Last news in Fakti

30 Май, 2003 00:00 2 268 0

Синьото гориво е най-екологичен енергоносител

  • страната-
  • енергия-
  • могат-
  • мрежа-
  • разпределение-
  • газови-
  • овергаз-
  • ресурси-
  • природния-
  • дейността-
  • върху-
  • природният-
  • газовия-
  • синьото-
  • последните-
  • гориво-
  • разпределителните-
  • природния газ-
  • синьото гориво-
  • природният газ-
  • върху околната среда
, Банкя е единственото място около София с изградена газификацияДрастичното поскъпване на цената на парното отопление поставиха хиляди българи пред дилемата или да си дадат последните спестявания на топлофикационните дружества или да стоят на студено. Мнозина предпочетоха да изключат радиаторите и да се отопляват с електричество. Третият вариант, който се опитва да навлезе през последните 11 години на пазара и добива популярност е природният газ. През последните месеци промените в Законът за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ) бяха обсъждани многократно. Основният акцент падна върху отношенията между монополистът "Топлофикация" и клиентите. Какво е положението с алтернативните източници на енергия и по специално газът като екологично чист и най-вече по-евтин вариант на отопление? На тези въпроси се опитаха да намерят решение представители от бранша на състоялия се през изминалата седмица семинар "Природният газ за устойчиво развитие".
Положителните моменти в ЗЕЕЕ в областта на газоснабдяването са свързани с
либерализацията на газовия пазар
и включването на нови играчи в пазара. Предоставя се възможност потребителят да получава синьото гориво от избрани от него лица в страната или извън нея.
Предложението, дейността по експлоатацията на разпределителните мрежи да се осъществява от разпределителните предприятия, лицензирани за извършване на дейността по дистрибуция на природния газ, се отчита като негативен елемент в предложените законодателни промени. Това ще доведе до изключително големи затруднения при осъществяването на дейността по разпределението на природния газ от разпределителните предприятия. Причината е, че страната е разделена на обособени територии за разпределение на природен газ, които са аналогични на тези за разпределение на електроенергията. Важно е да се отбележи, че газопреносната и електроенергийната мрежа са различни по своя характер и начин на функциониране и едно механично териториално разделение на страната за разпределение на различен тип енергоносители е нелогично.
Към нетрадиционните източници на природен газ
в България могат да се причислят малките газови залежи. Те са разположени в различни райони в северна част на страната - Голямо Пещене, Върбица, Староселци, Писарово, Българево, Тюленово. Те съдържат газови ресурси под 100 хил. куб. м, което ги поставя в групата на полупромишлените залежи.
От известните въглищни басейни най-голям интерес от гл.т. на газовия потенциал представлява Добруджанското въглищно находище. Освен във въглищните пластове метан се съдържа и в горнокарбонските пясъчници. Важна роля при формирането на газовия потенциал имат Бобовдолският, Балканският, Бургаският и Пернишкият въглищни басейни, където газовите ресурси възлизат на 4 млрд. куб.м. В средносрочен план тези находища могат да се разглеждат като значителен източник на газови ресурси. В по-далечна перспектива интерес представляват газохидратните натрупвания в 200-милната българска икономическа зона в акваторията на Черно море.
Държавната комисия за енергийно регулиране е започнала подготовка за провеждане на търгове за обособените региони с помощта на чуждестранен консултант, финансиран от Световната банка. Търговете се очаква да бъдат обявени през 2003 г.
В тях ще могат да вземат участие всички потенциални инвеститори готови да вложат средства в изграждането на газоразпределителните мрежи.
На този етап не са включени общини, които са отдалечени от магистралните газопроводи и главните отклонения. Тяхното местоположение и липсата на големи населени места прави газификацията им икономически неефективна.
Важно предимство на синьото гориво, пред другите видове енергия, е екологичният фактор. Статистиката показва, че днес населението на планетата е близо 6 млрд. души и нараства с 90 млн. души на година, а нуждата от енергия се увеличава всяко десетилетие с 50% и нейното потребление до 2020 г. ще се увеличи с 57 на сто. За съжаление няма форма за превръщане на първичната енергия в електричество без това да се отрази негативно върху околната среда. Чрез природния газ обаче може да се намали в максимална степен негативното влияние върху околната среда.
Изграждането на газопреносна мрежа в България е дълъг и труден процес, който започна преди 11 години със създаването на "Овергаз". Инвестициите на компанията са над 55 млн. долара. До края на 2002 г. на територията на страната е изградена 500 км газопреносна мрежа, която обхваща 19 града.
През миналата година "Овергаз" разработи
Национална програма за газификация
Целта й е да допълни енергийната стратегия на страната. Програмата обхваща анализ на съществуващото положение в сферата на газоснабдяването. Чрез реализацията потреблението на синьото гориво у нас ще се увеличи двойно, а годишните икономии за крайните потребители ще са в размер на 520 млн. долара, прогнозират от "Овергаз". С 2 млн. тона годишно ще намалее отделянето в атмосферата на вредните емисии.
Предимствата на природният газ са безспорни, както екологични, така и икономически. За съжаление към днешна дата само жителите на Пазарджик имат привилегията на газификацията. Надеждата е, че до 2007 г. значителна част от българските домакинства ще могат също да използват този ресурс.
picture:.bmp, Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА