Last news in Fakti

9 Юни, 2003 00:00 624 0

Накратко

  • проекти-
  • обекти-
  • трябва-
  • фирми-
  • сапард-
  • косово-
  • рефинансиране-
  • земеделие-
  • труда-
  • строителни-
  • млн лева

Инспекция по труда проверява строителни фирми от Хасковски регион
16 акта на строителни фирми от Хасковски регион съставиха инспекторите от Областната инспекция по труда при извършените проверки на строителни обекти. Най-често срещаното нарушение е липсата на трудови договори, информира БНТ. Санкциите за работодателите са в размер на 1 000 лева за всеки неправомерно нает работник.
Проверките на строителните обекти, извършени в рамките на един месец, бяха в две основни направления - спазване на трудовото законодателство от работодателите и охрана и безопасни условия на труд. Инспекторите, разпределени в пет комисии провериха 50 фирми от региона. Констатацията е, че големите фирми с персонал над 50 човека спазват всички нормативни изисквания.
Според Георги Кожухаров - технически ръководител, "Всичко се мисли предварително. Трябва хората да са с работни облекла, каски, да е сигурно. Провеждат се инструктажи".
Нарушенията - общо 272 на брой са на малки обекти, където се наемат работници без квалификация, не се извършва инструктаж за безопасност по време на работа, не се използват лични предпазни средства. Според Кодекса на труда в тези случаи санкцията е от 250 до 2 000 лева.

В 10-дневен срок НЕК и ТЕТАШ трябва да се споразумеят за тарифите на доставките на ток
Българската и турската електрически компании трябва в 10-дневен срок, считано от днес, да се споразумеят за тарифите и цените на доставките. Това съобщи БНР, като се позова на Пресцентъра на МЕЕР. В момента в Анкара се провежда среща, на която се обсъжда междуправителственото споразумение от 1998 г. "ток срещу инфраструктура". Количествата ток, които Турция трябва да внесе от България, са договорени в споразумението и не могат да бъдат променяни, припомнят от МЕЕР. Двете страни обсъждат какво да бъде записано в допълнителния протокол, който се очаква да бъде подписан днес. Не се преговаря за други инфраструктурни проекти, освен залегналите в споразумението - каскада "Горна Арда" и магистрала "Марица".

Фонд "Земеделие" ще отпусне 100 млн. лева за рефинансиране на проекти по програма САПАРД
До края на годината Фонд "Земеделие" ще отпусне 100 млн. лева за рефинансиране на проекти по програма САПАРД, съобщи изпълнителният директор на фонда Асен Друмев, цитиран от БНР. Седем търговски банки са подписали споразумения за отпускане на заеми на земеделските стопани с одобрени проекти по САПАРД чрез рефинансиране. Търговските банки определят лихва от 8,5 %, а Фонд "Земеделие" получава 2,5 %. Удвояват се максималните размери на инвестициите по проектите за програмата. Асен Друмев подписа договори със 79 земеделски стопани за одобрените проекти по САПАРД на обща стойност 39,8 млн. лева.

Албанците в Косово са узурпирали 77 000 жилища
Албанците от Косово и Метохия са узурпирали между 75 000 и 77 000 къщи, апартаменти и други обекти и плячкосали са 30 000 домове, предаде сръбската агенция Танюг. По данни на ЮНМИК днес в Косово и Метохия живеят около 2,4 милиона жители, което е повече от 300 жители на квадратен километър и което определя Южна Сърбия като най-гъсто населената територия в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА