Last news in Fakti

21 Април, 2003 00:00 2 138 0

Пуснаха метрото от Обеля, отива до центъра за 12 мин.

  • обеля-
  • новата-
  • метрото-
  • метростанция-
  • трябва-
  • спирка-
  • станция-
  • центъра
Осмата станция на софийското метро в квартал "Обеля" бе открита от кмета Стефан Софиянски. Така жителите на един от най-отдалечените столични райони ще стигат до центъра за 12 минути, досега това разстояние се минаваше за час, похвалиха се общинарите. Потокът от пътници за 1 ден ще се увеличи с 15 000, сега са към 80 000, каза зам.-шефът на "Метрополитен" Красимир Савов.
Новата станция е първата надземна спирка на метрото, строена е 2 години. Няколкостотин любопитни граждани я обсадиха в очакване на кмета, който закъсня близо час. През това време за публиката пяха Кристина Димитрова и Маргарита Хранова. Градоначалникът пристигна с жена си Алиса и най-малката си дъщеря Димана. Водосвета отслужи митрополит Инокентий, обявил се за алтернативен патриарх.
Кметът и щерка му официално отвориха станцията и направиха пробното пътуване. Още не можете да се возите, след 1 час ще е безплатно, обясняваха полицаи на ентусиазирани пенсионери, които държаха първи да опитат новата придобивка на квартала.
Качващите се от новата метростанция цял ден се возиха гратис, но тези, които пътуваха от центъра към "Обеля", трябваше да си дупчат билет от 50 ст.
Според плановете метрото трябва да продължи от последната станция при Булбанк в центъра на изток. До 3 години и половина трябва да е готова метростанцията при "Интерпред", обясни Софиянски. В момента тече търг, на който ще бъде избрана фирма за изграждането на трасето. До 2008 г. метрото трябва да стигне до ж.к. "Младост".

Промени
Заради новата спирка на метрото в "Обеля" маршрутът на трамвай 6 се скъсява до трамвайно ухо "Връбница" - в "Надежда" V. Изградена е нова спирка на трамвай 1 до самата метростанция. На мястото на автобус 51, който се закрива, ще върви автобус 81. Маршрутът му се удължава от метростанция "Сливница" до новата автогара "Обеля", която пък ще замени автогара "Връбница". Междуградските автобуси 30, 31 и 41 също ще вървят до метростанция "Обеля".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА