Last news in Fakti

13 Май, 2003 00:00 1 650 0

Израелско-руски консорциум ще строи хотел и казино в Банско

  • банско-
  • проекта-
  • шилигарника-
  • около-
  • всички-
  • пирин-
  • хотел-
  • хотели-
  • станция-
  • регулация-
  • туристите-
  • интерес-
  • имоти-
  • софия-
  • турист-
  • които-
  • цената-
  • кабинковия-
  • реализацията-
  • банскалии-
  • собственици-
  • зоната-
  • пирин турист-
  • хотел тане-
  • кабинковия лифт-
  • немския хо
Цената на земеделската земя в Банско стигна рекордно високи стойности. 1 кв. м от нива извън регулация се продава между 25 USD и 35 USD, съобщи Валери Мечев от най-голямата агенция за недвижими имоти "Интертайм Банско" ООД., Брокерът уточни, че става въпрос за така наречените перспективни терени, разположени в района на началната станция на кабинковия лифт.
Интересът на инвеститорите към тези общински и частни земи е голям. Зоната, както вече наричат този район, обхваща местностите Средореко и Грамадето и е с приблизителна площ от над 200 дка. Разположението й е над околовръстния път на Банско, където е немският хотел Тане. В проекта за изграждане на ски-център Шилигарника, чиято реализация започна през юни м. г., за тази зона е предвидено строителството на обекти, обслужващи туризма - хотели, ресторанти, търговски центрове.
Решение на общината за включване на зоната в регулационния план още не е взето. Въпреки това над 50% от земите са продадени.
Очаква се с регулирането на терените цените да скочат още
Интересното е, че засилено търсене на имоти в Банско /къщи, парцели, земеделски земи/ се регистрира, след като тръгна реализацията на проекта за Шилигарника и след пищното откриване на немския хотел Тане с участието на звезди от световния шоу-бизнес през септември м. г. Банскалии говорят, че сред новите собственици на терени
имало и високопоставени лица от държавното управление,
включително и министри, които действали с подставени лица. Наскоро имот в Банско си купило и семейството на говорителя на МС Димитър Цонев. Специалисти от общинската администрация смятат, че има сериозна тенденция зоната с предвиденото ново строителство да се превърне във вилно селище на София. Причината е, че притежателите на земи там по-скоро ще си построят собствени къщи, а не обществени хотели за обслужване на туристите, както е предвидено по проекта. Такива са тревогите и на местните предприемачи, защото тогава гостите на Банско няма да отсядат в техните хотели.
Дружеството Юлен АД, инвеститор и реализатор на проекта, което банскалии напоследък отъждествяват все повече с бизнесгрупата около Първа инвестиционна банка АД и един от големите й акционери Цеко Минев, притежава около 40 дка от общинския фонд непосредствено около долната станция на кабинковия лифт. На този терен е предвидена голяма площ за построяване на автомобилен паркинг, тъй като
идеята е туристите да достигат до шилигарника и високата част на планината по въжената линия
която ще бъде доставена от австрийската фирма Денелмайер. С реализацията на проекта за Шилигарника се цели броят на туристите в него за един сезон да достигне 10 000 души. За всички тях се осигуряват и необходимите съоръжения. С новите 7 седалкови лифта и ски-влека дължината на въжените линии достига 16 км. Трасетата за пързаляне с удължаване на старите писти и новопрокараните две писти имат дължина от близо 20 км. Според запознати от туристическия бранш мениджърите на Юлен АД и по-конкретно на Пирин турист ООД, което държи 34% от дяловете в него, се стремели да достигнат леглова база от 2000 единици. Така ще се постигнат изискванията на световните туроператори за осигуряване на директни чартърни полети с чуждестранни туристи. Групите за летен туризъм, които вече са по Черноморието, се очакват тези дни да преминат и през 4-звездните хотели на Пирин турист - Банско и Пирин. Според банскалии бизнесгрупата около ПИБ АД вече притежава хотел Стражите и бившата почивна станция Бистрица. Говори се за евентуална покупка и на немския хотел Тане, построен за 1.5 млн. EUR.
Любопитна новина напоследък е, че израелско-руски консорциум, чиито собственици са
офшорки, регистрирани на остров кипър, м. г. са изкупили 88 дка земеделски земи в местността "Свети Иван".
Всички ниви там са на частни лица. За целия терен са били заплатени общо 880 000 лв., уточниха от общината. И тези земи също са извън регулация. Местността Свети Иван се намира на 2 км от началната станция на кабинковия лифт, в подножието на планината. Наблизо има язовир, а наскоро бяха разкрити ценни археологически находки. По предврителни изчисления строителството на комплекса ще надхвърли 20 млн. USD, тъй като ще се изграждат всички комуникации и пътна инфраструктура.
Проста сметка показва, че земеделската земя на околовръстния път при високия интерес държи капитал от около 15 млн. лв. За сравнение годишният бюджет на община Банско е близо 1/3 от тази сума.
Голям интерес има и към покупка на стари къщи в Банско
Цената им върви по 20-30 хил. USD и поне още толкова са необходими, за да се модернизират и обзаведат. Има голямо търсене, но в момента не можем да предложим обекти, казва Валери Мечев от агенцията за недвижими имоти. Собственици на къщи с възрожденска и старобългарска архитектура са и чужденци - англичани, германци, италианци. Част от тях имат бизнес тук в дървообработването, гъбарството и т. н. Цената на парцелите в регулация е от 20 до 40 USD/кв. м в зависимост от това в кой район на града се намират. Има парцели в регулация, които от години стоят свободни. Към тях няма интерес заради неатрактивното разположение и цената им е закована на 15-20 USD за кв. м. Когато заработи кабинковият лифт обаче, и тук застоят в сделките може да се промени. Намеренията на инвеститора Юлен АД са още до началото на есента всички новостроящи се въжени линии и кабинковият лифт да заработят с нормално натоварване.
В регистрираното специално за реализацията на проекта за Ски-център Шилигарника дружество акционери са: Пирин турист ООД-София с 34%, Геотехмин АД-София с 34%, Академика АД с 18%, община Банско с 12% и ДЗИ с 2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА