Last news in Fakti

31 Август, 2022 09:21 2 385 10

Силен ръст на фирмите с чуждестранен капитал при съседите

  • турция-
  • инвестиции-
  • чужденци

През първото полугодие в Турция са създадени 9828 фирми с чужд капитал

Силен ръст на фирмите с чуждестранен капитал при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

През първата половина на 2022 г. в Турция са създадени около 9828 компании с чуждестранни партньори с общ капитал от 300 млн. USD. Тази цифра е с 64,4% повече от същия период на миналата година, сочат данните на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB),

Близо 880 фирми, създадени през съответния период, започват да работят като акционерни дружества, а 8944 - като дружества с ограничена отговорност. Около 640 от създадените компании са собственост на иранци, 500 на руснаци, 269 на германци, 266 на сирийци и 186 на египтяни. Следват йорданци (179), пакистанци (162), азербайджанци (160), иракчани (159) и американци (141).

Истанбул, с 6122 компании, се класира на първо място в списъка на провинциите, където през посочения период са създадени най-много компании с чужд капитал. Тази провинция е последвана от Южна Анталия (767), столицата Анкара (402), Южен Мерсин (353) и Северозападна Бурса (262).

В някои провинции, включително Ардахан, Битлис, Бартин, Чанкири, Гюмушане и Синоп, не са създадени компании с чужд капитал.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    15 1 Отговор
    Браво на съседите!!!
  • 2 Да...

    12 2 Отговор
    Никой не инвестира вече в България заради бюрокрация и корупност.
  • 3 Абе защо всички инвестират

    13 1 Отговор
    При диктатора Ердоган, а никой не инвестира в утвърдена демокрация като нас? Тия инвеститори не слушат ли рейтинговите агенции?
  • 4 асдаа

    4 11 Отговор
    Тепърва ще разберат "ползата" от чужди инвестиции. Основната цел на чужди инвестиции в дадена държава е да изсмукват икономиката използвайки евтината работна ръка, евтини ресурси и енергия, укриване на данъци... После печалбата се изнася от държавата. Чуждите инвестиции нямат за цел да одобрят икономиката и социалния статус в държавата където са направени. Така че хората така и не разбраха че няма нищо хубаво в това да привличаш чужди инвестиции.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Абе знаем си ние

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "асдаа":

    Че гроздето е кисело 🤣🤣🤣
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИмаОще

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "асдаа":

    Има и още, инвеститорите създават "лобита" и така прокарват постоянно чуждо влиения в държавата в която са "инвеститори" - товва е легалната корупция, на която запада никога няма да му каже корупция, но именно концерните я създават на местата където създадат работна ръка. После законите се гласуват по тяхно разпореждане и парите напускат също държавата по тяхно разпореждане.
  • 8 антрашпиц

    6 2 Отговор
    А в БГ кога? - НИКОГА !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Реалистът

    6 1 Отговор
    Инвестира се където има сигурност за инвестициите,в БГ няма такава и логично няма инвеститори