Last news in Fakti

15 Август, 2022 16:47 5 382 3

Драстична промяна при ипотеките

  • турция-
  • ипотечно кредитиране-
  • условия

Турция ограничава тези заеми за местните, а за чужденците - ги прекратява

Драстична промяна при ипотеките - 1
Снимка: Shutterstock

На фона на инфлацията в Турция рязко нараства търсенето на евтини потребителски кредити. Държавните банки се опитват да задържат растежа си, особено по отношение на ипотеките.

Инфлацията в Турция бие рекорди, като през юни нивото на годишна база се доближи до 80%. В тази връзка Fitch понижи кредитния рейтинг на страната от B+ на B (това вече е ниво "боклук") с негативна перспектива. Според експертите на агенцията през следващата година инфлацията ще бъде средно 57%.

За да забавят бума на заемите, някои държавни банки вече са ограничили ипотечните заеми до 150 000 лири (8700 USD), правейки изключение само за част от новите проекти.

Преди не беше лесно за купувачи от други страни да получат ипотечен кредит от турска банка. Сега обаче това е почти невъзможно. Александра Кабакчи, генерален директор на Ataberk Estate: „За турските граждани процедурата за получаване на ипотека се извършва в стандартен работен режим. По принцип те вземат заем в лири. При чужденците ситуацията е различна. Въпреки факта, че банките потвърждават готовността си да издадат ипотека, кадастралният отдел не извършва сделки с чужденци, ако има тежест под формата на ипотека върху обекта. Затова засега за чужденци са достъпни само вноски от строителни фирми. Кога ще се промени ситуацията не се знае. Преди нашите чуждестранни клиенти получаваха заеми, основно в евро, и лихвите бяха достъпни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    11 2 Отговор
    Банка да ограничава импотечните заеми ?!?!
    Все едно хлебаря да не иска да продава хляб.
    Просто Банките да удвоят/утроят/учетворят и т.н. лихвите по импотеките,
    така ще балансират пазара и ще са и на печалба ???

    Коментиран от #3

  • 2 Коментар

    4 2 Отговор
    Ипотечен кредит до 8700 долара. Тук май сме се изгубили в превода.
  • 3 Гризлито от ДъПъСъ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "МирО":

    Така става като се чете само заглавието. НАПИСАНО Е, че банките искат да дават ипотеки, НО кадастъра вика "Тцъ!", защото е по-добре да влиза кеш в Тюркието. Анадънму?