11 Април, 2003 00:00 1 013 0

Властта точи ножа на водните сдружения

  • водните-
  • сдружения-
  • които-
  • много-
  • форма-
  • българия-
  • стопанисване-
  • концесионерите-
  • дружества-
  • преди-
  • системи-
  • дават-
  • концесията-
  • закона-
  • канализация-
  • места-
  • време-
  • водоснабдяване-
  • водата-
  • собственост-
  • комитет-
  • подобряване-
  • изделия-
  • националния-
  • софия-
  • голем
Наскоро жълтото болшинство в НС направи поредната стъпка към нарастване влиянието на държавата, респективно чиновниците в икономиката. В развитите страни властта само създава правилата на бизнессредата и следи за тяхното спазване. У нас, типично по български всеки, захапал кокала на властта, се стреми всичко да зависи от него. Естествено не безкористно.
, През изминалата година беше завършен първият етап от ремонта на яз. "Бели Искър", но много от фирмите, участвали в него, все още имат да взимат много пари от "Софийска вода"В Закона за водите на първо четене са прокарани поправки, които предвиждат прекратяване на договорите за правото на ползване върху водостопанските системи и съоръжения за извършване на дейности по водоснабдяване и канализация, сключени от търговски дружества, в които държавата притежава повече от половината от капитала. Подобни сдружения има в Бургас, Велико Търново и Сливен. На практика депутатите разиграват доста прозрачен сценарий, чиято цел е да се ликвидират водните сдружения и
ВиК-дейностите да се дават само на концесия
Към проблема се подхожда по сталински. Заради издънките в работата със сдруженията в Сливен и Велико Търново ще се удари ножа и на това в Бургас, макар че там (поне до смяната на директора на държавното ВиК преди седмици) не е имало проблеми. Запознати с въпроса споменават, че жълтите са вдигнали мерника на водните сдружения, защото те са били направени преди НДСВ да дойде на власт. За да бъдат сдруженията по-лесно бастисани, за шефове на държавните дружества ВиК са назначени "свои хора", които да изпълнят заръката - да докажат, че подобна форма на стопанисване на водните ресурси в България не е ефективна. Във Велико Търново за шеф на местното ВиК е назначен човек, който не разбира нищо от водоснабдяване и канализация и дори няма висше образование. Защо ли пък трябва да има? Нали вече и министрите няма нужда да са висшисти... Важното е да изпълнява точно и ясно командите на движението (партия).
В последните дни преди да сдаде министерския пост в МРРБ Костадин Паскалев подписва заповед за закриване на водните сдружения. Тя обаче е оспорена в съда и остава без последствие. Тогава група депутати от Сливен решават да инициират промени в Закона за водите, чрез които да се изпълни сценарият.
Много специалисти от бранша смятат, че при функционирането на водните сдружения има слабости, но те са най-подходящата форма за страна като България и защото
за концесионерите не са атрактивни по-малките
водоснабдителни системи. Съществуването на водните сдружения дава шанс и на много български фирми да оцелеят в условията на криза. Според инж. Ганчо Хитров от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България: "В момента за поддръжката на водоснабдителната система в столицата почти не се правят поръчки на родни фирми, произвеждащи ВиК изделия. За един от търговете, обявен от концесионерите, са заложени такива параметри на изделията, които да не съответстват на произвежданите в България. Най-фрапиращият пример е със спирателните кранове. Обявено е изискване те да са от пластмаса, а у нас се произвеждат метални, които са по-дълготрайни и струват само 35 лева, срещу 110 лв. за вносните. Предпочетени са по-скъпите импортни изделия английско производство." В тази връзка потърсихме информация от "Софийска вода" АД, която публикуваме отделно.
По мнението на инж. Стоян Славов от завод за ВиК-изделия в Елхово: "Водните сдружения са нашият шанс за увеличаване на производството и откриване на нови работни места. Готови сме да участваме и в акционерни дружества за водоснабдяване и канализация. Предлагам да се направи допълнение към Закона за водите и да се запише, че при неотложни и аварийни ремонти материалите да се доставят бързо, без да се чака дългата процедура, предвидена в закона за обществените поръчки.
От Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България
предлагат концесии да се дават само на зелено
Мераклиите да инвестират в българските ВиК-системи да ги строят и след това да получават правото да ги експлоатират 20 или 30 години. В такъв случай концесията ще бъде оправдана и няма да вреди на потребителите. Така концесионерите ще са заинтересовани да изграждат качествени съоръжения, защото ще знаят, че след това разходите за поддръжката им ще са по-ниски и печалбите ще са по-сигурни и високи.
Преди време бе направен опит на концесия да бъдат взети и ВиК-системите в Шумен и Варна. Кандидат-концесионерите предложиха за Варна инвестиции в размер на 4,5 млн. лв. годишно. В същото време водното сдружение "Чисти води" в Бургас е направило за една година двойно по-големи капиталовложения.
Друга причина, заради която не бива да се ликвидират водните сдружения с участието на общините, са инвестициите от чужбина. ЕБВР е готова да инвестира средства в общинска собственост, но не и в държавна. Стремежът на правителството сега е да се окрупнят ВиК-дружествата в страната и така те да станат по-апетитни за чуждите концесионери. От Националния комитет за подобряване на водоснабдяването виждат в тези стремежи
груба намеса на държавата
в търговски взаимоотношения, което противоречи на конституцията. От комитета предупреждават, че ако се наложи, ще се обърнат и до европейските правозащитни институции.
Според инж. Ганчо Хитров: "Целта на кабинета е да даде на концесия на чужденци целия воден сектор на страната. Ще припомня, че концесионерите от "Софийска вода" за всеки инвестиран долар ще спечелят по 2,75 долара. С тези пари, които ще се платят от гражданите на София, можеха да се подменят 1,5 и половина пъти съоръженията на столичната ВиК система. Концесията не е удачна форма на стопанисване за българските условия. Сега държавата прави се постъпки да бъдат национализирани и междуселищните водопроводни връзки, които са общинска собственост."
"Водата е стока, а инвестиционният процес у нас не е регламентиран - споделя доц. Стефан Модев, декан на хидротехническия факултет на УАСГ. Няма концесионер, който да иска да инвестира в малките ВиК дружества, които обслужват множество неголеми и разпръснати селища. Има мераклии за концесии само на по-големите градове. Ако държавната политика продължава да поставя акцента на концесиите, едва ли ще има възможности за развитие в малките селища. В цял свят най-разпространената форма на стопанисване на водоснабдителните системи (и може би социално най-справедливата) е общинската собственост. Водните сдружения са много по-гъвкави от концесията, най-малкото, защото процедурата на учредяването им е по-бърза. За чиновниците обаче те имат една негативна особеност - по-трудно се дават комисионни. След 1980 г. водните ресурси в България бележат драстично намаляване, на места до 30 на сто. Затова водата трябва да се пести и секторът да се стопанисва от хора със знания и опит. България има много добри професионалистни в бранша. Наши специалисти ръководят големи водоснабдителни фирми в Исания, ЮАР и Нова Зеландия."
"Безспорно процесът на раздържавяване и децентрализация във водния сектор ще продължи. Начините да се осъществи са два - концесията и водните сдружения - заяви по време на обществено обсъждане в НДК депутатът Евгений Бакърджиев. Не бива да се анатемосва или фаворизира нито една форма на раздържавяване. Има неблагополучия, но не бива заради бълхата да се гори юргана. Въпросът е да се видят грешките и да се отстраняват. В НС има желание проблемите да се решават, а не да се задълбочават."
Много от привържениците на водните сдружени акцентират на факта, че водните сдружения
реинвестират печалбите си, а не ги изнасят
в чужбина. Чрез тази форма на стопанисване много по-лесно могат да се ползват и безвъзмездните средства, отпускани от ЕС по линия на предприсъединителните фондове.
От синдикатите предлагат общините да имат мажоритарен дял във водните сдружения. Така ще се увеличат възможностите за инвестиции в сектора и ще нарасне ролята на пряката демокрация, ще се запазят работните места и ще се гарантира разумно управление на стратегическия ресурс, какъвто е водата - смятат от "Промяна".
От синдикат "Водоснабдител" към КНСБ са на мнение, че разтурянето на водните сдружения ще намали приходите на държавните ВиК-дружества, което несъмнено крие големи рискове за работните места. От КНСБ подкрепят развитието на българския модел на стопанисване на водоснабдителните системи, какъвто са водните сдружения. Те напомнят, че концесиите в Колумбия, Мексико и Аржентина са се провалили.
Формата на водно сдружение или общинската форма на собственост върху ВиК-системите дава възможност и за намаляване на разходите. Общинари от Самоков споделят, че за последните 20 години цената на водата в града е нараснала 16 пъти. За да се постигне по-приемлива цена, се планира учредяването на общинско дружество за водоснабдяване и канализация. В планинския град са недоволни от големите разходи, които прави окръжното ВиК-София. Щатът там непрекъснато се раздува и се дават автомобили на фирмата за ползване от депутати. Преди време с кола на дружеството загина един от народните избранници. В общината на Самоков повдигат и въпроса за финансиране от столицата на изграждането на пречиствателната станция за отпадни води, които се вливат в яз. Искър, откъдето се доставя питейната вода за София. Не е редно, казват самоковци, 40 хиляди да финансират изграждането на съоръжението, което е от полза на други милион и половина.
picture:2,20030411_13.bmp,Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА