Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 08:05 17 936 5

Община дава по 15 000 EUR на купувач на жилище

  • сардиния-
  • италия-
  • жилища-
  • купувачи-
  • стимул

Италия прилага нов начин за привличане на жители в малките градове

Община дава по 15 000 EUR на купувач на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Общинските власти на Сардиния предлагат субсидии до 15 000 EUR на хора, които купуват жилища в слабо населените градове на острова. Проектът, за който са отпуснати 45 млн. EUR, е насочен към борба срещу изтичането на хора от селските райони и стимулиране на икономиката на регионите.

Безвъзмездната помощ трябва да бъде насочена към покупка или ремонт на къща в Сардиния, която се намира в населено място с население до 3000 души.

Максималният размер на субсидията не може да надвишава 15 000 EUR и трябва да покрива не повече от половината от разходите за покупка или ремонт.

Кандидатите трябва да се регистрират като пребиваващи в Сардиния в рамките на 18 месеца от пристигането им там.

Италия се бори с обезлюдяването и изоставянето на селските райони от дълги години. Над 20 общини в Италия участват в програмата „Къщи за 1 EUR“, като 5 от тях се намират в Сардиния: Монтреста, Нулви, Романа, Ололай и Бонанаро.

В Италия започна да действа и програма за групово финансиране на недвижими имоти, при която инвеститорите връщат вложения си капитал и получават 6-10% от тази сума.

През 2022 г. правителството обяви готовност да компенсира 110% от разходите за подобрения на енергийната ефективност на съществуващи домове, което би могло да стимулира собствениците на жилища от по-малко заможните селски райони да модернизират домовете си.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вили Месершмидт

    11 7 Отговор
    Коста Смералда е доста приятно местенце. А и цените на имотите са доста под тези в "Люлин" 5 . Алгейро също си го бива

    Коментиран от #4

  • 4 проста неначесана кифла

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вили Месершмидт":

    В статията не иде реч за крайбрежни зони или туристически дестинации в Сардиния. Не иде реч и за най-скъпия курорт в жилищния сектор в Европа - Costa Smeralda.
  • 5 броки

    2 0 Отговор
    Романа е идеално място за български пенсионери. Малко , китно, спокойно, топло. Препоръчвам.