Last news in Fakti

16 Август, 2022 14:47 3 695 6

Това са трите най-скъпи мебели в света

  • мебели-
  • цени-
  • рекорд

Цената им достига 22 млн. EUR

Драконово кресло от Айлин Грей

Цена: 21.9 млн. EUR (28,24 млн. USD)

Айлин Грей (1878–1976) се превърна в класика в дизайна и архитектурата още приживе. Работата ѝ беше смела и новаторска, уважаваха я, но и ѝ завиждаха. Още по време на живота на Айлин имаше истински лов за нейните шедьоври. Много колекционери искат да получат в колекцията си мебели, създадени с Грей. И както показа парижкият търг на Cristie's през февруари 2009 г., те са готови да похарчат дори не милиони, а десетки милиони за тази цел. Близо 22 милиона евро бяха платени за драконовия стол, върху който Айлийн работи в периода 1917 и 1919 г. Днес това е най-скъпата мебел, създадена през XX век.

Тронът на китайския император Циенлун от династията Цин

Цена: 85,78 милиона хонконгски долара (11,07 млн. USD)

Появата на мебели, подобни на трона на китайския император Цянлун (1711-1799) от манджурската династия Цин, е истинско събитие в аукционния свят. Смята се, че този артефакт е попаднал в частни ръце след Синхайската революция от 1911 г., когато монархията е свалена в Китай и е провъзгласена република. За съжаление, подобни събития не влияят по най-добрия начин на опазването на историческото наследство и е изненадващо, че тронът е оцелял до днес в перфектно състояние. Това е истински шедьовър на китайски придворни майстори, който, както се очакваше, на търга на Sotheby's през октомври 2009 г. в Хонконг постави ценови рекорд, надвишавайки максималната прогнозна стойност почти три пъти.

Маса за чай Goddart

Цена: 8416 млн. USD

Не толкова много мебели, създадени от американските мебелни дизайнери през първата половина и средата на XVIII век, са оцелели – само две маси за чай, приписвани на майстор Джон Годарт. Първата се съхранява в музея Winterthur в Делауеър, а втората беше продадена на търг на Sotheby's в Ню Йорк през януари 2005 г. Тази масичка за чай е отличен пример за дизайн на американски мебели от XVIII век и една от най-добрите творби на Goddard. Забележителното е, че остава в едно и също семейство повече от два века и половина и е внимателно предавана от поколение на поколение, което обяснява почти перфектното ѝ запазване, поради което крайната цена надвишава максималната прогнозна цена с 3,4 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерлин

    4 3 Отговор
    Продавам Кръглата маса на Крал Артур.Евтино я давам.

    Коментиран от #3

  • 2 сила

    14 5 Отговор
    в IKEA има много по готини масички за 9,99 лева.......и вършат повече работа
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пуста неграмотност!

    4 1 Отговор
    Прави впечатление цената на масата за чай -"8416 млн. USD"(?!).

    Коментиран от #5

  • 5 Така де,

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пуста неграмотност!":

    да го бяхте писали направо в МИЛИАРДИ. Явно с числата боравите също толкова "добре", колкото и с буквите/думите/езика.
  • 6 Тома

    10 2 Отговор
    Най скъпата мебел е на бате бойко чекмеджето