Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 13:21 3 147 10

Продължава охлаждането на най-скъпия европейски пазар

  • швейцария-
  • цени-
  • жилища

Поевтиняване от 1.03% на жилищата в Швейцария

Продължава охлаждането на най-скъпия европейски пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният пазар в Швейцария се охлажда: цените на този имотен пазар спаднаха с 1,03% през третото тримесечие на 2022 г. в сравнение с година по-рано, след спад с 0,66% на годишна база през второто тримесечие на 2022 г. За третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата се понижават леко - с 0,45%.

След около 15 години непрекъснат ръст на цените на жилищата, швейцарският пазар се стабилизира през последните 3 години, главно поради мерките, предприети от швейцарското правителство за охлаждане на сектора.

Забавянето на пазара на имоти през последните години може да се дължи на по-строгите критерии за кредитиране на Швейцарската национална банка за намаляване на жилищния дълг (в момента 90% от всички дългове на домакинствата). Решението на централната банка да премахне ограниченията върху еврото през 2015 г. също направи швейцарските недвижими имоти по-скъпи за чуждестранните инвеститори, намалявайки търсенето.

Обемите на жилищните заеми отчитат лек ръст през последните години поради въвеждането от Федералния съвет през февруари 2013 г. на антицикличен капиталов буфер за жилищни недвижими имоти като част от опита на Централната банка на Швейцария да ограничи поскъпването на швейцарския франк. Изискването обаче беше отменено през март 2020 г., за да се смекчи икономическото въздействие на пандемията Covid-19. Едва на 26 януари 2022 г. капиталовият буфер за жилищни ипотеки беше подновен. На банките се дава срок до 30 септември 2022 г., за да изпълнят увеличените капиталови изисквания.

Средната цена на апартамент в Цюрих е 11 467 EUR/кв.м. Апартаменти в центъра на града с площ от 120 квадратни метра могат да бъдат закупени за около 1,45 милиона EUR и отдадени под наем за 3950 EUR на месец. Така доходността ще бъде 3,27% годишно.

Икономиката на Швейцария нарасна с 3,5% на годишна база през 2021 г. спрямо свиването от 2,9% през 2020 г., но под първоначалните прогнози на фона на нов скок на инфекциите в края на 2021 г. и по-строгите ограничения в региона. За да стимулира икономическата активност, швейцарското правителство въведе пакет от икономически стимули на стойност 65 милиарда швейцарски франка (67,6 милиарда EUR), най-големият в историята на страната.

Въпреки това Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) наскоро намали своите прогнози за икономически растеж за Швейцария до 2,6% през 2022 г. и 1,9% през 2023 г., тъй като тесните места във веригата на доставки, нарастващата инфлация и ситуацията в Украйна представляват сериозни рискове за възстановяването на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 броки

    8 10 Отговор
    И в България цените на панелките ще станат като в Швейцария. Сега на някои им е смешно , но само гледайте. Светът се балансира и това не зависи от желанията на Сулю и Пулю. :-)
  • 2 ХаХаХа

    3 5 Отговор
    "Поевтиняване от 1.03% на жилищата в Швейцария"...... ужас! Срив на пазара!
    Ми ся ко ша правим?
    Да взема да си продам панелката, докато е скъпа, че утре ще вървят по 2 за лев?
    Брокитата съвсем изгладняха - няма никакво предлагане на апартаменти! Никой не продава! Никой май не ще да вземе една торба с инфлационни хартийки за имота са. Затова се пишат подобни статии, та дано някой да се оплаши от обръщането на тренда надолу и да реши да продава.

    Коментиран от #7

  • 3 Бат Сали

    2 7 Отговор
    Къде сме ние, къде са тия - "Средната цена на апартамент в Цюрих е 11 467 EUR/кв.м. Апартаменти в центъра на града с площ от 120 квадратни метра могат да бъдат закупени за около 1,45 милиона EUR". Но и ние с бавни стъпки ще стигнем тези нива. Още един Кирчо и оше един Кокорчо ако се вземат от май н а т а си, сиренето на стане 100 лв., кашкавалът - 200, водата в чешмата 10 лв. за кубик...... и народът савсем ще пощурее.
  • 4 Някой

    1 0 Отговор
    https://fakti.bg/imoti/715026-tuk-imotite-prodaljavat-da-poskapvat
  • 5 Две брокита си говоря

    9 2 Отговор
    -От 6 месеца нямам сделка, Мари...
    -Ох, Пено аз и обаждания нямам. ...
    -Ее много горещ пазар, значи цените ще вървят нагоре ...
    -Айде още една платена статия да пуснем, до де не са се уселите купувачите.
  • 6 Коментар

    7 3 Отговор
    Много се забавлявам на нервните брокерски коментари, как нас какво ни интересува, че навсякъде по света падат цените. Аве сладури сте ...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гларус

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Коментар":

    Ееее... ти до сега не си ли забелязала, че при нас нещата винаги са много по-различни!? Хората по света могат да инвестират в каквото си поискат. Тук, освен имот в друго в какво да вложиш партие си? Какъвто и бизнес за захванеш, чиновниците ще те съсисят. По света има помощи за малки и средния бизнес, а тук просто те смазват.
  • 9 Софянец

    5 3 Отговор
    Вместо само да ревете,се върнете от селата от където сте и почнете да работите,да се занимавате с земеделие,животновъдство и нещата ще ви тръгнат.А и няма наем да плащате,ама не ви се работи всички атакувате столицата.Затова цените в София ще са само нагоре,нагоре....Високо,високооо
  • 10 Неразбиращ

    1 0 Отговор
    През 2007 година, когато започна кризата по света и имотите се сринаха, тук беше нужна повече от година за да се усетят хората и да не си дават парите. Познавам хора, които 2008 година плащаха по 800 евро/кв.м. на зелено в непрестижен квартал, неосъзнали все още, че балонът по света се е спукал. На следващата година готовите апартаменти не струваха толкова и те се вайкаха каква грешка са направили. На ганьо акълът му идва след като се обърне колата. Това е положението.