Last news in Fakti

15 Март, 2023 09:21 1 628 3

Охлаждане на най-скъпия европейски пазар

  • швейцария-
  • жилища-
  • цени-
  • лихви-
  • охлаждане

Имотите в Швейцария „замръзнаха“

Охлаждане на най-скъпия европейски пазар - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 г. цените на жилищата в Швейцария останаха практически непроменени, като паднаха със символичните 0,7% спрямо година по-рано. След около 15 години непрекъснат ръст на цените жилищният пазар в Швейцария се стабилизира през последните три години, главно поради мерките, предприети от швейцарското правителство за охлаждане на пазара.

Забавянето на пазара на имоти през последните години може да се дължи на по-строгите критерии за кредитиране на Швейцарската национална банка за намаляване на жилищния дълг (в момента 90% от всички дългове на домакинствата). Решението на централната банка да премахне ограниченията върху еврото през 2015 г. също направи швейцарските недвижими имоти по-скъпи за чуждестранните инвеститори, водейки до спад в търсенето.

Обемите на жилищните заеми са нараснали скромно през последните години поради въвеждането от Федералния съвет през февруари 2013 г. на антицикличен капиталов буфер (CCB) за жилищни недвижими имоти като част от опита на SNB да ограничи поскъпването на швейцарския франк. Изискването обаче беше отменено през март 2020 г., за да се смекчи икономическото въздействие от пандемията причинена от коронавируса.

Едва на 26 януари 2022 г. капиталовият буфер за жилищни ипотеки беше подновен. На банките е даден срок до 30 септември 2022 г. да изпълнят увеличените капиталови изисквания.

Икономиката на Швейцария нарасна с 3,5% на годишна база през 2021 г. спрямо свиването от 2,9% през 2020 г., но под първоначалните прогнози на фона на нов скок на инфекциите в края на 2021 г. и по-строгите ограничения в региона. За да стимулира икономическата активност, швейцарското правителство въведе пакет от икономически стимули на стойност 65 млрд. швейцарски франка (65,9 млрд. EUR), най-големият в историята на страната.

Въпреки това Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) наскоро допълнително понижи прогнозите за икономически растеж на Швейцария до 2% през 2022 г. и само 1% през 2023 г., тъй като тесните места във веригата за доставки, нарастващата инфлация и ситуацията в Украйна представляват сериозни рискове за икономическото възстановяване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    2 1 Отговор
    Айде ривере,дръпни една реч,че ми стана скучно

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    И на нен ми е скучно те тия статии няма да свършат, за ко да лая едно и също...... Който иска да прави които иска
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    Сега се опитват да запушат дупката на бальона с пустеещи вилни имотчета, повечето от които нямат вода, а и няма и да имат. Интересно, ако народа не се излъже да си даде парите за тия пущинаци, каква ще е следващата кръпка?