Last news in Fakti

23 Септември, 2022 21:17 24 534 12

Съществена промяна в имотния регистър в България

  • имотен регистър-
  • промяна-
  • българия

Въвежда се пълна дигитализация

Съществена промяна в имотния регистър в България - 1
Снимка: БГНЕС

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи. Това предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, които Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане.

Още през 2000 г. бе предвидена законодателна реформа в системата на вписванията, чрез преминаване от персонална към реална система на вписване (не по персони, а по имот). Реформата предвиждаше и имотният регистър да се води не само на хартия, но и паралелно в електронен вид. Повече от 20 г. по-късно тя не е осъществена на практика – в момента вписванията продължават да се осъществяват по персоналната система само на хартия, се сочи в мотивите към законопроекта.

С предлагания проектозакон нормативно се урежда имотният регистър като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите имоти и електронните партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се идентичност между съдържанието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, съответно съдържанието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законодателно се дефинира правомощието на службите по вписванията да въвеждат информация в електронните партиди на недвижими имоти и електронните партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клаусшвабата

    47 11 Отговор
    Скоро ще притежавате нищо освен профил в метавселената и ще сте щастливи като плювнюпастирката.
  • 2 Реалист1

    28 5 Отговор
    А дано стане!
    В момента е хаос в Агенцията по вписванията, особено извън София.

    Коментиран от #3

  • 3 СЗО

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист1":

    А дано, ама надали. Нямат сметка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Peгистрите да се върнат в Съда

    33 9 Отговор
    Преди в Съда за справка на място в имотмния (нотариалния) регистър не се вземаха такси! Търсеше се с часове по разни тефтери-азбучници без такси! Плащаха се само издаването на заверени преписи-извлечения, но по 1-2 лева за целия документ. Плюс се лепяха таксови марки и марки за фонд Съдебни сгради (по 5-10 ст.)! С прехвърлянето на Регистрите от Съда в административна структура, подчинена на изпълнителната власт, започна яка търговска печалбарска дейност с хиляди кухи държавни такси и банкови комисионни за превод, определяни "на око" от дoбитъци като БOKo без да са свързани с реалните разходи на бюрокрацията! Също се чака с часове по разни опашки! Освен това бе ликвидирана публичността на регистрите, оправдавайки се с "опазване на личните данни"! За фалшификациите и прикриването на мафиотско-милиционерски и партийно-олигархични документи и книжа - да не говориме! И за умишления теч на електронните бази данни! Така че "пълната дигитализация" на регистрите е за увеличаване на кухите печалби на административно-изпълнителните структури, а не за улеснение и увеличаване на сигурността!
  • 6 МАХМУД

    41 5 Отговор
    ЕДИН ДЕН С ИНО НАТИСКА Е НА КОПЧЕ ОТНЯКЪДЕ НА ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗТРИЕ ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ И ДА ОСТАНЕ ГОЛ КАТО ПРЪЧКА. ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА Е СТРААААААААААШНО МАНИПОЛЕРУЕМА. НЕ СУЧАЙНО ПИСАНИЯТА И ДОКУМЕНТИТЕ ВЪРХУ ХАРТИЯ И ПАПИРУСИ ОСТАВАТ ВЕКОВЕ ЗДРАВИ И НОСЯТ СПОКОЙСТВИЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ ИМ. НО ТОВА ПРЕЧИ НА НЯКОЙ.....

    Коментиран от #7

  • 7 Аааааа

    23 6 Отговор

    До коментар #6 от "МАХМУД":

    Хартиените документи няма да отпаднат. Собственик, регистър и нотариус ще държат оригинални хартиени документи. Цифровизацията е за удобство на хората и администрацията. Не сте чакал явно 6 месеца за вписване в регистъра!?
    Това ще даде възможност на хората да си свършат работата в град по местообитание, а не да бият път до друга община, където е местният регистър.
    Цифровизацията отдавна трябваше да се случи, единствено, заради закостеняли визионери и псевдоспециалисти не се случва у нас, а можеше да сме лидери в областта.
  • 8 ЧЕКМЕДЖЕ

    21 11 Отговор
    А в този регистър би ли излязла и къщата на мис Бикини в Барселона , например ? Или там положението е скрито-покрито ? Защо ли ?

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Аааааа

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕКМЕДЖЕ":

    Много сте ограничен!
    Искате достъп до испанският/каталунски имотен регистър!?
    Изумен съм!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дедо Чочко

    4 1 Отговор
    Държавната администрация си прави кефа с пачки,не мисли защото и е забранено.

    Коментиран от #12

  • 12 Поредния грабеж

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дедо Чочко":

    Това е мутро-милиционерската партийно-олигархично назначена "калинкова" бюрокрацияна БОКо-тиквата, която не бе "изчегъртана" въпреки преизборните обещания! "Работата" срещу заплати от по 3000-4000 лв./мес. + поощренията-премии за "преизпълнен план по събрани такси и рушвети", се състои в изкалъпването на разни проекти за източване на стотици милиони от бюджета към съответните партийни фирми! Конкретен пример в МОН: партийния "академик" Денков с Директора Герасимов (мутро-"калинка" с фалшива диплома!) източиха като начало 110 млн. лв. за нова "Електронна платформа за създаване на дигитално съдържание - интерактивни уроци с виртуална реалност и 3D модели"! Т.е. за съдаване на развлекателни клипчета за забавление на децата, но не и за придобиване на знания! Следва източването на нови стотици милиони за обучение на учителите, компютри, допълнителни уреди и прочие! И учителите вместо да преподават знания ще бъдат задължени да правят "виртуална реалност и 3D модели" за постигане на РЕАЛНИ масови слаби оценки по матурите по български дори! Какви ли са личните комисионни под масата от тази "народополезна бюрократична дейност" за стотици милиони, а?!