Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 13:43 2 880 20

Кой мръзне вкъщи през зимата: 30% от хората в България, 0,3% от швейцарците

  • парно-
  • енергия-
  • цени-
  • статистика-
  • жилища-
  • къщи

Близо една трета от хората в България не могат да отопляват достатъчно жилищата и къщите си

Кой мръзне вкъщи през зимата: 30% от хората в България, 0,3% от швейцарците - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В цяла Европа българите мръзнат най-много в жилищата си през зимата. Швейцарският новинарски портал Nau.ch съобщи през януари, че 30,1% от хората в България не могат да си позволят достатъчно отопление през студения сезон. За сравнение: в Швейцария този процент възлиза на 0,3.

Пандемията допълнително влошава ситуацията

"Енергийна бедност" - така социолозите наричат недоимъка, който държи хората на студено през зимата. За него става дума и в един актуален доклад, който потвърждава незавидното положение на българите. "През зимата на 2020-2021 стотици милиони европейци са принудени да останат по домовете си заради локдауна и ограниченията, наложени заради пандемията от коронавирус. За много от тях това означава да стоят в зле отоплени жилища, което е не само неприятно, но създава и заплаха за здравето им", четем в началото на доклада, изготвен от Института "Жак Делор".

Според доклада, през миналата зима общо 30 милиона европейци са мръзнали поради невъзможността да отопляват адекватно жилищата и къщите си. А в условията на пандемия този проблем се задълбочава. Най-силно засегнати са хората в държавите от Южна и Източна Европа, където сградите са най-зле изолирани срещу студ, посочват експертите. България, Литва, Гърция, Португалия и Кипър - това са държавите, където най-голям процент от хората нямат възможност да си осигурят достатъчно топлина през студените месеци.

Тома Пелерен-Карлен, който е един от съавторите на доклада, обяснява пред изданието "Юрактив" защо тези хора страдат допълнително в условията на пандемия. "В резултат от Ковид-19 два фактора оказват особено отрицателно въздействие върху енергийно бедните домакинства. Първо: заради икономическата криза много хора губят доходите си и общият брой на заплашените от бедност расте. Второ: хората са принудени да прекарват повече време в жилищата или къщите си заради локдауна, заради вечерния час и заради останалите мерки, свързани с борбата срещу коронавируса. А това повишава разходите за енергия", посочва експертът.

Хората с ниски доходи и живеещите в социални жилища в момента са особено силно засегнати от "енергийна бедност". Авторите на доклада посочват, че в лоши жилищни условия живеят повече жени, отколкото мъже. Появяват се обаче и нови групи, заплашени от "енергийна бедност" - например студентите или самонаетите, които пандемията поставя в особено трудно положение.

Пари за проекти има, но дали ще бъдат употребени правилно?

Отдавна е установено, че най-ефикасната мярка за по-добро отопляване на жилищата през зимата е уплътняване на изолацията и реновиране на сградите. Миналата година Европейската комисия стартира инициатива за реновиране на жилищния фонд, за да се подобри енергийната ефективност. За тази цел са предвидени гигантски средства: общо 750 милиарда евро. Тези пари трябва да помогнат на националните правителства да подобрят изолацията на жилищните сгради и да подобрят живота на обитателите им.

Политическата воля е налице, но дали това е достатъчно? Тома Пелерен-Карлен изразява пред "Юрактив" опасението си, че парите може и да не отидат за реновиране на жилищните сгради. Той изрично посочва като пример България, където европейските средства според него могат да бъдат изхарчени за газовата инфраструктура. Тъкмо поради това той настоява Еврокомисията да въведе съвсем ясни правила. Пелерен-Карлен смята, че в съответните национални планове една част от парите задължително трябва да се предвидят за "енергийно бедни" домакинства, а освен това и за най-бедните общини.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рико

    9 1 Отговор
    Явно швейцарците и българите от различни места пазаруват енергоизточници.
  • 2 Диверсант

    11 7 Отговор
    Не е вярно. Питайте Соросоидите и ще ви кажат че всеки ден хиляди руснаци умират от студ и се самоубиват
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    6 9 Отговор
    ЗАЩО ПОВЕЖДАТЕ ХОРАТА!ТАЗИ ЗИМА Е ТОЛКОВА ТОПЛО, ДАЖЕ НЕ ПАЛЯ КЮМБЕТО ВЕЧЕ МЕСЕЦ, ДОБРЕ ЧЕ Е ТОПЛО, ЗАЩОТО СЪМ ИНВАЛИД И ТРУДНО ЦЕПЯ ДЪРВА, ПРАВЯ ТУЙ-ОНУЙ НА ЕДНО ЦИГАНЕ И ТО МИ ПОМАГА
  • 4 Хора

    3 1 Отговор
    Ключовата част от статията е накрая, за тези, които не четат само заглавията.
  • 5 GTR

    9 4 Отговор
    Може ...ама онзи келеш от Банкя не се интересува от такива работи .....като .....граждани ...топло .и т.н
  • 6 Реалист

    6 5 Отговор
    Пак някой се е изказал по принцип. В България никой не мръзне. Ако няма пари нашенеца ще гепи малко незаконни дърва и ток от системата, ще запали ако трябва стари гуми, обувки и всякакви боклуци но няма да мръзне. Иначе е хубаво да се реновират сградите и ако ни помогнат европейците ще е добре, защото да вземеш от българин пари за ремонт на общи части на сградата е мисия невъзможна.
  • 7 ПЕНКО

    4 7 Отговор
    ТАЗИ СТАТИЯ Е АКТУАЛНА -ТОЧНО ПРИ 12-17 + ГРАДУСА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ !?!?!?!? НИЕ ПОНЕ НЕ СМЕ СЕ ПРОДАЛИ КАТО СВЕЙЧЕРИТЕ -НА КАТОЛИКИТЕ -С "ОБРАТНИ" СТРАЖИ ЗА ПАПУНКЬОТО -ПАПА !!! УЖ ЗАЩИТЕНА БАНКОВА СИСТЕМА , А ЦРУ ПРОВЕРЯВА И БЛОКИРА СМЕТКИ ...ЕХ ЗАРОБЕН -ВИЛХЕЛМ ТЕЛ -НЕЩАСТЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Русенец

    3 2 Отговор
    Всяка година енергията за затопляне на 1 кубик вода расте. Как става това? Дори и зима вече нямаме, а един кубик вода се топли с все повече енергия и сметките са все по-високи. Писмата до Топлофикация седят без отговор.
  • 9 Pompev 🇧🇬✔️

    5 0 Отговор
    Е да ама,там по студено
  • 10 ЕвроПейо

    0 3 Отговор
    Да ама Швейцария не е в Европа, а ние сме в Европа.
  • 11 Richie

    2 7 Отговор
    Ние със ТЕЦ нямаме проблем. Топло навсякъде, топла вода без лимит. Цена поносима. Проблемът е в копторите по селата и градовете топлещи се със дърва , гуми, парцали и други мизерии.

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 12 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Richie":

    А как се къпете един месец лятото, като спират за профилактика? Или викаш, колко е то един месец без баня.
  • 13 чекмедже 2

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Richie":

    Мале... топла вода била без лимит..ти да не си шеф на топлофикация..ако е така много си зле...нямаш ли говорител..
  • 14 vhv

    2 0 Отговор
    Всичко е добре, но Топлофикация е насреща!
  • 15 Малко

    1 3 Отговор
    Ме съмнява за тия 30%. Но дори и да е вярно причините са много , не само ниските доходи. Например това че в БГ има хиляди възрастни хора които живеят в апартаменти по 100-120 квадрата напълно сами. Това е предимно в старите квартали на големи градове. Така наречените реститути. Как се топли такова жилище, а и има ли смисъл за един човек който дефакто ползва една стая. Или пък модерните от години къщи на два етажа , където първия е едно голямо помещение( хол , трапезария, кухня ) . После вътрешно стълбище , и втори етаж със спални , детски и т.н. Площ за отопление над 200 квадрата. И много често се оказва че това са къщи на хора работещи за една заплата. Които са продали наследствените си имоти и в добавка са теглени заеми за да ги построят. Без да са смятали какви са разходите за такъв имот в последствие.
  • 16 ГУМЕН КРАДЕВ

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Richie":

    Много си изостанал ! Няма как да се топлиш на дърва и да ти е студено ! Виж горещо - може . 27 градуса у нас , а на теб да не ти е студено ?
  • 17 qwerty

    1 4 Отговор
    Имам познат, абонат на Топлофикация, който е и рентиер с няколко апартамента, който отдава под наем. Неговата приказка е такава: 18С са си супер за здрави-прави хора, другото са лигавщини. Е стой цял ден на 18С по къси гащета и тениска и щети замръзне ..... От както се разведохме с монополиста се родихме. Климатиците бумкат нон-стоп, но поне е топло, а общата сметка за ток е до 180 лв/месец при 100кв. м отопляема площ и други електроуреди. В Швейцария колкото и да е скъпо стандартът им е такъв, че могат да си позволят да се отопляват на евтина руска газ.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "qwerty":

    Я кажи, не те ли е страх да оставяш тия климатици да работят по цяла нощ, докато спите? На всеки електроуред пише да не го оставяте включен без надзор. Не е писано просто така. А и да ми духа климатика докато спя, благодаря, ама няма нужда. Не се ли караш със съседите, че им бучи външното ти тяло докато те се опитват да спят? Все въпроси, които не спират да ме ровичкат.
  • 19 лъки

    2 0 Отговор
    Климатика духа,печката грее,а парното топли.Лошото е ,че все повече българи са гладни,жадни и на студено!
  • 20 ням

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "qwerty":

    Добре е да направиш справка за Швейцария. Няма такава сметка от 180лв на месец за 100кв. ток.