Last news in Fakti

13 Юни, 2003 00:00 3 861 0

Жк "Люлин-8" вече е без гето

  • люлин-
  • долара-
  • офертите-
  • предлагали-
  • средно-
  • началото-
  • средата-
  • тухлени-
  • разположен-
  • намира-
  • люлин-
  • повече-
  • състояние-
  • кооперации-
  • тухлени кооперации
Жк "Люлин-8" се намира в западните райони на столицата. Този микрорайон е разположен в северните части най-големия панелен комплекс в София.На северозапад от него е разположен жк "Люлин-2". От изток се намира жк "Люлин" - 9, а на север кв. "Модерно предградие". На юг от жк "Люлин-8" е разположен бул. "Пиротски", под който е трасето на столичното метро.
Дървета са малко
в междублоковите пространства, което е известен екологичен проблем за живеещите. Жилищните блокове са отдалечени от най-натоварените транспортни артерии на жк "Люлин" и затова шумът и пушеците от изгорели автомобилни газове са много по-малко.
Най-голямата придобивка
на микрорайона е откриването на голям магазин от веригата "Била", но той е удобен само за жителите на по-западните зони на комплекса. Както навсякъде из "Люлин-8" вътрешните улици са с повече дупки. В най-добро състояние са булевардите "Пиротски" и "П. Владигеров" и ул. "Търново" Вътрешнокварталните улици са тесни и неудобни за движение. В интерес на истината трябва да се отбележи, че те са в доста по-добро състояние, отколкото в други панелни комплекси.
В западната част на жк "Люлин-8", където има построени нови тухлени кооперации, улиците са само географско понятие. Един бог само знае в какво състояние е подземната инфраструктура. Доскоро наблизо до северозападния вход на метростанция "Люлин" имаше немалко ромско поселище - небезизвестната "Асанова махала". Сега на негово място се намира магазинът "Била".
Транспорт
Най-удобни за пътуване от и за жк "Люлин-8" са тролейбус 6 и метрото. Могат да се ползват също и автобусите 108 и 111.
В най-малкия люлински микрорайон
освен панелки има и тухлени кооперации.
Панелните блокове са сравнително нови, градени са в началото на 80-те години. Новите тухлени кооперации разположени между ул. "Преполац" и бул. "Панчо Владигеров".
Конюнктура
Рязкото обезценяване на американския долар даде своето отражение и на пазара в жк "Люлин-8". Най-характерното е, че предлагането е малко. В началото на годината гарсониерите са се предлагали за продажба средно за 9 300 долара. Към средата на юни офертите са 3-4, усреднената им цена, изчислена в долари, е 15 170. При двустайните апартаменти се също се наблюдава логичен скок. През януари те са се предлагали за продажба за около 16 780 долара. В средата на юни офертите са десетина и почти всички са в евро, като средната офертна цена е 16 080 евро, което е приблизително към 18 700 долара. Подобно е положението и при тристайните жилища, които преди 6 месеца са се оферирали средно за 14 990 долара. Сега офертите са не повече от 10, като повече от половината са в евро. Има и в левове. Преизчислената средната офертна е 20 580 долара.
Комплексът не е много предпочитан от наемателите, което се отразява на средните офертни цени за наемане. Предлагането също е почти равно на нула. В началото на годината гарсониерите са се предлагали за наемане средно за по 85 долара, а в средата на юни - за 90. За двустайните "увеличението" е от 95 на 110 долара, а при тристайните апартаменти - от 100 на 120.
picture:2,20030613_9.bmp, Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА