Last news in Fakti

22 Юни, 2022 11:11 4 224 5

Въвеждат таван на наемите

  • турция-
  • наем-
  • таван-
  • закон-
  • временна мярка

Турските власти прилагат временно мярката

Въвеждат таван на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Турските власти въвеждат временно таван на наемите. „Таванът при наемите ще се базира на темпа на инфлация и ще бъде временна мярка“, каза турския министър на правосъдието Бекир Боздаг и допълни, че се проучва практиката в тази област на други държави, които вече я прилагат.

При определяне на тавана ще се вземе предвид ръстът на потребителските цени, но това ще бъде ниво, приемливо и за двете страни – наемодатели и наематели.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум напомни, че увеличението на наемите не може да надвишава увеличението на потребителските цени. „Някои хора обаче вдигат наема на имота си много над нивото на инфлация, което всъщност е против закона. Наемателите, които са изправени пред подобно увеличение на наема, трябва да се обърнат към съда“, казва той.

Курум припомни наскоро разкрита схема, при която държавните земи ще се продават на хора за изграждане на къщи, особено в големи градове като Истанбул, Анкара и Измир. В същото време той отрече твърденията, че основният бенефициент на тази схема няма да бъдат обикновените граждани, а определени кръгове. „Тези земи ще бъдат разпределени само на бедните, тези, които нямат дом“, допълва Курум.

Междувременно, в нова наредба на Министерството на финансите, публикувана в Държавен вестник, се посочва, че доставчиците на услуги, действащи като посредници, трябва да предоставят на властите подробна информация на месечна база за обяви в интернет за жилища под наем или жилища за продажба. Рекламодателите също ще трябва да предоставят на Министерството на финансите подробна информация.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 1 Отговор
    А у нас има таван на пенсиите
  • 2 МирО

    2 2 Отговор
    Както цената на имота,така и наемната му цена се регулира от пазара, а не с укази.
    Ако има голямо търсене за наемане на жилища, в договора ще има една цена, а допълнителното ще е на ръка (достатъчно договорите да са краткосрочни или с други "номерца"), губи най - вече държавата - не влизат пълните данъци.
    Има основен принцип: ЕДИН ИМОТ СТРУВА ТОЛКОВА, КОЛКОТО Е ГОТОВ ДА ПЛАТИ КУПУВАЧА.
    За наемите е горе доло същото.
    Но ми е интересно при тази инфлация в Турция, според мен би трябвало наемите да падат или в добрия случай да не се променят като нива - при криза обикновено хората свиват потеблението си (събират се да живеят при роднини, с приятели и т.н. - тоест търсенето на имоти под наем би трябвало да намалее), което води до по-голямо предлагане и т.н. по икономическата верига.

    Коментиран от #5

  • 3 Коментар

    6 2 Отговор
    В Бг не е необходимо въвеждане на таван на наемите, защото не са се покавали от 15 години. Но иначе е топ инвестиция покупка на комптор с цел отдаване под наем.
  • 4 Панагюреца

    4 0 Отговор
    При наличие на 8 милиона мигранти и още прииждат на талази през Иран Ирак и Сирия ,нито инфлацията нито цените на наемите могат да се контролират,да благодарим на Турция ако дойдат тез млади бежанци в България ще пропищим в България българин не ще остане,господ да пази Турция че иначе няма да я има България .
  • 5 Панагюреца

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "МирО":

    Абе Мирчо ти ром ли си какво е това събират се да живеят при роднини ,в България очуждението с роднини е пълно,,,никой никого не иска,,, ,,аз не искам на мен да ми е добре ,аз искам на Вуте/роднината комшията ..... да му е зле,то това е бълхарина .