1 Март, 2021 10:37 4 611 11

Съдбата на продадените училища из малките населени места

  • училища-
  • провинция-
  • продадени-
  • съдба-
  • състояние

Част се рушат, а други са префасонирани в производствени помещения

20 са закритите училища само в община Петрич през последните 10 години. Пет от тях вече са продадени. Какво се случва със старите училища в малките населени места в страната? Много от тях пустеят и се рушат, но има и такива, на които частни инвеститори дават нов живот, превръщайки ги в хотели, хосписи за възрастни хора, фабрики, складове или други.

Процедурата по продажбата на едно такова училище обаче е доста тромава и тежка и обикновено продължава няколко години. Имотът трябва да се превърне от публична общинска собственост в частна, необходимо е и положително становище от министерството на образованието.

"За последните 5 години сме преобразували около 4 или 5 броя училища от публична в частна общинска собственост и сме ги обявили за продажба. Четири от тях напоследък дори са и продадени. В момента е в процес на продажба училището в село Яворница", обяснява пред БНТ Соня Костадинова от община Петрич.

Двуетажната сграда и двора на бившото училище в Яворница са обявени на търг, като началната цена е 48 хиляди лева без ДДС. От общината обаче не знаят какви са инвестиционните намерения на купувача. "Като жители на това село се надяваме нещо да се направи от тази сграда, да не запустее, защото едно изоставено нещо започва да се руши", споделя Тинка Динева.

В съседното село Самуилово също се надяват някой да инвестира и развие старото училище. "То е грешно да се разпада в центъра на селото, хубаво е да се поддържа", споделя Борислав Ванов.

А в село Брезница училището е превърнато в модерен дом.

Преди години частен инвеститор купува и училището в Черниче, днес то се ремонтира, очаква се да се превърне в модерен хоспис за възрастни хора. "Старите хора са много, няма кой да ги гледа и има нужда от такива домове", каза Юлия Янчева.

В село Полето пък купувачът е решил да изгради соларен парк в двора на старото училище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 8 Отговор
    Ха, то е ясно - общежития за бежанци. В всяко село и паланка, ще има гости, докато Ганчовците станете малцинство.

    Коментиран от #9

  • 2 Гост

    51 3 Отговор
    Комунистите построиха училища във всяко населено място. Демократите ни ги разрушиха и пратиха децата ни да берат ягоди на европейските им господари.
  • 3 Гост

    12 6 Отговор
    Като толова искат да се направи нещо с училищата в селата, защо не натикат в тях 4аветата, да ги интегрират на български език?
  • 4 Какво могат фашагите?

    15 3 Отговор
    Узаконен грабеж и разруха,от времето на кумирът им Адолф друго не са научили,04-04,това е..
  • 5 Жалко е, но явно българите сме бездушни

    25 0 Отговор
    Оставихме се да ни крадат, гонят и убиват. Шепа плоскомозъчни същества дерибействат от 30г.-насам, а ние цъкаме тук. Като правим протест сме 100 човека. От 6 милиона души!!!
  • 6 В гр Кула

    14 0 Отговор
    Две училища се Скапват,Кокато завършваха учениците преди "Промяната,"бе празник за града,Сега на Баловете се взираш да Различиш Завършващи от Учители,,
  • 7 555

    2 12 Отговор
    Какви малки училища бе, в малки населени места? До преди Тиквата, учдхме в землянки, ако не беше той и досега да сме в тях! Скапан бо.. К.. лу.. к

    Коментиран от #11

  • 8 КРАДЦИИИ

    7 0 Отговор
    РАЗСТРЕЛИ ТРЯБВАТ , ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 0 Отговор
    БИБИТКО КАКВО ЩЕ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА !???????? МАИ КУМОНИСТИТЕ МУ ГО...........
  • 11 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "555":

    Ти в коя землянка завърши калемното училище? Като пишете глупости, вярвате ли, че някой ви вярва?