Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 18:23 1 963 14

Рекорден брой сгради имат нужда от саниране

  • саниране-
  • жилища-
  • мррб

Всяка сграда, която кандидатства за жилищно обновяване, ще бъде оценявана по няколко критерия

Рекорден брой сгради имат нужда от саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 93% от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване, каза Добромир Василев-директор на „Жилищна политика“ в МРРБ. Той обясни процедурата и условията за кандидатстване по новата програма за енергийно обновяване. В момента документите са публикувани за обществено обсъждане и гражданите могат да отправят предложения какво да се подобри и промени в насоките за кандидатстване. Приемът на заявления за включване в програмата се очаква да започне най-късно до средата на ноември, съобщи Добромир Василев.

Той отново припомни, че допустими за финансиране са сгради, проектирани преди 26 април 1999 година, тъй като сградите, строени след тази дата са проектирани при съвременни законови изисквания за енергийна ефективност.

Всяка сграда ще бъде оценявана по няколко критерия, основният сред тях е след изпълнението на мерките да бъде постигнато 30% или повече спестяване на първична енергия, намаление на емисиите СО2. Важно е да има съгласието на минимум 67% от собствениците, но колкото по-висок е процентът на участващите, толкова по-голям е шансът сградата да бъде включена в програмата.

Кандидатстването е задължително в партньорство с общините. Те ще избират изпълнителите на дейностите по подобряване на енергийната ефективност. Необходимо е за сградата да има направено техническо обследване, сертификат за енергийна ефективност, в който точно да са описани мерките, които трябва да се предприемат, както и технически паспорт и архитектурно заснемане. Ще се финансират само конструктивно здрави сгради. За кандидатствалите и одобрени до края на март догодина ще бъдат покрити 100% от разходите, а за тези от април до края на годината – 80%


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    24 2 Отговор
    Рекорден брой сгради имат нужда от саниране, Рекорден брой улици имат нужда от ремонтиране, Рекорден брой магистрали имат нужда от построяване, Рекорден брой политици имат нужда от затвор, Рекорден брой прокурори имат нужда от ченгел.....въобще държавата има нужда от рестартиране.
  • 2 честен ционист

    1 17 Отговор
    Тия брежневки са с изтичащ срок на годност и най-евтино и бързо демонтирането им става като в Украйна.

    Коментиран от #5, #7

  • 3 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 5 Отговор
    Другарите плашат хората, че ако си санират сградата ще им вземат апартаментите.....
  • 4 общинарко псе

    11 2 Отговор
    дано да не е като първото саниране при ГРАБи, където са сградата се отделяше една малка сума, а торбата с кюлчета и пачки КОЙ знае къде потънаха
  • 5 Преминаващ оттук

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    В Германия панелките са от времето на Хитлер.
    Падат бараките които строят в Америка. То къща не се прави само от дървени летви, талашит и гипсокартон.
  • 6 Коментар

    8 1 Отговор
    Кога ще напишете стария за спада на броя сделки за Q3 2022 спрямо Q3 2021 с 15% за София ?
  • 7 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Само да кажа, че при петичка по Рихтер брежневките единствени ще останат да стърчат!
  • 8 Вале-каро

    12 1 Отговор
    Така и не разбрах .Тази програма за саниране ли е или само за облепване сградите със стериопор. Егати и облепването .Много скъпо бе.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Вале-каро":

    Никъде е вата 10 Санта, което е добре и е учудващо....
  • 10 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вале-каро":

    Явно не си заинтересован и драскаш за да си убиеш времето.Блокчето ни на 4 Етажа на пъпа на Града ни е строено през 1958г, с облепени акуратно стени от собствениците с Лични пари.ПОКРИВЪТ обаче е в Плачевно състояние с дупки от около 1 кв. метър и всеки момент може да рухне- все как са минали доста Десетилетия!Затова и ще кандидатстваме по програмата като ще бъдат сменени С НОВИ както Циглите,така и носещите Греди на покривната Конкгрукция,както и Вратите по Етажите на Стълбището с ПВЦ.За тази дейност непрекъснато идват Емисари - Съгледвачи на различни Строителни Фирми,като за Ремонта ни предлагат "съвсем изгодно" по 4ХИЛЯДИ на Семейство/8 апартамента са/,докато общото мнение на Съкооператорите ни е че е за предпочитане Ремонта да ни излезе БЕЗПЛАТНО по програмата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истинатааа

    6 1 Отговор
    Хора, мислете с тези глави, мислете! Вярвайте на истински факти, не на празни приказки! Преди 2-3 дни излезе официална статистика, която показва, че ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНИ НАСАМ, ИМАМЕ СПАД В ПРОДАЖБИТЕ на жилища, В БЪЛГАРИЯ, НЕ В ПОРТУГАЛИЯ,ИСПАНИЯ,ИТАЛИЯ и прочие. За третото тримесечие на годината имаме спад с 15% спрямо третото тримесечие на 2021-а! И това са реални факти, всеки може да ги види! Не вярвайте на брокери, спекуланти и други, висящи на клона, чакащи комисионни и лесни пари! Много, ама много скоро ще се успокоят и нормализират нещата. Имайте търпение и не си давайте паричките за глупости! Който продал на балонни цени-честито, който купил- е, има и такива. Успех на всички!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САМО ФАКТИ

    0 0 Отговор
    Панелките в България оцеляха при 7 по Рихтер от Вранча през 1977-ма година. Днешните картонени кули дали ще оцелеят при следващото запознанство със Рихтер 7-ми ?