-малко. Канада с милионите си езера и брегова линия с дължина няколко хиляди километра предлага повече острови от всяка друга държава. Не е проблем да се намери канадски остров на една трета от цената на американски остров със същата площ или на една десета от цената на неговия карибски аналог. В Канада за един остров с площ между 5 и 20 декара и скромна къща ще платите от 200 000 до 500 000 CAD. За абсолютно необитаем остров цената може да падне и под 100 000 CAD.
Друг важен фактор е степента на развитие. Цената зависи и от това, дали клиентът търси остров, почти недокоснат от цивилизацията, или такъв, който предлага всички модерни удобства. Поради трудностите с транспорта строежите върху който и да било остров се оскъпяват минимум с 50%.
Не е невъзможно да бъде открито и райско островче в Карибите на прилична цена. Край бреговете на Панама е разположен Бокас дел Торо. На целия покрит с буйна растителност остров има една-единствена къща. Цената му е 139 000 USD.
Старият континент -
Европа
също предлага редица интересни възможности за подобна инвестиция. Тук не може да не се спомене Венеция. В лагуната на града на дожите, на 5 минути с лодка от площад "Сан Марко" се намира остров Тесера. Неговата площ е близо 8000 кв. м. На острова са разположени палат от ХVIII век, параклис и романтична градинка. Останалата част от острова е заета от лозя, лимонена горичка, палми, магнолии, кипариси. Цената не е фиксирана, а е предмет на договаряне.
В Лагуна ди Градо - срещу Венеция, е разположен малкият остров Волпера. Той е с площ едва 3000 кв. м. До него се стига по тесен мост. Тук сред 30-годишните дървета е сгушена дървена къща с три спални, а пред нея е направен басейн. Цената е 250 000 EUR.
Острови се продават не само в Италия, но и във Франция, Гърция, Ирландия, Хърватия, Великобритания, Испания... Край бреговете на Бретан е мъничкият Ил Якобин с площ от 5500 кв. м. Срещу 820 000 EUR клиентът може да стане собственик на реставриран замък с огромен салон, 6 апартамента, кухня, изба и огромна тераса от 600 кв. м, от която се разкрива прелестна гледка към френския бряг.
На 500 метра от хърватския бряг, точно срещу най-красивия адриатически град Дубровник, се намира остров Дакса. Той също е частен и е обявен за продажба. Островът определено е скъпичък - 3.5 млн. USD, отделно брокерската комисиона е 3.75%. За сметка на това е доста обширен - 57 дка. На него са разположени къща с площ от 250 кв. м, руините на стар манастир, изоставен фар и хангар за лодки.
Гърция
е популярна лятна дестинация, но там е твърде трудно да се намери хубав плаж. Именно със собствен плаж може да се похвали остров "Свети Анастасий", разположен в Коринтския залив, който също е обявен за продажба.
Ако някой реши да предприеме подобна инвестиция, може да прави впоследствие с частния си остров каквото си поиска - да го затвори за туристи, да си построи замък и още ред неща, за каквито е трудно дори да се помисли при покупка на обикновена къща за летуване в оживени курорти. Точно така преди време е постъпил индустриалният магнат Фредерик Борн, президент на Singer - прочутата компания за производство на шевни машини. Той купил Дарк Айлънд, разположен в района на Големите езера между САЩ и Канада, и издигнал каменен замък с 28 стаи, кули, тайни проходи и дори затвор. В момента неговият остров се продава за 2.5 млн. USD.
Друг замък, построен в същия район, е замъкът Болд върху остров Харт, който някога е принадлежал на Джордж Болд, бивш собственик на нюйоркския хотел "Уолдорф-Астория". Болд започва да строи замъка с идеята да го поднесе като подарък на съпругата си. Тя обаче умира, преди строежът да е завършен. Джордж Болд зарязва острова и кракът му никога повече не стъпва на него. По-късно - през 1978 г. остров Харт е продаден за смешната сума от... 1 USD.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА