Last news in Fakti

2 Август, 2022 09:43 30 623 6

Съседите с промяна при покупката на имот

  • турция-
  • сделки-
  • имоти-
  • изповядване-
  • промяна-
  • нотариуси

Турция разреши на нотариусите да изповядват сделки с недвижими имоти

Съседите с промяна при покупката на имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не по-късно от 1 януари 2023 г. ще влезе в сила дълго обсъждана разпоредба, която позволява нотариалната заверка на договори за покупко-продажба на недвижими имоти в Турция. Това ще опрости и ускори извършването на сделки за покупко-продажба на недвижими имоти в други държави.

Съгласно наредбата, след приключване на обмена на документи, нотариусите извършват проверка на вписванията за собственост и документи, свързани с недвижими имоти, в поземления кадастър чрез информационната система на кадастъра. Въз основа на резултатите от тази проверка, ако няма законови пречки за продажбата на недвижимия имот, нотариусите изготвят договор за продажба на имота и въпросния договор го прехвърлят в информационната система на имотния регистър.

След регистриране на договора в информационната система, отделът по поземлен кадастър регистрира договора в съответния поземлен кадастър. В тази връзка правото на промяна на вписванията в регистъра на правата на собственост не се предоставя на нотариусите, а остава на органите по имотния регистър.

Финансовата страна на сделката за покупко-продажба на имота, която ще се оформя от нотариуси, няма да се различава много от тази в кадастъра. Съгласно закона договорите за недвижими имоти, сключвани от нотариуси, ще бъдат освободени от гербов налог, а документите, издадени във връзка с тези сделки, също ще бъдат освободени от такси. При извършване на нотариални сделки с недвижими имоти се начисляват следните такси:

* Таксата за документ за собственост;

* Нотариалната такса, посочена в таблицата с таксите, при условие, че не е по-малко от 500 турски лири и не повече от 4000 турски лири в зависимост от стойността на имота;

* Таксата за услуга се записва като приход в Службата за оборотни средства на Главна дирекция по поземлен кадастър и кадастър.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На 36-ти март

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "да питам само":

    Там такса 500 - 4000 лири/по-малко от една минимална/, тук 2-3 % от стойността на сделката еднократна такса на общината за "придобиване на имущество".
  • 3 грес

    35 0 Отговор
    А тука ни дерат кожите за една покупко- продажба! Нямат наяждане нашите цървули!!
  • 4 доку

    10 1 Отговор
    кви съседи бе те са си чисти комшииии
  • 5 Ало

    18 4 Отговор
    Чужденци нямат право да купуват земя в Турция. В БГ-то могат. Явно защото сме по умни от турците
  • 6 Чунчо Бг.

    9 0 Отговор
    У Гуньовско е такова положението, серсем до серсем и туй то.
    Българските политици са безмозъчни серсеми , които разковаха тази държава като Текезесарска щайга...